Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 07.07.2009, 13:11   #1
ciul90
Nowy na forum

Data rejestracji: 07.07.2009
ciul90 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
HP 940d dziwny problem

Witam szanownych CDRinfo'wiczów.

Od pewnego czasu mam problem z nagrywaniem przy użyciu HP dvd 940d. Mianowicie: niezależnie od typu płyty/firmy jaka ją wykonała zawsze po rozpoczęciu nagrywania spada z przykłądowych 16x do 1.3x ALE NIE JEST to 'udokumentowane' jakimś komunikatem w stylu "bo płyta jest ciulata". (Poniżej screen)

DMA jest w porządku, nie ma żadnego wsparcia od HP jesli chodzi o nowy firmware, tak więc pracuję na pudełkowym 3H23. Żeby było śmieszniej użycie procka w trakcie wypalania sięga ~60% (na obu rdzeniach e8400 @ 3,3GHz)

Wszelka pomoc mile widziana bo mnie koncza sie pomysły. Spróbuję jeszcze pod innym OS'em nagrac, w celu eleiminacji ze problem pochodzi od systemu lub softu w nim zainstalowanego

Edit: zalaczam link do log'a z wypalania które zaczelo sie x16 i niby z taka sama predkoscia zakonczylo _log_
Edit2: bardzo prosze moderatora o przeniesienie posta do wlasciwej kategorii (tak to jest jak sie siada do pc bez okularow... )
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
HP 940d dziwny problem-spadek.jpg  

Ostatnio zmieniany przez ciul90 : 07.07.2009 o godz. 14:11
ciul90 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 07.07.2009, 14:13   #2
Bródka
Technik Informatyk

Data rejestracji: 22.01.2005
Bródka niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Ciekaw jestem jak sprawdzales to DMA skoro widac wyraznie w logu ze masz wylaczone DMA

Cytat:
ALE NIE JEST to 'udokumentowane' jakimś komunikatem w stylu "bo płyta jest ciulata"
No sorry ale skad nagrywarka ma wiedziec ze plyta jest zlej jakosci ?

Mój Mondek - PolskaJazda.pl

Ostatnio zmieniany przez Bródka : 07.07.2009 o godz. 14:16
Bródka jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.07.2009, 21:00   #3
joujoujou
Ͼ Ͽ
Zlotowicz

Data rejestracji: 15.05.2004
joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Jak wyżej - DMA dla nagrywarki jest wyłączone niestety.

I przenoszę, chociaż nie mam okularów.

Problemy i porady wyłącznie na forum.
Prywatne wiadomości lub przez komunikatory będą ignorowane.
joujoujou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.07.2009, 22:45   #4
ciul90
Nowy na forum

Data rejestracji: 07.07.2009
ciul90 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Bródka - juz sie tlumacze z mojego 'sprawdzania'. DMA było włączone ale... nie dla tego urzadzenia Jednym slowem zobaczylem to co chcialem zobaczyc A co do komunikatu, chodziło mi o taki w stylu "zwalniam bo płyta takiej predkosci nie udzwignie" co soft jest w stanie rozpoznac.

Problemem okazał sie być na szczescie konflikt softu w systemie, a nie uszkodzenie sprzetowe

Sorr za zamieszanie i dzieki za zwrócenie uwagi na głupi błąd!

Na koniec jeszcze mały offtop. HP nie przwidział wsparcia softowego dla rzeczonej HP DVD 940 Zeby było smieszniej, jest to model wyprodukowany przez LiteOn'a i mam nadzieje ze uda mi sie wgrac ciut nowszy fw przewidziany dla ich produktów.
ciul90 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 10.07.2009, 01:17   #5
Bródka
Technik Informatyk

Data rejestracji: 22.01.2005
Bródka niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Soft tego nie rozpozna bo jedyne informacje ktore podaje podczas nagrywania pochodza z nagrywarki, a nikt jeszcze nie wymyślił sposobu przetestowania jakosci plyty przed nagranie wiec i skad ma byc komunikat ze nagrywarka zwoli z reszta wolniej znaczy gorzej bo jest wiecej bledow, a brak trybu DMA powoduje wolne nagrywanie i obciążenie procesora bo dane sa przesylane przez procesor, a w trybie dma ida przez kontroler ata

DMA to nie konflikt softu z systemem po prostu czasami w xp tak sie dzieje np gdy kontroler wykryje bledy przesylu to windows przestawia go w tryb PIO
Co do HP no to zalezy co masz w srodku za bebechy bo o ile pamietam byly hp 940 takze jako BENQ no i crossflashing jest mozliwey poszukasz na forum lub w necie

Mój Mondek - PolskaJazda.pl
Bródka jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: