![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 07.07.2009
![]() |
HP 940d dziwny problem
Witam szanownych CDRinfo'wiczów.
Od pewnego czasu mam problem z nagrywaniem przy użyciu HP dvd 940d. Mianowicie: niezależnie od typu płyty/firmy jaka ją wykonała zawsze po rozpoczęciu nagrywania spada z przykłądowych 16x do 1.3x ALE NIE JEST to 'udokumentowane' jakimś komunikatem w stylu "bo płyta jest ciulata". (Poniżej screen) ![]() DMA jest w porządku, nie ma żadnego wsparcia od HP jesli chodzi o nowy firmware, tak więc pracuję na pudełkowym 3H23. Żeby było śmieszniej użycie procka w trakcie wypalania sięga ~60% (na obu rdzeniach e8400 @ 3,3GHz) Wszelka pomoc mile widziana bo mnie koncza sie pomysły. Spróbuję jeszcze pod innym OS'em nagrac, w celu eleiminacji ze problem pochodzi od systemu lub softu w nim zainstalowanego Edit: zalaczam link do log'a z wypalania które zaczelo sie x16 i niby z taka sama predkoscia zakonczylo ![]() Edit2: bardzo prosze moderatora o przeniesienie posta do wlasciwej kategorii (tak to jest jak sie siada do pc bez okularow... ) Ostatnio zmieniany przez ciul90 : 07.07.2009 o godz. 14:11 |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 | |
Technik Informatyk
Data rejestracji: 22.01.2005
![]() |
Ciekaw jestem jak sprawdzales to DMA skoro widac wyraznie w logu ze masz wylaczone DMA
Cytat:
Ostatnio zmieniany przez Bródka : 07.07.2009 o godz. 14:16 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Jak wyżej - DMA dla nagrywarki jest wyłączone niestety.
I przenoszę, chociaż nie mam okularów. ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#4 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 07.07.2009
![]() |
Bródka - juz sie tlumacze z mojego 'sprawdzania'. DMA było włączone ale... nie dla tego urzadzenia
![]() ![]() Problemem okazał sie być na szczescie konflikt softu w systemie, a nie uszkodzenie sprzetowe ![]() Sorr za zamieszanie i dzieki za zwrócenie uwagi na głupi błąd! Na koniec jeszcze mały offtop. HP nie przwidział wsparcia softowego dla rzeczonej HP DVD 940 ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Technik Informatyk
Data rejestracji: 22.01.2005
![]() |
Soft tego nie rozpozna bo jedyne informacje ktore podaje podczas nagrywania pochodza z nagrywarki, a nikt jeszcze nie wymyślił sposobu przetestowania jakosci plyty przed nagranie wiec i skad ma byc komunikat ze nagrywarka zwoli z reszta wolniej znaczy gorzej bo jest wiecej bledow, a brak trybu DMA powoduje wolne nagrywanie i obciążenie procesora bo dane sa przesylane przez procesor, a w trybie dma ida przez kontroler ata
DMA to nie konflikt softu z systemem po prostu czasami w xp tak sie dzieje np gdy kontroler wykryje bledy przesylu to windows przestawia go w tryb PIO Co do HP no to zalezy co masz w srodku za bebechy bo o ile pamietam byly hp 940 takze jako BENQ no i crossflashing jest mozliwey poszukasz na forum lub w necie |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Problem z HP 640i | PAbello | Napędy optyczne DVD | 8 | 09.10.2005 11:04 |
Lite-On 1633, Trochę Dziwny Problem | Salem | Napędy optyczne DVD | 1 | 25.07.2005 13:57 |
problem z aktualizacja biosu dla HP 9100 plus | sverhoeven | Napędy optyczne CD | 4 | 20.02.2004 10:21 |
dziwny problem | tomgoo | Napędy optyczne CD | 2 | 01.07.2002 15:53 |
dziwny problem z nagrywaniem... | he-man | Napędy optyczne CD | 7 | 09.06.2002 22:29 |