Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 21.02.2004, 17:36   #1
Goofeusz
Nowy na forum

Data rejestracji: 21.02.2004
Goofeusz w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Angry http://forum.cdrinfo.pl/newthread.php?do=newthread&f=3

Witam!
Jestem nowy na tym forum, ale potrzebuję pomocy. Sprawa jest taka: Kilka dni temu kupiłem sobie na Allegro nagrywarkę DVD Sony DRU 530A - Nagrywarka jak pisało w opisie jest nowa, przywieziona z zagranicy i włączona tylko raz w celu sprawdzenia czy jest sprawna. Napęd przyszedł po 2 dniach bardzo ładnie zapakowany i wszystko było OK. Poszedłem więc do sklepu po płytkę DVD-R firmy media-tech 4.7 GB. Miałem na dysku ściągnięty film DVD: Forest Gump. Odpaliłem więc Nero v.6.3.0.3 i zabrałem się za nagrywanie. Tak jak to jest w opsie chyba na tej stronie ustawiłem na opcje DVD Video i inne rzeczy. Do katalogu Video_TS wrzuciłem zawartość katalogu o tej samej nazwie z folderu filmu na dysku, katalogu Sound_TS nie było więc nic nie ruszałem. Pozniżej macie obrazek jak wygląda struktura katalogu na moim dysku:

Włączyłem więc nagrywanie z prędkością 4x. Gdy rozpoczęło się nagrywaniek wyskoczył błąd. Powtórzyłem czynność z nową taką samą płytką i znowu to samo, postanowiłem zrobić screena, oto on:

Jak myślicie: Kupiłem felerną nagrywarkę , użyłem złego/nie takiego jak trzeba było nośnika DVD, źle zabrałem się do nagrywania czy jeszcze coś innego . Proszę wszystkich życzliwych o pomoc w wyjaśnieniu mi takiej sytuacji i z góry dla nich wielkie THX. Pozdrawiam Goofy.
Goofeusz jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 21.02.2004, 17:56   #2
spidek
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 07.02.2004
spidek zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Wedlug mnie nagrywarka szmelc Mialem tak ze zwykla nagrywarka.
Cya
spidek jest offline  
Stary 21.02.2004, 18:24   #3
michaeel
Karolina & xbox & DVDRIP

Data rejestracji: 28.11.2003
michaeel w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
1) nie ma na DVD_VIDEO katalogu Sound_TS tylko AUDIO_TS
2) wg. wybrales najgorsze z mozliwych nosniki, sprobowalbym kupic jakiego RW (np. TDK-RW) i sprobowac... co do komunikatow z nero to jeszcze nie widzialem np. Blad kalibracji mocy lub Stan nagrywarki - Bez powodzenia !.. dziwne.. sprobuj wypalic na RW, jesli ni pojdzie to chyba masz zepsuta wypalarke...
3) Ja tez kupilem nagrywarke na allegro.pl...narazie chodzi
4) duzo dales ??

XBOX ?? Zobacz co to za sprzęt
http://xbox.makii.pl -> my page
michaeel jest offline  
Stary 21.02.2004, 19:04   #4
Goofeusz
Nowy na forum

Dałem 650 zł. To była aukcja 9 przdmiotowa. Spróbuje kupić dobrą płytkę = mam nadzieję że pomoże. dzienx dla was
Goofeusz jest offline  
Stary 21.02.2004, 19:38   #5
mbar
Wymiatacz

Data rejestracji: 28.12.2003
mbar zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Na początek polecałbym wgrać nowy firmware do tej nagrywarki, miałem w grudniu pożyczonego Soniaka 530 i też się wywalała na najtańszych płytkach (wspomniane Mediatech, nieśmiertelne Esperanze). Jak zaktualizowałem firmware, płytki zaczęły się dobrze wypalać.
mbar jest offline  
Stary 21.02.2004, 20:02   #6
NINO
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 04.10.2003
NINO zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Podejżewałbym raczej płytki niż nagrywarkę. Miałem Sony 500A i czasami takie same komunikaty więc raczej nośniki bo gdyby nagrywarka była uszkodzona to nie wypaliłaby żadnej płytki. Dobra rada od poprzednika kup DVD RW i popróbuj.
Powodzenia.
NINO jest offline  
Stary 21.02.2004, 20:14   #7
kazikrycho
Nowy na forum

Data rejestracji: 29.12.2002
kazikrycho w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Co do komunikatów błąd kalibracji mocy u mnie też się pokazuje jak nagrywam na płytach "Flamingo" . Kupiłem dzisiaj na giełdzie prubowałem skopiować na dwóch płytach prędkość 4x a następnie 2x i ten sam komunikat. Później sprubowałem na esperanzach i poszło bez problemu z prędkością 4x. Myślę że kupiłem felerne płyty. Wczoraj upgradowałem firmware do mojej nagrywarki. Mam liteon 851s.
kazikrycho jest offline  
Stary 21.02.2004, 21:00   #8
Goofeusz
Nowy na forum

Witam ponownie!
Dzienx za odpowiedzi. Właśnie nagrałem sobie zwykłą płytkę CD-RW i poszło bez problemów. DVD-RW kupie dopiero w poniedziałek jak sklepy pootwierają Mam nadzieję, że wszystko bedzie ok. Mam jeszcze jedno pytanko: ile kosztuje ta moja nagrywarka w sklepie nowa bo sie za bardzo nie orjentuje Aha jeszcze jedno - tylko sie nie śmiejcie. Jak upgradować ten firmware?? Wiem że pewnie to banalne i wogóle, ale nie kojaże bo nigdy chyba tego nie robiłem, a nie chce mi sie szukać bo za bardzo czasu nie mam i pozatym jestem troche leniwy . Więc jak już jest wontetk to może poprostu tutaj ktoś napisze. Dzienx
Goofeusz jest offline  
Stary 21.02.2004, 21:34   #9
kazikrycho
Nowy na forum

Data rejestracji: 29.12.2002
kazikrycho w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Musisz poszukać w internecie (najlepiej na stronie producenta) nowego firmware do towjej nagrywarki. Ściągasz go na twardy dysk i odpalasz. Jest to plik exe więc wystarcz kliknąć na niego i pokazuje ci się komunikat w górnej części okna jest twoje firmware a w dolnej nowe które ściągnąłeś. Klikasz na dole na upgrade i po zapełnieniu się paska postępu komputer się ponownie uruchamia i winXp rozpoznaje nowy napęd. Przynajmniej u mnie tak było jak robiłem upgrade liteona 651s
kazikrycho jest offline  
Stary 22.02.2004, 00:07   #10
zasadziu
Nowy na forum

Data rejestracji: 03.01.2003
zasadziu w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Witaj.
Widze, że kupiliśmy u tego samego Allegrowicza ta nagrywarke. Ja narazie ja wyprobowalem na plytach Esperanza DVD+R, DVD-R, DVD+RW. Wszystko nagralo sie bez problemu. Jezeli masz tak zrzucone pliki to do nagrania polecam CloneDVD do sciagniecia tutaj: http://www.elby.ch/en/products/clone_dvd/download.html
Nagrywarka ta kosztuje okolo 1000 w sklepach. Ja juz upgradowalem firmware, pali bez problemu. Tu masz linka: http://sony.storagesupport.com/dvdrw/dru530adwn.htm
Pisza, ze ten upgrade zwieksza predkosc nagrywania plyt "minusowych" R do 8x i RW do 4x, ale tego nie sprawdzalem (tak przy okazji moze ktos wie jak to sprawdzic bez plytek). Z tego co czytalem (rowniez na tym forum) nagrywarka przez upgrade firmware ma rowniez byc Dual Layer, czyli obslugiwac plyty 8,4 GB. Takze sadze, ze to dobry zakup (niedrogi). Jakby co to podziel sie wrazeniami, po sprawdzeniu innych plyt (mozesz pisac na maila). Pozdrawiam.

Ostatnio zmieniany przez zasadziu : 22.02.2004 o godz. 00:17
zasadziu jest offline  
Stary 22.02.2004, 00:11   #11
zorg
Caliente

Data rejestracji: 30.09.2002
zorg jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>zorg jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>zorg jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
dobry nosnik to b.wazna sprawa !! z moich doswiadczen (skromnych) wychodzi ze Verbatim jest the best !!!

ps.ostatnio kupilem 25 sztuk TDK i co druga jest niedobra pierwszyraz mi sie zdarzylo z tdk
Stary 22.02.2004, 09:16   #12
mbar
Wymiatacz

Data rejestracji: 28.12.2003
mbar zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Przestań bredzić zasadziu z tym upgradowaniem nagrywarek do dual-layer, nie doczekasz się tego w przypadku obecnie sprzedawanych modeli.
mbar jest offline  
Stary 23.02.2004, 21:15   #13
Goofeusz
Nowy na forum

Witam ponownie!
Jak wcześniej napisałem kupiłem sobie dzisiaj płytke Vebratim PASTEL DVD+RW 4x Data 4.7GB. Pusciliśmy z kumplem test w Nero Speed i wszystko było ładnie. nagrywrka ładnie czytała płyte, a symulacja odbyła się bez błędów. Wyjeliśmy płyte z napędu i znowu ją włożyliśmy i DUPA. Nagrywara wogóle nie widzi płyty. Czemu najpierw łądnie ją widziała a po 5 minutach już nie?? Proszę o odpowiedzi. Bardzo jestem zmartwiony tą sytuacją i PROSZE O POMOC!! z góry THX.
Goofeusz jest offline  
Stary 24.02.2004, 21:03   #14
Goofeusz
Nowy na forum

i co nikt nie wie co to może być? POMOCY!!!
Goofeusz jest offline  
Stary 25.02.2004, 00:34   #15
NINO
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 04.10.2003
NINO zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Sprawdź w innym napędzie np. DVD-ROM w nero czy ją widzi jako pustą, nagraną czy wcale. Sprawdź też czy nie jest popalcowana (naprawdę czasem przez jeden tłusty odcisk płyta jest nie czytana). Może to niewiele da ale na razie nie mam innych pomysłów.
Próbuj.
NINO jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: