Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 22.01.2003, 12:46   #1
darasb12
Nowy na forum

Data rejestracji: 13.04.2001
darasb12 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Question kamera dv-komp-cdr

Posiadam kamerę cyfrową DCR-TRV240E
KOMPUTER :ATHLON 900MHZ,GEFORCE2MX400 , HDD30 GB

Chciałbym zarchiwizować na płytach cd-r filmy rodzinne w dobrej jakości,zastanawiam się nad kupnem kontrolera fire wire .Moje pytanie jest następujące , czy zakup kontrolera wystarczy do przechwycenia obrazu z kamery w zadawalającej jakości ,co by oglądać na tv (pal)?
Posiadam program do obróbki obrazu Adobe premiere 6.0
Jeśli tak ,to do jakiego formatu zgrywać materiał?
Dzięki
darasb12 jest offline  
Stary 23.01.2003, 00:48   #2
CobraVerde
KONKWISTADOR

Data rejestracji: 26.03.2002
CobraVerde zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
nie napisałeś ile masz Ramu a to podstawa.
firewire pozwala zrzucać szybko maretiał z taśmy i nawet kodować go mpeg2 (polecam ten format) w czasie rzeczywistym. sam tak robię tylko mam mocniejszy sprzęt: Athlona 1667, Ram 512 DDR,partycję 32 Gb NTFS i dobry kontroler FW na płycie Asusa.
sam capturing to pestka tylko musisz pamiętać, że godzina nieskompresowanego AVI z kamery zajmuje ok. 12 Gb a musisz mieć jeszcze miejsce na obróbkę video - na taką operację warto mieć ze 20 Gb miejsca. no i HDD musi działać pod NTFS bo FAT32 nie ogsługuje plików powyżej 4 Gb. niektóre programy umożliwiają ściągnięcie najpierw materiału w tzw. wielkości podglądowej? (kilkaset Mb), po czym edytujesz go, ustawiasz parametry pliku wynikowego (mpeg1 lub 2) i potem program pobiera już materiał bezpośrednio z kamery i zapisuje go na dysku w wybranym formacie. nie wiem co w tej materii oferuje Premiere - ja używam Ulead DVD Workshop - jest świetny. pozwala przekodować materiał z kamery w czasie rzeczywistym na mpeg2 o paramertach DVD Video. tzn. cała operacja trwa tyle ile film na kasecie miniDV. odpalam program, włączam kamerę, ustawiam parametry i po godzinie mam film gotowy do przerzucenia na DVD lub SVCD.
to narazie tyle - pozdrawiam
CobraVerde jest offline  
Stary 27.01.2003, 14:47   #3
darasb12
Nowy na forum

Data rejestracji: 13.04.2001
darasb12 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Dzięki za poradę ,z której wynika że zakup samego kontrolera fw nie wiele pomoże przy takiej konfiguracji sprzętu.
Zamierzam rozszerzyć Ram ze 128mb do 256mb , zakupić hdd120gb i zainstalować drugi system np. WinXP obok WinMe aby pokonać barierę FAT32.
Mam pytanie, czy polecany przez Ciebie ULEAD DVD WORKSHOP tworzy oprócz materiału DVD,SVCD również np.AVI ? (moje pytanie wiąże się z brakiem DVD-playera) i na razie odtwarzałbym płyty na kompie+tv
Czy wielkość Ram-u mocno wydłuży czas przekodowania materiału z kamery na HDD?
pozdrawiam i dziękuję
darasb12 jest offline  
Stary 27.01.2003, 15:11   #4
CobraVerde
KONKWISTADOR

Data rejestracji: 26.03.2002
CobraVerde zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
1. tak - możesz zapisać materiał z kamery jako AVi, tylko taki plik będzie sporo ważył (1 h przy full jakości to 12 Gb). lepiej go konwertuj od razu do mpeg2 - ten format (wykorzystywany do DVD) jest bez problemu czytany przez np. Windows Media Player, oferuje dobrą jakość i pozwala na elastyczną kompresję materiału.
2. oczywiście powiększenie Ramu skraca czas czas kodowania video. najlepiej to robić w czasie rzeczywistym - pisałem o tym wcześniej
pozdrawiam
CobraVerde jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: