Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 26.06.2004, 15:13   #1
latet
Wymiatacz

Data rejestracji: 04.08.2003
latet zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
ISO? UDF? UDF/ISO? Kiedy który tryb?

Witam,

Tak, przeglądnąłem archiwum i widziałem już posty z podobnym problemem, ale stare i bez nadmiaru odpowiedzi... Minęło trochę czasu, więc pozwolę sobie zapytać o te sprawy ponownie.

Sprawa jest bardzo podstawowa - jak poprawnie palić pod Nero?

Rozumiem, że dla normalnych danych - najlepszy jest tryb ISO?
A filmy DVD powinno się wypiekać w UDF/ISO (koniecznie bez Joiliet).
Tyle wiem, bo tyle znalazłem, ale nie rozumiem dlaczego tak jest.

Kolega nagrał mi dane na DVD+RW w UDF... no i... cóż... działa to normalnie.
Jakie więc są wady/zalety stosowania UDF lub ISO?

A jesli już UDF - to który tryb? (phisical, virtual, sparing?).

Czy - przykłądowo - film DVD nagrany w ISO - nie będzie śmigać w stacjonarnych? (zakładając, że ma poprawną strukturę folderów i plików)?

Dzieki, dzieki, dzieki,

latet
latet jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 26.06.2004, 16:23   #2
Mirek-1977
Pentium4ever

Data rejestracji: 06.12.2003
Mirek-1977 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
[QUOTE=latet] A filmy DVD powinno się wypiekać w UDF/ISO (koniecznie bez Joiliet). /QUOTE]

Aby wypalić film DVD w NERO należy wybrać opcję DVD-Video. A gdzie tam późnie doszykać się UDF? (zakładka UDF jest niewidoczna).

UDF związany jest z DVD-ROM a więc z płytami zawierającymi dane (pojawia się zakładka UDF), nic dziwnego, że płyta Twojego kolegi normalnie działa.

Nie jestem w stanie udzielić Tobie odpowiedzi na nurtujący Cię problem.
Piszę bo w swoim poście napisałeś coś co nie zgadza się w zupełności z tym co widać po uruchomieniu NERO.
Mirek-1977 jest offline  
Stary 26.06.2004, 16:52   #3
latet
Wymiatacz

Cytat:
Napisany przez Mirek-1977
Aby wypalić film DVD w NERO należy wybrać opcję DVD-Video. A gdzie tam późnie doszykać się UDF? (zakładka UDF jest niewidoczna).
Włąsnie trochę potestowałem:
w calu wypalenia filmu wybralem akurat zakładkę DVD-ROM(UDF/ISO).
Potem normalnie "wrzucilem" mu przygotowane wczesniej fodery Video_Ts i Audio_Ts. Krzyczał, że to nie będzie poprawny DVD-Video, ale wypalił, i plytka działa normalnie, a DVD Info Pro pokazuje nawet:
Disc Regions are ------ 1,2,3,4,5,6,7,8.

Tak wypalona płytka odtwarza mi się zarówno pod PowerDVD jak i pod WinDVD, a także rypuje się wszystkim czym chcę. Nie mogłem tego niestety powiedzieć o płytce wypalonej godzinę wcześniej, metodą opisywaną tu i ówdzie jako zalecaną - zobacz:
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=36450

Niestety, nie mam możliwości sprawdzenia w stacjonarnych.

Ale OK - sprawdzę jeszcze, to co Ty sugerujesz (opcję DVD-Video). Zobaczymy czy to coś zmieni.

Dzięki,

latet
latet jest offline  
Stary 26.06.2004, 17:19   #4
latet
Wymiatacz

Cytat:
Napisany przez latet
Ale OK - sprawdzę jeszcze, to co Ty sugerujesz (opcję DVD-Video). Zobaczymy czy to coś zmieni.
Sprawdziłem - nie zmieniło nic a nic. Też jest OK.

Pozdrawiam,

latet
latet jest offline  
Stary 27.06.2004, 01:25   #5
latet
Wymiatacz

Zribiłem parę dalszych testów i wychodzi mi rzecz dziwna - płytka DVD+RW nagrana w formacie ISO czyta się u mnie z max. prędkością ok. 2.5x, natomiasta ta sama płytka, z tymi samymi plikami, ale wypalona jako UDF/ISO - czyta się płynnie, z prędkością dochodządą do 8x.

Dlaczego?

Dzieki,

latet
latet jest offline  
Stary 27.06.2004, 01:44   #6
latet
Wymiatacz

Coś takiego znalazłem:

For DVDs it's entirely up to you which of the three you use. They have various strengths and weaknesses.

DVD ISO uses the same ISO9660 filesystem as is used on CD-R. The advantage is that it the resulting disc is likely to work on any operating system that can read CD-ROMs. The disadvantage is that it imposes some limitations that are annoying on DVD - such as a maximum file size that is less than the capacity of the DVD.

DVD UDF uses the UDF filesystem that was developed for use with DVD. The advantage is that the limitations of using the ISO9660 filesystem disappear. The disadvantage is that the operating system needs to have UDF support - Windows 2000 and XP are fine, but some older versions of Windows don't have UDF support "out of the box".

DVD UDF/ISO records a so-called UDF/ISO Bridge disc. This is a disc that's both UDF and ISO. Where possible, systems use the UDF filesystem on these discs (Windows 2000 and XP certainly do). However, you get the ISO limitations back again.

I tend to use DVD UDF - but many use DVD ISO unless they get a warning that what they're wanting to do is impossible on an ISO DVD. DVD UDF/ISO is, I suppose, the maximum compatibility option.

Niestety, nic co tu napisano, nie tłumaczy ew. różnicy w prędkości oczytu...

latet
latet jest offline  
Stary 27.06.2004, 16:55   #7
Mirek-1977
Pentium4ever

Data rejestracji: 06.12.2003
Mirek-1977 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
podobna sytuacja ma się z partycjami FAT i NTFS
może ku temu trzeba się kierować
być może związane jest to z systemem plików

ISO ma ograniczenia, które znikają w UDF ale za to jest bardziej elastycznym systemem jeśli chodzi o odczyt w różnych systemach operacyjnych
Mirek-1977 jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: