Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 07.06.2004, 19:47   #1
zibis
Bywalec

Data rejestracji: 16.04.2002
zibis w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
jak to jest z tym DL?

mam zamiar kupić nagrywarkę dvd.
ponieważ niektórzy na tym forum sugerują, ze można by wstrzymać się z zakupem, bo standart DL tuż,tuż; inni zaś twierdzą, że spokojnie można jeszcze na to z rok poczekać, mam takie pytanie:

w modzie jest uzyskiwanie różnych dodatkowych funcji poprzez zmianę biosu, czy teoretycznie jest mozliwe przekształcenie 'zwykłej' nagrywarki dvd na DL??
swego czasu coś mi się obiło o uszy, że któreś modele -r można było za pomocą zmiany biosu przerobić na -r i +r... jeżeli to prawda może będzie podobnie i w tym przypadku? no chyba, że to są zupełnie odmienne konstrukcje - jakiś dodatkowy laser, czy cuś innego..

ps. dlaczego jest godzina 17.47 skoro u mnie i chyba w większej części Polski oraz UE jest 19.47

Ostatnio zmieniany przez zibis : 07.06.2004 o godz. 19:49
zibis jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 07.06.2004, 19:59   #2
l3c!@k
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 06.06.2004
l3c!@k w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Hehe, powiem tak, imo na razie SL jest tak niedoskonały, że nie ma co sobie głowy zawracać DL-ami (mam na myśli współpracę palników i płyt[jestem nieszczęśliwym posiadaczem 812S])
l3c!@k jest offline  
Stary 07.06.2004, 19:59   #3
Esiek
The power of Playstation2

Data rejestracji: 23.05.2002
Esiek zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez zibis
czy teoretycznie jest mozliwe przekształcenie 'zwykłej' nagrywarki dvd na DL??
Tak teoretycznie sie da. Np naped nec albo liteona. Aktualnie mam u siebie w necu bios umozliwiajacy juz palenie dvd dl. Jeszcze tylko nosników nie ma. Ale niektórzy 'wybrancy' juz to testowali i podobno dziala. Nic wiecej nie powiem bo sam nie wiem.
Esiek jest offline  
Stary 07.06.2004, 20:37   #4
pawelblu
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.01.2003
pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez l3c!@k
Hehe, powiem tak, imo na razie SL jest tak niedoskonały...
No nie zgodze sie. Moge smialo powiedziec ze teraz standard SL jest juz ustabilizowany. Oczywiscie nie na da sie nagrac wszystkiego na wszystkim, ale to normalne (podobnie jest w CDRach). Na 3 nagrywarki ktore przeszly przez moje rece problem byl z 1 nosnikiem (tzn chodzi o egzemplarz a nie o partie plyt). Oczywiscie zachowywalem nalezyta ostroznosc, czyli nie nagrywalem na wynalazkach typu Datawrite, tylko na plytach od Eperanzy w gore (czyli od niskiej ale sprawdzonej polki).
pawelblu jest offline  
Stary 07.06.2004, 23:35   #5
grzes07
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 21.10.2002
grzes07 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
mam tylko pytanie gdzie te "wybrancy" zakupili plyty DVD DL bo jak mi wiadomo pierwsze plyty pokazaly sie dopiero w Japoni w cenie 1500 Yen ~ 12euro za sztuke.
Szukalem w sieci i nic nie znalazlem tylko za wyjatkiem japonskich stron, ale wszystko jest mozliwe.
grzes07 jest offline  
Stary 07.06.2004, 23:51   #6
Esiek

Cytat:
Napisany przez grzes07
mam tylko pytanie gdzie te "wybrancy" zakupili plyty DVD DL bo jak mi wiadomo pierwsze plyty pokazaly sie dopiero w Japoni w cenie 1500 Yen ~ 12euro za sztuke.
Szukalem w sieci i nic nie znalazlem tylko za wyjatkiem japonskich stron, ale wszystko jest mozliwe.
Mieli widocznie jakies dojscia, jako testerzy napedów, recenzenci jakis pism albo serwisów, tego typu. My jako zwykli zjadacze chleba raczej jeszcze poczekamy
Esiek jest offline  
Stary 08.06.2004, 00:25   #7
pawelblu
Zlotowicz
CDRinfo VIP

pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez Esiek
Mieli widocznie jakies dojscia, jako testerzy napedów, recenzenci jakis pism albo serwisów, tego typu...
Hm - podejrzewam ze moglo to byc jeszcze wyzej. Tak naprawde to kiedy pojawily sie pierwsze testy na plytach DL to dostep do nich mieli tylko konstruktorzy i inzynierowie zajmujacy sie ta dziedzina.
pawelblu jest offline  
Stary 08.06.2004, 02:40   #8
Yacho
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 16.07.2002
Yacho zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
verbatim juz sprzedaje 10x DVD+R + 1x DL jako bonus w amerykanskich hipermarketach - duzo ludzi kupiilo ten Pack i wypalilo na necu ND2500A i dziala

Imho zanim nosniki DL stana sie powszechne zdazysz zmienic nagrywarke 2 razy - kup teraz niec albo liteon - bedziesz mogl spokojnie wypalac DLki z predkoscia 2.4x - a po co wiecej ? wiecej ebdziesz chcec za 2 lata jak nagrywarki DL beda tanie jak barszcz... na dzien disiejszy dobra nagrywarka @DL to najekonomiczniejsze i najlepsze rozwiazanie....
Yacho jest offline  
Stary 08.06.2004, 09:03   #9
l3c!@k
Stały bywalec ;)

Cytat:
Napisany przez pawelblu
No nie zgodze sie. Moge smialo powiedziec ze teraz standard SL jest juz ustabilizowany. Oczywiscie nie na da sie nagrac wszystkiego na wszystkim, ale to normalne (podobnie jest w CDRach). Na 3 nagrywarki ktore przeszly przez moje rece problem byl z 1 nosnikiem (tzn chodzi o egzemplarz a nie o partie plyt). Oczywiscie zachowywalem nalezyta ostroznosc, czyli nie nagrywalem na wynalazkach typu Datawrite, tylko na plytach od Eperanzy w gore (czyli od niskiej ale sprawdzonej polki).
No to w takim razie jestes w czepku urodzony (albo ja mam taki niefart)
co prawda dopiero zaczynam zabawe z wypalaniem, ale na prawie 100 plyt przeze mnie wypalonych, dziala jakies 30 wiec...(esperanze 2 rodzaje, platki 2 rodzaje i skye). Imo ustabilizowany SL bedzie gdy plytki beda po 1 pln, tak jak teraz CDRy...
l3c!@k jest offline  
Stary 08.06.2004, 10:16   #10
pawelblu
Zlotowicz
CDRinfo VIP

Cytat:
Napisany przez l3c!@k
...Imo ustabilizowany SL bedzie gdy plytki beda po 1 pln, tak jak teraz CDRy...
Ale ustabilizowany to nie znaczy tani. Widzisz, ja sie nie pchalem w zwykle esperki tylko w espery SE i jest wporzo. Takie wynalazki typu SKY to trzymalem tez z daleka od sibie i jak narazie nie mam problemow z plytami DVD zadnych. No tylko trzeba wiedziec co sie kupuje, a nie brac pierwsze lepsze. Czyli - Hawki tak, ale tylko od MCC, Espery tak, ale tylko SE itp. Tak samo jest z CDRami.
pawelblu jest offline  
Stary 08.06.2004, 10:23   #11
l3c!@k
Stały bywalec ;)

heh, z tego co czytalem to masz nec-a...a to delikatnie zmienia punkt widzenia
l3c!@k jest offline  
Stary 08.06.2004, 10:27   #12
pawelblu
Zlotowicz
CDRinfo VIP

Mam NECa i LiteOna - te plyty ktore podalem chodza swietnie na obu.
pawelblu jest offline  
Stary 08.06.2004, 11:03   #13
nacuna
Wymiatacz

Data rejestracji: 30.01.2004
nacuna zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Wlasnie dokonalem zamowienia na 11 sztuk Esperanza dvd+r. Co powiecie na te plytki? One sa pakowane po 1 sztuce w slimie.
Mam nadzieje ze te Espery i moj NEC 2500A pozwola mi nagrac film dvd.
Co o tym sadzisz Esiek i pawelblu?
nacuna jest offline  
Stary 08.06.2004, 11:58   #14
pawelblu
Zlotowicz
CDRinfo VIP

Ja nie kupilbym Espery +R. Fakt ze -R SE jest nie do pobicia w przedziale cenowym ok 2.50, ale te +R maja spora konkurencje, a same nie sa tak pewnym wyborem. Ot chocby duzo lepszy Platinum +R za niewiele wiecej. Ale popal je troche i zaobacz jak bedzie ... i kto je robi ...
pawelblu jest offline  
Stary 08.06.2004, 16:29   #15
Esiek

Z tego co wiem to robi je AML i mam na nich nagrane mase filmów na nec i jest gicior. Nagrywane co prawda x4 jeszcze wtedy na oryginalnym 1.06, teraz paliłem taka x8 i tez jest ładnie Takze chyba nie masz sie czym martwic.
Esiek jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: