![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 22.12.2003
![]() |
![]()
Do swojej nagrywarki LDW 411s wgrałem nowy bios DR4FS0F z dnia 2003/11/14 ściągnięty ze strony producenta. Efektem tego kroku jest ciągłe świecenie diody na kolor czerwony. Nie jestem mocny w tym temacie i nie wiem co się dzieje. Płyty napęd odczytuje poprawnie, a także nagrywa DVD-R. Nie wiem jak jest z DVD+R bo takowej akurat nie posiadam. Niby napęd jest sprawy jak na próby które wykonałem: odczytem i zapisem, ale skąd ten czerwony kolor diody. Próbowałem wgrać stary bios, ale oczymałem informację że napęd nie znaleziony. Może ktoś miał podobny problem i może mi pomóc. Z góry dziękuję.
|
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 16.12.2003
![]() |
A próbowałeś wgrać jeden z wcześniejszych biosów i potem jeszcze raz zfalshować nowym.
I jeszcze jedno pytanie czy nie miałes czasem w środku podczas flashowania płytki zaleca się aby napęd był bez nośnika w środku Mam jeszcze jedno pytanie do ciebie jakie płytki używasz do nagrywania |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
![]() |
Próbowałem wgrać wcześniejszy bios i nic. Nie miałem płytki w napędzie. Jeżeli chodzi o płytki to nagrywam na esperanzie, dysanie, tdk i nic się nie działo. Ale prawdę mówiąc chyba napęd teraz załatwiłem na amen w pacieżu. Próbowałem jeszcze raz zfalshować ale zapomniałem wyjąc płytkę z napędu i nagrywała mi całekim padła
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Guru
Data rejestracji: 24.02.2003
![]() ![]() |
Spróbuj wgrać bios programem MTKflash 1.8 pod DOS-em, program i biosy w postaci bin znajdziesz tutaj www.liteon401s.prv.pl
POWODZENIA
![]() |
#5 |
Nowy na forum
![]() |
Dzięki, ale nic z tego. Bios płyty głównej nie widzi mi nagrywarki. Do czego jest flasher powrotny z FS0G => FS0F? Czyżby nowy bios FS0G miał jakiś błąd?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Guru
Data rejestracji: 24.02.2003
![]() ![]() |
Cytat:
Ps. Program FS0G@FS0F.exe służy do powrotu z biosu FS0G na FS0F, ponieważ w biosie FS0G są problemy z nagrywaniem płyt DVD+RW z prędkością 2,4x.
YAMAHA CRW-F1, Benq DW1640, PBDV1660B@BENQ DW1650, PLEXTOR PREMIUM, PLEXTOR PX-755A, HP BH30L@LG BH10LS38, iHBS 112 Rev2, Pioneer 112, 215 i wiele innych ![]() Ostatnio zmieniany przez kowanski : 28.12.2003 o godz. 13:42 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Nowy na forum
![]() |
Dzięki bardzo. Pomogło. Ale wróciłem że tak powiem do punktu wyjścia. Dalej dioda się świeci na czerwono, można płyty odczytywać, ale nie można zapisywać. Już próbowałem kilku biosów wgrać do nagrywarki i ciągle to samo. Nie mam już pomysłów. Może masz jeszcze jakiś pomysł, może eeprom uszkodzony - nie wiem. Jeszcze raz dzięki za pomoc.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Nowy na forum
![]() |
Jestem w tak zwanym szoku. Właśnie wypaliłem płytę DVD-R mimo świecącej się non-stop diody na czerwono i ku mojemu zdziwieniu wypaliła się a także dioda przestała świecić - czyli wszystko wróciło do normy. Jeszcze raz dzięki za pomoc. Pozdrawiam
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|