Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 22.12.2003, 19:08   #1
jacko
Nowy na forum

Data rejestracji: 22.12.2003
jacko w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Unhappy Problem z LiteOn LDW 411s z nowym biosem

Do swojej nagrywarki LDW 411s wgrałem nowy bios DR4FS0F z dnia 2003/11/14 ściągnięty ze strony producenta. Efektem tego kroku jest ciągłe świecenie diody na kolor czerwony. Nie jestem mocny w tym temacie i nie wiem co się dzieje. Płyty napęd odczytuje poprawnie, a także nagrywa DVD-R. Nie wiem jak jest z DVD+R bo takowej akurat nie posiadam. Niby napęd jest sprawy jak na próby które wykonałem: odczytem i zapisem, ale skąd ten czerwony kolor diody. Próbowałem wgrać stary bios, ale oczymałem informację że napęd nie znaleziony. Może ktoś miał podobny problem i może mi pomóc. Z góry dziękuję.
jacko jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 23.12.2003, 17:24   #2
eavo
Nowy na forum

Data rejestracji: 16.12.2003
eavo w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
A próbowałeś wgrać jeden z wcześniejszych biosów i potem jeszcze raz zfalshować nowym.
I jeszcze jedno pytanie czy nie miałes czasem w środku podczas flashowania płytki zaleca się aby napęd był bez nośnika w środku

Mam jeszcze jedno pytanie do ciebie jakie płytki używasz do nagrywania
eavo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.12.2003, 20:43   #3
jacko
Nowy na forum

Próbowałem wgrać wcześniejszy bios i nic. Nie miałem płytki w napędzie. Jeżeli chodzi o płytki to nagrywam na esperanzie, dysanie, tdk i nic się nie działo. Ale prawdę mówiąc chyba napęd teraz załatwiłem na amen w pacieżu. Próbowałem jeszcze raz zfalshować ale zapomniałem wyjąc płytkę z napędu i nagrywała mi całekim padła Nie wykrywa ją bios płyty, tacka się nie wysuwa - jednym słowem klapa na całego Raczej chyba już nie ma ratunku dla niej i nie obejdzie się bez serwisu. Lipa na całego. No chyba że jest jakiś sposób jeszcze, ale tego nie wiem.
Stary 25.12.2003, 12:09   #4
kowanski
Guru

Data rejestracji: 24.02.2003
kowanski jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>kowanski jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Spróbuj wgrać bios programem MTKflash 1.8 pod DOS-em, program i biosy w postaci bin znajdziesz tutaj www.liteon401s.prv.pl

POWODZENIA
Stary 28.12.2003, 00:48   #5
jacko
Nowy na forum

Dzięki, ale nic z tego. Bios płyty głównej nie widzi mi nagrywarki. Do czego jest flasher powrotny z FS0G => FS0F? Czyżby nowy bios FS0G miał jakiś błąd?
Stary 28.12.2003, 08:35   #6
kowanski
Guru

Data rejestracji: 24.02.2003
kowanski jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>kowanski jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez jacko
Dzięki, ale nic z tego. Bios płyty głównej nie widzi mi nagrywarki. Do czego jest flasher powrotny z FS0G => FS0F? Czyżby nowy bios FS0G miał jakiś błąd?
I nie będzie jej widział, uruchom komputer w DOS-ie zobacz pod który kanał IDE masz podpiętą nagrywarke, uruchom program i flash-uj. Program powiniem rozpoznać tym pamięci flash i wgrać bios w postaci pliku bin. Postępuj analogicznie jak tu http://www.cdrinfo.pl/cdr/porady/liteon_oc/ POWODZENIA !!!

Ps. Program FS0G@FS0F.exe służy do powrotu z biosu FS0G na FS0F, ponieważ w biosie FS0G są problemy z nagrywaniem płyt DVD+RW z prędkością 2,4x.

Ostatnio zmieniany przez kowanski : 28.12.2003 o godz. 13:42
kowanski jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.12.2003, 14:53   #7
jacko
Nowy na forum

Dzięki bardzo. Pomogło. Ale wróciłem że tak powiem do punktu wyjścia. Dalej dioda się świeci na czerwono, można płyty odczytywać, ale nie można zapisywać. Już próbowałem kilku biosów wgrać do nagrywarki i ciągle to samo. Nie mam już pomysłów. Może masz jeszcze jakiś pomysł, może eeprom uszkodzony - nie wiem. Jeszcze raz dzięki za pomoc.
Stary 28.12.2003, 15:20   #8
jacko
Nowy na forum

Jestem w tak zwanym szoku. Właśnie wypaliłem płytę DVD-R mimo świecącej się non-stop diody na czerwono i ku mojemu zdziwieniu wypaliła się a także dioda przestała świecić - czyli wszystko wróciło do normy. Jeszcze raz dzięki za pomoc. Pozdrawiam
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: