![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 04.10.2007
![]() |
Jak nagrać dwa koncerty na dvd dl?
Witam
Moje pytanie jak w temacie: Jak mogę nagrać dwa koncerty dvd w formacie vob po 4 giga na jednej płycie dl 8.5 giga bez straty danych. Pozdrawiam
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 10.11.2005
![]() |
Napiszę szybko i krótko.
Potrzebny darmowy program DVD Shrink 3.2 Mam nadzieję, że koncerty są bez zabezpieczeń, bo trzeba je skopiować na dysk twardy. Instrukcja bazuje na czystym pliku video koncertu, czyli bez menu początkowego startowego (menu wyboru opcji). Z menu nie próbowałem. Jak ewentualnie usunąć to menu tym programem znajdziesz w internecie, jak usunąć zabezpieczenie z płyt dvd również (oczywiście kopiować płyty można, jeśli jesteś ich właścicielem i na własny użytek). 1. Skopiuj oba koncerty do oddzielnych folderów na dysk twardy. 2. Uruchom DVD Shrink 3. Naciśnij Re-author 4. Wskaż miejsce pierwszego koncertu i plik oznaczony przeważnie Title 1 przeciągnij do lewego okna programu 5. Wskaż miejsce drugiego koncertu i plik oznaczony przeważnie Title 1 przeciągnij do lewego okna programu 6. Po lewej stronie mamy dwa pliki: Title 1 i Title 1 (2) 7. Naciśnij Compressions Settings i ustaw No Compression 8. Naciśnij Backup!, potwierdź ostrzeżenie o rozmiarze pliku, wybierz aby plik zapisał się na Hard Disk Folder, a niżej wskazujesz dokładne miejsce zapisu gotowego pliku i zatwierdzasz OK. 9. Jeśli plik wynikowy wyszedł większy niż płyta dl, można go zmniejszyć np: CloneDVD2 10. Jeśli umiesz, innymi programami dorabiasz proste Menu startowe, abyś mógł wskazać odtwarzaczowi DVD, który koncert chcesz odtwarzać, a jeśli nie to między koncertami będziesz mógł przełączać w Menu systemowym odtwarzacza. 11. Wypalasz płytę za pomocą np. Nero Burning ROM w standardzie DVD-Video Ostatnio zmieniany przez xw9 : 10.12.2009 o godz. 12:30 |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 30.11.2009
![]() |
można też to zrobić w nero 7 jak dobrze pamiętam
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 04.10.2007
![]() |
@xw9
Dzięki. Zrobiłem to wszystko programem DVD Shrink 3.2 pl, nawet po backupie sam wypalił mi płytę. Nie do końca jest ok,kolejność plików przypadkowa, w menu systemowym odtwarzacza nie ma nic, jest też kilka klatek-black screen. Powalczę jeszcze z nero. Pozdrawiam
![]() |
#5 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 10.11.2005
![]() |
W menu systemowym odtwarzacza nie pojawiają się nazwy plików umieszczonych na płycie DVD. Jest tam tylko informacja, że na tej płycie jest 1, 2, 3 lub więcej plików. U mnie na odtwarzaczu DVD Pioneer w tymże menu mam opcje "zawartość płyty" i po wejściu tam wybieram czy chcę oglądać 1, 2 czy 3 plik ( u mnie są to trzy odcinki serialu ). W innych odtwarzaczach w menu takim można wybrać tzw. track, czyli plik który chcemy oglądać, nawet podczas odtwarzania już płyty (tak miałem w odtwarzaczu Philips).
Aby samemu wybrać który koncert ma być odtworzony płyta musi posiadać swoje menu. Innej opcji nie ma. W dvd Shrink po utworzeniu płyty koncert dodany jako pierwszy będzie miał pozycję 1, a jako drugi pozycję 2. Jeśli wystąpiły czarne klatki, nie jest to wina programu, musiało być coś uszkodzone w materiale źródłowym, lub nastąpiło w momencie przegrywania na HD, lub nagrywania płyty, albo też zależne jest to od nagrywarki, strategii zapisu, jakości nośnika. Nigdy nie wypalałem płyty Shrinkiem, zawsze w Nero. Ostatnio zmieniany przez xw9 : 11.12.2009 o godz. 11:56 |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
nie dziala nagrany plik | MrBiedrona | Napędy optyczne DVD | 17 | 22.10.2005 15:57 |
Linki do tutoriali na stronie głównej | Berion | Konsole | 0 | 05.10.2005 18:53 |
Projekt Freeware | Calme | Komputery - oprogramowanie i sprzęt | 0 | 16.05.2005 20:31 |
Tematy maturalne na Polski.. (przeciek z IRCa ;) | Martin_TP | Off topic | 7 | 15.05.2003 00:20 |