Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 15.01.2006, 21:19   #1
airenastach
Bywalec

Data rejestracji: 24.03.2005
airenastach zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
JAk skompresować taki plik

Witam - nie wiem w jakim dziale napisać moje zapytanie dlatego przepraszam z góry za pomyłkie; Nagrałem plik DVD 720x576 wielkości 4.889 GB. Nagrany plik chcę nagrać jako DANE na płytę DVD 4.7GB. Oczywiście że w nagranej wersji jest sporo za duży żeby go nagrać normalnie na DVD 4.7GB Po skompresowaniu go RAR-em ma 4,599GB i jeszcze jest za duży o 6 - 8 MB Do zgrania używałem programów NERO, ROXIO, Ulead.i dla każdego programu jest jednak za duży. Jest to plik z muzyką i zależy mi na tym żeby jak najmniej było strat. Czy jest jakiś sposób? dzięki
airenastach jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 15.01.2006, 21:25   #2
mart!nek
konstantynopolitaneczka

Data rejestracji: 14.01.2006
mart!nek zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
zobacz czy nie mozesz nadpisac plyty. Tak w ogole to poczytaj tutaj
mart!nek jest offline  
Stary 15.01.2006, 21:34   #3
Arcadio
Zeropostowiec

Data rejestracji: 12.09.2005
Arcadio zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Skompresuj w 7zip

Arcadio jest offline  
Stary 16.01.2006, 22:33   #4
airenastach
Bywalec

Dziękuję za sugestie i odpowiedź. Zdecyduję się chyba kupić płytę dwuwarstową. z moich experymentów nic mi nie wyszło i nie udało mi się zmniejszyć pliku RAR -em. Nie wiem jednak jak się nagrywa takie duże pliki na płyty dwuwarstwowe.Bardzo proszę o podpowiedzenie. Mam nagrywarke LG 4163B. Jak już pisałem wcześniej, nagrany przeze mnie plik 720X576 ma 4.889GB. Dziękuję, i proszę o odpowiedź.
airenastach jest offline  
Stary 16.01.2006, 22:51   #5
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

Data rejestracji: 30.11.2004
ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez airenastach
Dziękuję za sugestie i odpowiedź. Zdecyduję się chyba kupić płytę dwuwarstową. z moich experymentów nic mi nie wyszło i nie udało mi się zmniejszyć pliku RAR -em. Nie wiem jednak jak się nagrywa takie duże pliki na płyty dwuwarstwowe.Bardzo proszę o podpowiedzenie. Mam nagrywarke LG 4163B. Jak już pisałem wcześniej, nagrany przeze mnie plik 720X576 ma 4.889GB. Dziękuję, i proszę o odpowiedź.
naprawdę to musi być nagrane jako dane?

do czego to ma służyć jeśli to jest film?

do przeniesienia na inny komp?

w winrar jest opcja dzielenia plików na dowolnej wielkości .rar

taniej wyjdzie niż płyta DL nagrać na dwie normalne....

a jeśli film na zostać filmem to taka niewielka kompresja świetnie wyjdzie DVDShrink
ed hunter jest offline  
Stary 17.01.2006, 15:21   #6
airenastach
Bywalec

ed hunter - Dziękuję za zainteresowanie się moim problemem. Plik o którym piszę, jest to plik z muzyką. Dlaczego chcę go nagrać na płytę jako dane. Wydaje mi sie że ten nagrany plik jest gdzieś uszkodzony bo nie mogę go wprowadzić ani do NERO (Nero vision Expr.)ani do ULEADA. Nagrywam dużo muzyki w formacie 720x576 i czasami są problemy.Czasami macham ręka na taki plik ,ale na tym pliku mi szczególnie zależy i chcialbym go nagrać jako dane .Mając go na płycie może będzie łatwjej go uratować, albo odtwarzać go jako DANE. Zaznaczam że ten plik mogę odtwarzać prosto z dysku i nie robi mi żadnych problemów.Może ktoś z kolegów zna jakis sposób naprawy takich uszkodzonych plików to prosze o opisanie jak i co trzeba zrobić. Dzieki
airenastach jest offline  
Stary 17.01.2006, 15:46   #7
Dżii
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 09.03.2005
Dżii zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez airenastach
Nagrywam dużo muzyki w formacie 720x576
To są jakieś teledyski? Z satki?
Może spróbuj wczytać taki plik do Womble MPEG-VCR i zapisać go jako nowy?
Wydaje mi się że ten program zapisuje dane bez ponownej kompresji.
Dżii jest offline  
Stary 17.01.2006, 21:35   #8
airenastach
Bywalec

WITAM - to jest plik(koncert) z muzyką klasyczną.
airenastach jest offline  
Stary 18.01.2006, 19:46   #9
airenastach
Bywalec

Dziekuje wszystkim kolegom za odpowiedź.Poradziłem sobie i wszystko "gra"
airenastach jest offline  
Stary 18.01.2006, 22:28   #10
Wojtek Toruń
Jak może to pomoże

Data rejestracji: 02.02.2003
Wojtek Toruń zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
To jeszcze się pochwal jak i czym.
Będzie dla potomnych.
Wojtek Toruń jest offline  
Stary 19.01.2006, 16:37   #11
airenastach
Bywalec

Witam - NERO 6.6.00 nie chciał mi przyjąć tego pliku. Ulead 4 też nie chciał przyjąć. Jak juz pisałem , mogłem odtwarzć ten plik z dysku twardego. Spakowałem ten uszkodzony plik RAR-em ale bez kompresji w siedmiu plikach. Nagrałem na dwie plyty DVD-RW i kolega mi nagrał w NERO7 jako DANE. Panasonic DVD nie odtwarza tego pliku jako DANE,ale odtwarzacz Bellwood odtwarza to bez problemu, z tym że nie mogę cofać ,ani przyspieszać do przodu -tylko odtwarzanie od początku do konca.Jeżeli ktos zna sposób naprawy pliku,albo lepszy sposób nagrania, to chętnie skorzystam z porady. Ja nie jestem biegły w tych sprawach. Panu Wojtkowi dziekuje,wydaje mi się że miałem okazję już Go poznać na forum komputerowym.Pan Wojtek jest z Torunia,W tym mieście kiedyś ja chodziłem do szkoły. Pozdrawiam
airenastach jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: