Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 12.05.2004, 13:26   #1
janaj
Bywalec

Data rejestracji: 10.05.2004
janaj w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Jak Najszybciej I NajproŚciej?

Od kilku tygodni próbuję znaleźć metodę jak najszybciej i najprościej zrobić kopię filmu DVD. Zadawałem pytania w kilku dyskusjach. Ale wciąż nie mam jasności. Dlatego jeszcze raz prosze o pomoc. Te kilka tygodni kosztowały mnie ze dwadzieścia zmarnowanych płytek i starte już chyba całkiem szkliwo od zgrzytania zębami Nie mówiąc o wyrwanych włosach I języku polskim, który wzbogacił się dzięki mnie o kilka nowych przekleństw A mięsem, które wyrzuciłem z siebie można by wyżywić pół głodującej Afryki

Ale do rzeczy. Nie interesują mnie jakies zabiegi hobbystów i szczególarzy , którzy kopiują film po kilka naście godzin żeby mieć jakość, która powala. Nie, to nie dla mnie. Mnie wystarcza jakość standartowej kopii.

Mam windowsa XP, AMD 2200+, 512 RAMu, wypalam na Lajtku SOHW 812S z najnowszym biosem ściągniętym ze strony producenta.

DO tej pory robiłem to w ten sposób: Ripowałem film z oryginalnej płytki na twardy dysk przy pomocy DVDdecryptera. Tak zbackupowany film kompresowałem do rozmiarów DVD5 czyli pojemności płytki DVDrom ok 4.5GB. Robiłem to przy pomocy programu NERO RECODE2. Który jest bardzo przyjaznym programem i działa bardzo fajnie. Podobają mi się tez jego opcje. Skompresowany film wypalałem w NERO6.

Wyżej opisana metoda jest bardzo prosta i zajmuje stosunkowo mało czasu: ripowanie DVDdecrypterem to ok 30min, kompresowanie NERO RECODE2 to też ok 30min, a wypalanie to w zależności od płytki i prędkości wypalarki ok 15min lub 30min. Czyli uzyskujemy prostym sposobem kopię filmu w ciągu 1h 15min do 1,5h. I wszystko powinno działać. A tak jak mówię jakość tak zrobionej kopii mi w zupełności odpowiada. Wszystko powinno działać. Teoretycznie

Bo wypalone płytki niestety się zacinają. I nie wiem dlaczego? Sprawdzałem pliki, które są na twardym dysku. Pliki skompresowanego filmu, które czekają już tylko na wypalenie. I nie znalazłem w nich błędów. Oglądałem film z tych skompresowanych plików i działał bez zarzutów (oglądany z twardego dysku). Ale kiedy te same pliki wypaliłem na płytce, to gdzieś się wkradł błąd. Nie oglądałem filmu z płyty, ale próbowałem przekopiować pliki z DVDromu z powrotem na twardy dysk. I wyskoczył mi błąd przy kopiowaniu. Czyli na płytce jest błąd. A nie dostałem komunikatu przy paleniu, że coś przebiegło nie tak. Według NERO proces wypalania przebiegł succesfully. A jednak jest jakiś błąd na płytce. Poprzednie płytki które tak wypaliłem zacząłem sprawdzać i tak samo nie dają się kopiować bo mają błędy. I przy odtwarzaniu zacinają się

Kilka osób sugerowało, że jest to wina nośnika. Nagrywam na płytkach INTENSO DVD-R x4. Ale ich producent się chwali, że te płytki są high quality I nawet jakieś nagrody dostał ten producent. Czy to rzeczywiście może być aż taki szajs to INTENSO? Wydawało mi się, ze ludzie na gorszych rzeczach nagrywają bez problemów A kaszana się robi nawet jeżeli nagrywam z miejsza prędkością czyli tylko x2.

Wolałbym żeby to była wina nośnika chociaż zainwestowałem w zapas tych płytek Bo moja metoda mi się podoba i nie widze w niej żadnych błędów. Programy wydają się okej. I ich praca też wydaje się okej. A tak jak mówiłem jakość, którą uzyskuję w wyniku pracy tych programów mnie zadowala. WIęc dlaczego to nie działa??

Podsumowując:

Zachęcam do komentarzy na temat przedstawionego przeze mnie sposobu kopiowania. Mnie się wydaje, że ta metoda naprawdę powinna być poprawna i skuteczna dla takich co nie potrzebują super hiper jakości

A druga sprawa. Zachęcam do prezentowania tutaj własnych NAJPROSTSZYCH, ale SKUTECZNYCH sposobów kopiowania filmów na DVDromy.

Pozdrawiam
janaj jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 12.05.2004, 13:36   #2
AndrejM
Bywalec

Data rejestracji: 23.04.2004
AndrejM w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Najprościej to chyba AnyDVD i CloneDVD2. Wydaję mi się że w twoim przypadku chodzi o nagrywarkę i płytki coś jest do kitu.
AndrejM jest offline  
Stary 12.05.2004, 15:14   #3
Jabba the Hutt
Lord of the Sword
Zlotowicz

Avatar użytkownika Jabba the Hutt

Data rejestracji: 06.04.2002
Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
- sprawdź takie nośniki jak Verbatim (Pastel, albo te Advanced Azo x4) czy TDK (tu uwaga - zdarzają się od CMC).
- jeśli kaszana będzie na Verbach to moze palnik jest do d....
- z prostych sposobów : DVD Shrink (darmowy) lub Pinnacle Instant Copy 8 (180 zł). Instrukcje Yody na www.divx.pl na forum i na www.mrbass.org .

Jabba

SITH LORD
Jabba the Hutt jest offline  
Stary 12.05.2004, 15:14   #4
mary67
Bywalec

Data rejestracji: 10.01.2004
mary67 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
A dlaczego nie skorzystasz z programu DVDXCOPY 1.5.2 lub wersji Platinum.
Możesz w nim wybrać czy kopia ma być idealna (wtedy przeważnie podzieli film na dwa dyski) lub z kompresją na jednym dysku. Progam zgra zawartość płyty na twardy dysk a potem nagra wynik swojego działania na nośnik. Korzystam z tego programu i uważam że nie ma lepszego i prostszego w obsłudze a jaki efekt. Nagrywam też na Intenso DVD-R x 4 nagrywarka NEC 2500A i wszystko chodzi bez zastrzeżeń.
Tylko jeden program i otrzymujesz to czego szukasz. Spróbuj a przekonasz się.
mary67 jest offline  
Stary 13.05.2004, 11:55   #5
KMus
Nowy na forum

Data rejestracji: 13.05.2004
KMus w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Ja z kolei używam CloneDVD (Nie autorstwa Elaborate Bytes) oraz DVDShrink'a i również jestem bardzo zadowolony z jego pracy i to w różnych trybach (z lub bez kompresji albo ReAuthoring). Prostota i funkcjonalność ponad wszystko. Kompa mam porównywalnego z twoim. Niestety nie miałem przyjemności korzystać z Intenso, ale z innych nośników mniej lub bardziej znanych producentów i z w.w. problemem nie miałem doczynienia.
Spróbuj j.w. Jubba.... na Verbatim, Dysan lub TDK najlepiej na DVD+-RW (a nie na DVD+-R).
KMus jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: