![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#8 | |
Dobre muchy nie są złe...
Data rejestracji: 12.12.2004
![]() |
Cytat:
CDrom mode33 wskazuje na tryb ultra-dma 2 -trochę dziwne ja u siebie na Litku 1653, na Pionku 108 (miałem wcześniej) mam tryb ultra-dma4 - zrozumiałe ze względu na większy przesył danych w stosunku do napędów cd czy cdrw - u ciebie jakby na odwrót - nasuwa mi się pytanie może naiwne ale czy napewno zworki w napędach u Ciebie są na swoich miejscach? Spotkałem się już z takim przypadkiem że napędy były niby widoczne prawidłowo przez system ale były z nimi problemy w użytkowaniu (m.in. zaniżony transfer) ![]() Na początek sprawdź jednak tryby ultra-dma dla swoich napędów, oto ścieżka dostępu dla win xp (dla pozostałych trzeba poprostu odpalić menadżera urządzeń) : Mój komputer-właściwości - zakładka sprzęt - menadżer urządzeń -kontrolery IDE/ATAPI - podstawowy i pomocniczy kanał IDE - właściwości - zakładka ustawienia zaawansowane.możesz mieć u siebie tryb pio na DVD-RW i stąd ten skaczący bufor- jeżeli tak to ustaw na "dma jeśli dostępne" i restart. Jeśli to nie pomoże to odinstaluj to urządzenie które pracuje w trybie PIO i restart - po zainstalowaniu ponownym urządzenia przez system ( cierpliwie odczekaj ) powinno być ok! ![]() Powodzenia ![]() PS. Poprawka - właśnie sprawdziłem dane NEC-3500A i okazuje się że pracuje na ultra - dma 2 więc u Ciebie jest przynajmniej nagrywarka ok - myślę że nie palisz kopiując "w locie" bo to by wyjąśnialo sprawę bufora ![]() Jeszcze pozostaje sprawa softu - niektorzy mieli też takie problemy korzystając z niektorych wersji np.Nero ![]()
Benq DW-1640 (BSRB), Liteon LH-18A1H (HL09), Liteon SOHR-5238S (S09), Liteon - i po co przepłacać ... Ostatnio zmieniany przez karel48 : 12.02.2005 o godz. 17:14 |
|
![]() |
|
|