![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 23.06.2004
![]() |
Powazny problem z nagrywarka LG
Witam!
Calkiem niedawno, bo jakies dwa miesiace temu kupilem nagrywarke LG 4x (dokladnego modelu w tej chwili podac nie moge) w wersji OEM. Do tej pory dzialala bardzo dobrze, nie bylo problemu z nagrywaniem zarowno CD, jak i DVD. Jednak ostatnio cos sie, ze tak brzydko powiem, schrzanilo. Wypalajac plyty DVD nagrywarka zawieszala sie przy okolo 75% postepu. Tu zaznacze, ze wypalam na tanich Esperanzach, wiec poczatkowo podejrzewalem plytki. Ale nawet po zakupie i przetestowaniu dwoch markowych nosnikow (TDK i Verbatim) sytuacja wygladala tak samo. CD wypalaly sie bez problemu, no ale nie po to sprzet w pierwszej kolejnosci kupilem. Ciagle pozostawal problem z plytkami DVD. Probowalem roznych programow, na wszystkich blad sie powtarzal. W koncu gdzies w internecie wyszperalem, ze mozliwy jest "upgrade" biosu sprzetu. Menedzer urzadzen twierdzi, ze moja nagrywarka to "HL-DT-ST DVDRAM GSA-4082B", tak wiec do tego urzadzenia wlasnie sciagnalem nowy bios. Dokladniej byla to wersja A206 ze strony LGE.pl. Zamiana biosu jednak chyba namieszalem jeszcze bardziej. Teraz wszystkie programy zawieszaja sie przy okolo 25% postepu nagrywania. Czy ktos moze mi w tej sprawie pomoc, ewentualnie udzielic jakis wskazowek? Bardzo przepraszam jesli moj post jest odrobinke chaotyczny, ale jest czwarta rano, a boje sie, ze zepsulem sprzet, ktory jednak do tanich nie nalezy. Z gory dziekuje i pozdrawiam. |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Wymiatacz
Data rejestracji: 04.08.2003
![]() |
Cóż, nie pomogę Ci, bo się nie znam, ale dziś właśnie kupiłem taką samą nagrywarkę, więc jestem całym sercem z Tobą i chcę śledzić losy Twojego przypadku.
Latet |
![]() |
![]() |
#3 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 26.06.2003
![]() |
jareach - mam taką samą nagrywarkę i jestem z niej bardzo zadowolony- pracuje znakomicie (na starym biosie).
Jeśli jednak masz trochę doświadczenia w nagrywaniu i nie popełniasz żadnego banalnego błędu to zostaje Ci tylko serwis. Myślę, że to jest ewidentne uszkodzenie sprzętu. Istnieje problem, poniważ zmieniłeś bios. Być może nie potraktują tego jako podstawę zerwania gwarancji. |
![]() |
![]() |
#4 | |
Bywalec
Data rejestracji: 21.02.2003
![]() |
Cytat:
co do biosu to można zawsze wgrać 201 i po sprawie ;-) tutaj sprawdziłbym aspi, potem program do nagrywania, a na końcu ewentualnie zrobił reinstalkę systemu, ale to już naprawdę ostateczność. Jeśli używasz nero, to zainstaluj jakąś starszą wersję, a softu dołączonego do nagrywarki NIE RUSZAJ, bo to badziewie jest. mam tę samą nagrywarkę i nie ma żadnych problemów. Możliwe, że rzeczywiście napęd jest walnięty i wymaga serwisu - cóż, zdarza się czasami. Natomiast w przypadku zmiany biosu, to tutaj kłóciłbym się, ponieważ: nowy bios producent wydaje nie po to, aby sobie leżał na serwerze, tylko po to, aby użytkownik go wgrał i to nie może być podstawą nie uznania gwarancji. Skoro bios wszedł, napęd jest widziany, to jest wgrany prawidłowo. |
|
![]() |
![]() |
#5 | ||
Wymiatacz
Data rejestracji: 04.08.2003
![]() |
Cytat:
Cytat:
Dzieki, latet |
||
![]() |
![]() |
#6 |
Bywalec
Data rejestracji: 21.02.2003
![]() |
Co masz dokładnie na myśli - tzn. jakie (które) ASPI i jakie programy powinny działać z tą nagrywarką najlepiej, a jakie nie?
moje aspi adapteca to 4.71.2, system windows 2k z sp4. Które wersje Nero uważasz za optymalne dla tej nagrywarki i co jest nie tak z wersjami najnowszymi? ja używam wersji 6.3.1.10 i bez problemu |
![]() |
![]() |
#7 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 23.06.2004
![]() |
Dziekuje wszystkim za odpowiedzi. Jutro przeinstaluje system i zobaczymy jak nagrywarka zachowa sie na "czystym" Windows'ie. Jesli zadziala, swietnie. Jesli nie... No coz, chcac nie chcac bede musial oddac ja do serwisu. Mam tylko jedno pytanie, ot tak na wszelki wypadek. Czy mozna w jakis sposob sflash'owac bios na starsza wersje?
|
![]() |
![]() |
|
|