![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 18.02.2002
![]() |
LiteOn SOHR 5238S - problem
Witam
Od niedawna posiadam w/w nagrywarkę. Problem z nią pojawia się w Nero gdy zapis płytki zbliża się do 94%. Napęd obniża wtedy bardzo prędkość zapisu i od 94 do 100% nagrywa bardzo wolno. Nie stanowiło by to dla mnie większego problemu gdyby nie fakt, że po zrobieniu scandisca wypalonej płycie pojawiają się uszkodzone sektory w miejscu, gdzie napęd zwolnił wypalanie. Dzieje się to przy prędkości nagrywania x34 i x40 w trybie DAO. Jaka może być tego przyczyna ? ASPI są zainstalowane, UDMA włączone, LiteOn podpięty jako secondary master, Nero w wersji 6.6.0.1. Z góry dziękuję za pomoc |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 31.12.2002
![]() ![]() |
...winą mogą być słabej jakości płytki.
Ps.dlaczego przeniesiono Topic do działu DVD?
Jak mądrze zadawać pytania Ostatnio zmieniany przez Maciej : 09.02.2005 o godz. 20:03 |
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
![]() |
Ten problem występuje podczas wypalania różnego rodzaju płyt. Aktualnie nagrywam na Verbatimach. Wcześniej były Emtec-i i Esperanza.
|
![]() |
![]() |
#4 |
Wiszę sobie ...
Data rejestracji: 16.10.2004
![]() ![]() ![]() |
jaki masz Firmware ?? wgraj najnowszy moze to pomoze
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wymiatacz
Data rejestracji: 10.05.2004
![]() |
A ja tak miałem na starym combo LG i okazało się,że był na Multi Word DMA . Odinstaluj oba kanały IDE jeśli masz Multi Word. Powinno być Ultra DMA 2. Miałem dosłownie identycznie i nawet wcześniej niż 94%. Było około 75%. Film nagrany w taki sposób odtwarzał się tylko do tych 3/4 długości potem Stop., mulenie nagrywarki i płytka do wyrzucenia. Ale jak piszesz ,że masz UDMA działające odpadam
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 31.12.2002
![]() ![]() |
Produkcja płyt to teraz tylko masówka, a nie jakość
![]() ...przy prędkości nagrywania x32, x40 płyta przy takich prędkościach wpada w minimalne drgania, a im bliżej krawędzi tym są one większe, dlatego stąd takie błędy pod koniec płyty. Nie nagrywaj szybko, a staraj się bardziej w przedziale x16 x24
#7 |
Nowy na forum
![]() |
Czy istnieje w takim układzie najbardziej optymalna prędkość nagrywania np. na tego typu LiteOn-ie ? Muszę przyznać, że podczas zapisu x32 pojawia się znacznie więcej błędów na całej powierzchni płyty niż podczas zapisu x40 (oczywiście pomijając problem, o którym wspominałem wcześniej - w tym wypadku x40 i x32 powodują spowolnienie nagrywania przy końcu płyty). Brzmi to trochę nielogicznie, ale tak jest.
To tak jakby ten napęd "lubił" większe prędkości nagrywania. Wspomnę również, że taka sytuacja powtarza się na różnego rodzaju nośnikach - od tych lepszej po te gorszej jakości. |
![]() |
![]() |
|
|