![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 03.09.2003
![]() |
![]()
Zamierzam jutro kupić nagrywarkę DVD LiteOn LDW-401S. Czy ta nagrywarka jest dobra? Czy będę mógł bez problemu kopiować sobie pożyczone filmy DVD na swoje płytki DVD? Czym ona jest gorsza od nagrywarki DVD-R?
Dzięki z góry jeśli możecie mnie do-informować!
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 04.09.2003
![]() |
![]()
Mam tą nagrywarkę od dwóch dni. Przetestowałem ją i uważam, że jest bardzo dobra
![]() Konkrety: 1. Bezproblemowo nagrałem kilka płyt DVD+R i DVD+RW Verbatim, TDK. 2. Równie bezboleśnie CD-RW (CD-R jeszcze nie próbowałem). 3. LDW-401S czyta płyty 99 min. (jak przystało na LITE-ONa). 4. Zupełnie nie radzi sobie z odczytem płyt nagranych w technologii GigaRec na nagrywarkach PLEXTOR Premium (rozpoznaje je jako płyty Audio!). 5. Nie ma ograniczenia prędkości przy ripowaniu filmów DVD na HDD. Większość nagrywarek firm japońskich ma ograniczenie do prędkości 2X. Film 7GB LITE-ON skopiował w 15 min. 6. Bardzo łatwo można usunąć blokadę regionalną programem LtnFlash, nie trzeba czekać na shackowany firmware. Operacja ta jest odwracalna. Odpowiadając na Twoje pytanie: nagrywarka w niczym nie jest gorsza od nagrywarek DVD-R. Po prostu obsługuje konkurencyjny format, który nie ustępuje "-", a nawet go przewyższa (większe prędkości zapisu). Musisz się tylko upewnić, że Twój stacjonarny odtwarzacz DVD czyta płyty "+". Bardzo nieliczne, głównie starsze modele, mogą mieć problemy. Ja w każdym razie jestem z LITE-ONa bardzo zadowolony. Za 500 zł., które musiałbym dopłacić do multiformatu, mogę kupić ok. 50 płyt DVD+R! Pozdrawiam i życzę udanego zakupu ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
![]() |
Dzięki! Teraz już napewną ją kupię po wysłuchaniu eksperta! Mam tylko nadzieję, że nie będę miał później z nią problemów np. przy kopiowaniu filmów DVD (oczywiście do tego musi być program jak to bywa :-) ). Mam nadzieję, że nagrywarka za cenę 580zł nie będzie bardzo odbiegała od innych z tej samej półki..
#4 | |
Lord of the Sword
Zlotowicz
Data rejestracji: 06.04.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Jabba |
|
![]() |
![]() |
#5 |
Nowy na forum
![]() |
nie no pewnie, wiem, że "-" to ona nie wypala...zresztą takie co "-" i "+" wypala to kosztuje prawie 2 razy tyle. Ale dzięki za wszelkie podpowiedzi.
Może ktoś mnie nauczy jak dobrze film z DVD przegrać na tej maszynce...
#6 | |
Lord of the Sword
Zlotowicz
Cytat:
Polecam zajrzenie także na forum www.divx.pl. gdzie Master Yoda umiescił parę instrukcji (takze przyklejone u góry forum). W końcu angielskojęzyczne www.mrbass.org i instrukcje do DVD Decryptera, DVD FAB, Instant Copy 7. Kolejna strona to http://www.dvdrhelp.com/ - jest tam dział GUIDES. No i oczywiscie www.doom9.org. Także i tam znajdziesz liczne, okraszona ilustracjami instrukcje. Na początek weź sobie płytę DVD, która niewiele przekracza wielkość 4,37 GB, posłuż się darmowym programem DVDFAB, wybierz opcję Only Movie (cos w tym stylu), wyrzuć niepotrzebne Ci ściezki audio i napisy (zostaw te co potrzebujesz). Program zrobi Ci pliki gotowe do wypalenia. Zakładam,ze masz NERO - sciągnij jeszcze darmowy program Img Tool Burn 1.0.0.7. Korzystając z niego w prosty sposób wypal płytę +R. Będziesz miał płytę bez kompresji. Dalej musisz wybrać, co chcesz studiować, aby płytę DVD-9 wypalić na DVD+R. Możesz posłużyć się CloneDVD albo Instant Copy 7 (lub 8) albo DVD2DVDR 1.50 (plus CCE) albo DVDFAB. Mozesz także zgłębić tajniki DVDXCopy Press. To do kompresji filmu lub podziału na 2 DVD-R Zwykle na początku będzie Ci potrzebny DVD Decrypter, którym zrzucisz na dysk twardy płytę DVD (dla IC7,DVD2DVDR w opcji File). Kiedy posłużysz się IC7(8) wtedy możesz wypalić nim także płytę albo posłużyć się Decrypterem (widzi pliki PDI z IC7(8) ). W wypadku tandemu DVD2DVDR i CCE, pliki VOB wypalisz NERO, albi IMGTool Burn albo RecordNow MAX. Moze narażę się paru osobom, ale nie polecam DVD2One - program szybki ale jakość filmu nie rewelacyjna. IC7(8) też jest w miarę szybki (góra 2-3 godziny), szybszy jest Clone DVD. Czytaj instrukcje i stare posty. Powodzenia Jabba the Hutt |
|
![]() |
![]() |
#7 |
Lord of the Sword
Zlotowicz
Aha. Warto jeszcze zorientować się czy Twój stacjonarny player DVD czyta płyty DVD+R wszystkie czy tylko na przyklad w wersji z MENU. Są playery, co bez MENU, płyty nie przeczytają (a więc takiej stworzonej opcją only movie w IC7 albo będącej wynikiem pracy DVD2DVDR i wypalonej NERO).
Jabba |
![]() |
![]() |
#8 |
Nowy na forum
![]() |
OK. Dzięki! Jestem jeszcze nowy na forum więc pytałem się o radę expertów i od jednego otrzymałem odpowiedź za co dziękuję. Mam nadzieję, że sobię jakoś poradzę a jeśli nie...od czego jest forum!
|
|