![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Bywalec
Data rejestracji: 21.09.2004
![]() |
Jak włączyć DMA ???
Nie dawno zmieniałem taśmę i podłączyłem nagrywarkę na Master(wcześniej miałem ja podłączona na Slave i było Oki) .Włączyłem NeroInfoTool i pokazuje ze tryb DMA jest wyłączony jak go włączyć ??
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz
Data rejestracji: 24.02.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
w panelu sterowania w opcjach kontrolery IDE
szukajka |
![]() |
![]() |
#3 |
Bywalec
Data rejestracji: 21.09.2004
![]() |
zmieniłem kolejnośc podłączyłem ją na Slave i jest GIT
![]() ![]() Ostatnio zmieniany przez Predator895. : 30.12.2004 o godz. 15:30 |
![]() |
![]() |
#4 |
Dobre muchy nie są złe...
Data rejestracji: 12.12.2004
![]() |
Wedlug mnie powinieneś zamienić urzadzenia na kanałach,ja bym sugerował następujący sposob dla twojej konfiguracji:
1.kanał podstawowy - master: dysk maxtor slave: dvd-rom 2.kanał pomocniczy - master: dvd-rw slave: cd-rw Zmianę proponuję, ponieważ jest przyjęta ogolna zasada żeby w miarę możliwości nie podłączać na tym samym kanale napędów,które będą raczej napewno pracować w tym samym czasie.Dotyczy to szczególnie tak "delikatnych "operacji jak np. wypalanie,a związane jest w głównej mierze ze spadkiem transferu.Załącz wcześniej oczywiście ten tryb dma: menadżer urządzeń - kopntrolery ide/atapi - zakładki kanałów - ustaw automatyczny wybór ultra-dma jeżeli dostępne (dla każdego kanału ustawia się osobno)Powodzenia! |
![]() |
![]() |
#5 |
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz
DVD-RW - na master czlowieku a zwlaszcza LITE-ON
ale jak chcesz miec troche zwalonych nosnikow jako np. antyradary, podstawki pod piwo czy herbate lub kawe to ZOSTAW TAK JAK MASZ |
![]() |
![]() |
#6 |
![]() |
Icemac czy mógłbys to trochę wytłumaczyć - dlaczego nie wolno dvdrw na master - czy zamiana cdrw z dvdrw na kanale pomocniczym wystarczy ? Jaką byś config proponował (mam te same napędy co Predator).
#7 | |
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz
Cytat:
czy ja pisalem NIE WOLNO ![]() cyt: Kod:
DVD-RW - na master czlowieku a zwlaszcza LITE-ON jak jest na slave to moze zle palic, bo nie bedzie dostawal tyle danych co powinien ![]() |
|
![]() |
![]() |
#8 |
![]() |
No to juz myślalem że mnie coś ominęło a ty po prostu kierowałeś tą wypowiedź nie do mnie . Ale skorzystam z twojej obecności i zapytam co jest grane - przy próbie uruchomienia KProbe 2.4.2 mam "blue screen" - niezłe jajo co?Może coś wiesz o podobnym przypadku?
#9 | |
Guru
Data rejestracji: 11.08.2003
![]() |
Cytat:
![]() |
#10 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 31.12.2004
![]() |
Posiadam DVD-RW Lite-On 1653S. Nero pokazuje, ze jest wyłączone DMA dla tego urządzenia. DVD-RW jest ustawione na master, CD-RW jest ustawione na slave. Wgrałem ASPI, wgrałem nowy firmware do 1653S. Czytałem wiele wypowiedzi, jak można włączyć DMA poprzez kontrolery IDE ( posiadam XP), ale albo nie potrafie tego zrobić, albo zrobić tego nie można. Słyszałem, że DMA w XP'ku ustawia się domyślnie, czy jak to nazwać (nie wiem czy to prawda). Proszę o pomoc, ewentualnie o wytłumaczenie metodą "łopatologiczną" jak ustawić DMA dla tego napędu.
|
![]() |
![]() |
#11 | |
![]() |
Cytat:
![]() |
#12 | |
![]() |
Cytat:
![]() |
#13 | |
Zarejestrowany dla jaj
Data rejestracji: 25.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#14 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 31.12.2004
![]() |
Moje ustawienia kontrolerów IDE sa nastepujące:
Podstawowy kanał IDE: Urzadzenie główne: Automatyczne wykrywanie; DMA jeżeli dostepne; Ultra DMA tryb5 Urządzenie podrzędne: Automatyczne wykrywanie; DMA jeżeli dostepne; nie dotyczy Pomocniczy kanał IDE: Urządzenie główne: Automatyczne wykrywanie; tylko PIO; Tryb PIO Urządzenie podrzędne: Automatyczne wykrywanie; DMA jeżeli dostepne; Ultra DMA tryb2 Nie wiem czy te ustawienia są poprawne, jęśli tak, to dlaczego Nero Info Tool pokazuje, ze mam wyłączone DMA w napedzie DVD-RW ustawionym na master? A jeśli nie, to zmienić mogę tylko Tryb transferu z PIO na DMA, biezący tryb transferu pozostaje niezmienialny. Czy mogę liczyc na pomoc? |
![]() |
![]() |
#15 |
Wyjechać Ci z bani ?
Data rejestracji: 26.02.2004
![]() |
ja zawsze mialem palnik jak pamieta podlaczony na slave na drugim kanale i nigdy nie mialem zadnych klopotow
![]()
Choćby ![]() Telekomunikacja - nie burdel. Nie każdy klient musi być zadowolony. Żale kierować TU lub TU 50102055581111133885000064 INTELIGO Zbieram na drugi palnik - LITEK lub BENQ kazdy grosz sie liczy ![]() Juz nie szukam pracy ![]() Plextor PX-716A bios 1.04 RPC1 |
![]() |
![]() |
|
|