Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 17.12.2004, 21:57   #1
MKJ
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 17.12.2004
Posty: 13
MKJ w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Jak zmusić 1633S do odczytu nagranych przez siebie płyt DVD-R?

Mam 1633S od miesiąca i mam same z nim problemy. Wymieniłem tydzień temu na nową, zaraz potem dowiedziałem się o pojawieniu się nowego firmwaru i wgrałem do niej bios BS0R. Wniosek: nadal nic nie poprawili:

1) nagrywarka płyty -r nagrywa, ale nie umie ich potem odczytać, podczas gdy wszystkie inne napędy odczytują,

2) podczas nagrywania płyt -r rozpoczynanie nagrywania trwa minutę, a kończenie - dwie minuty,

3) nagrywarka nie potrafi odczytać niektórych płyt CD dołączanych do czasopism oraz tych od części komputerowych, np. nie czyta mi płyty od SBLive oraz płyty z Nero Express dołączonej do nagrywarki [sic!] (po wymianie nagrywarki dostałem nową płytę i nadal mam to samo).

Sprawdzone na płytach: Verbatim, TDK.

NAJWAŻNIEJSZE PYTANIE:

Czy ktoś zna sposób na zmuszenie Liteona 1633S do odczytu nagranych przez siebie płyt DVD-R?

Mam między innymi kilka nagranych w ten sposób Verbatimów -R. Nagrywarka ich nie czyta, ale mój stary dvd-rom LG, samsung kolegi i stacjonarny dvd - czytają.

Czy oni jakoś zaczarowali tą nagrywarkę czy co?

Te same problemy towarzyszą tej nagrywarce już od najwcześniejszych wersji jej biosu.

Jak to możliwe że nagrywarka poprawnie wypali płytę, ale do jej odczytu potrzebny dvd-rom konkurencji?

Na zakończenie dodam, że spośród nagranych płyt -R nagrywarka nie odczytuje Verbatimów i TDK, ale już takie Hawki czy Esperanze (oczywiście też -R) czyta. Ktoś umie wytłumaczyć dlaczego mój Liteon gardzi "markowymi" płytami?
MKJ jest offline  

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 17.12.2004, 23:30   #2
sight
Wymiatacz
 
Avatar użytkownika sight
 
Data rejestracji: 01.11.2004
Posty: 569
sight zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
jadna rada.
oddaj do servisu i wymień na cokolwiek tylko nie liteon.
masz może pecha
pozdro
sight jest offline  
Stary 17.12.2004, 23:42   #3
Turboni
Wyjechać Ci z bani ?
 
Avatar użytkownika Turboni
 
Data rejestracji: 26.02.2004
Lokalizacja: Warszawa - obecnie Pruszków
Posty: 4,124
Turboni niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez sight
jadna rada.
oddaj do servisu i wymień na cokolwiek tylko nie liteon.
masz może pecha
pozdro
no to mam pytanie dlaczego ja i inni nie maja problemow z liteonami

ja od ponad roku

wiec
__________________
Choćby było z gówna nic mu w życiu nie dorówna.
Telekomunikacja - nie burdel.
Nie każdy klient musi być zadowolony.


Żale kierować TU lub TU
50102055581111133885000064 INTELIGO Zbieram na drugi palnik - LITEK lub BENQ kazdy grosz sie liczy
Juz nie szukam pracy
Plextor PX-716A bios 1.04 RPC1
Turboni jest offline  
Stary 18.12.2004, 00:42   #4
MKJ
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 17.12.2004
Posty: 13
MKJ w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Wymieniałem już raz

Cytat:
Napisany przez Turboni
no to mam pytanie dlaczego ja i inni nie maja problemow z liteonami

ja od ponad roku

wiec
Ale używasz innego modelu niż 1633S, prawda?

Gdzieś wyczytałem że można spróbować spaczować bios omnipatcherem, ale przecież on służy do zmiany parametrów nagrywania płyt i nie można nim chyba polepszyć odczytu! Przypomnę, że płyta się dobrze nagrywa i daje odczytać na innych dvd-romach. A wersja BS41 podobno miała zlikwidować problemy m.in. z Verbatimami -R. No chyba że chodziło o poprawę zapisu, bo jeśli tak, to teraz trzeba chyba czekać na BS0S, żeby to co się dobrze zapisze dało się dobrze odczytać.
MKJ jest offline  
Stary 18.12.2004, 00:47   #5
Turboni
Wyjechać Ci z bani ?
 
Avatar użytkownika Turboni
 
Data rejestracji: 26.02.2004
Lokalizacja: Warszawa - obecnie Pruszków
Posty: 4,124
Turboni niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez MKJ
Ale używasz innego modelu niż 1633S, prawda?

Gdzieś wyczytałem że można spróbować spaczować bios omnipatcherem, ale przecież on służy do zmiany parametrów nagrywania płyt i nie można nim chyba polepszyć odczytu! Przypomnę, że płyta się dobrze nagrywa i daje odczytać na innych dvd-romach. A wersja BS41 podobno miała zlikwidować problemy m.in. z Verbatimami -R. No chyba że chodziło o poprawę zapisu, bo jeśli tak, to teraz trzeba chyba czekać na BS0S, żeby to co się dobrze zapisze dało się dobrze odczytać.
uzywalem 411, 812 i 832 i nigdy nie mialem klopotow z nimi a teraz zmieniam na inna

no niestety chyba bedziesz musial poczekac na nowszy biosbo ostatnio jest duzo problemow z biosem do litka nowego
__________________
Choćby było z gówna nic mu w życiu nie dorówna.
Telekomunikacja - nie burdel.
Nie każdy klient musi być zadowolony.


Żale kierować TU lub TU
50102055581111133885000064 INTELIGO Zbieram na drugi palnik - LITEK lub BENQ kazdy grosz sie liczy
Juz nie szukam pracy
Plextor PX-716A bios 1.04 RPC1
Turboni jest offline  
Stary 18.12.2004, 17:34   #6
sight
Wymiatacz
 
Avatar użytkownika sight
 
Data rejestracji: 01.11.2004
Posty: 569
sight zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Turboni
no to mam pytanie dlaczego ja i inni nie maja problemow z liteonami

ja od ponad roku

wiec
masz szczeście
sight jest offline  
Stary 18.12.2004, 18:59   #7
Turboni
Wyjechać Ci z bani ?
 
Avatar użytkownika Turboni
 
Data rejestracji: 26.02.2004
Lokalizacja: Warszawa - obecnie Pruszków
Posty: 4,124
Turboni niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
raczej to nie szczescie bo bralem pierwszy lepszy palnik i chodzilo bez zajakniecia

jakis czas temu kupilem bratu kobiety na 18-tke tez litka tylko 851 i tez chodzi bez problemu.

wiec to nie jest szczescie.
__________________
Choćby było z gówna nic mu w życiu nie dorówna.
Telekomunikacja - nie burdel.
Nie każdy klient musi być zadowolony.


Żale kierować TU lub TU
50102055581111133885000064 INTELIGO Zbieram na drugi palnik - LITEK lub BENQ kazdy grosz sie liczy
Juz nie szukam pracy
Plextor PX-716A bios 1.04 RPC1
Turboni jest offline  
Stary 18.12.2004, 19:36   #8
sight
Wymiatacz
 
Avatar użytkownika sight
 
Data rejestracji: 01.11.2004
Posty: 569
sight zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
szczeście, popatrz ile ludzi (na forum) ma problemy z liteonem
__________________
sight jest offline  
Stary 18.12.2004, 20:13   #9
Turboni
Wyjechać Ci z bani ?
 
Avatar użytkownika Turboni
 
Data rejestracji: 26.02.2004
Lokalizacja: Warszawa - obecnie Pruszków
Posty: 4,124
Turboni niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
a zobacz ile nie ma
__________________
Choćby było z gówna nic mu w życiu nie dorówna.
Telekomunikacja - nie burdel.
Nie każdy klient musi być zadowolony.


Żale kierować TU lub TU
50102055581111133885000064 INTELIGO Zbieram na drugi palnik - LITEK lub BENQ kazdy grosz sie liczy
Juz nie szukam pracy
Plextor PX-716A bios 1.04 RPC1
Turboni jest offline  
Stary 19.12.2004, 01:12   #10
MKJ
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 17.12.2004
Posty: 13
MKJ w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
To nie tak

Cytat:
Napisany przez Turboni
a zobacz ile nie ma
Ci którzy niby nie mają problemów to ci co zwykle piszą "mi nagrywa spoko, nagrałem już milion płyt i wszystko ok". Ale wystarczy zapytać takiego na jakich płytach nagrywał, to odpowie że na kilku typach, "no, hm, tego, głównie na Esperanzach nagrywam i jest ok" albo "nagrywam tylko na verbatimach +R" - i wszystko jest wtedy jasne.

Gdybym na przykład ja na mojej 1633S nagrywał tylko na Hawkach dvd-r i Verbatimach +r i poza tymi płytami świata nie widział (takie mam w sklepie obok i na takich głównie jadę), to też bym pisał że "nie mam żadnych problemów z liteonem" i bym wszystkim polecał tę nagrywarkę. Ale że nagrywam od czasu do czasu także i na innych nośnikach (czasem kolega przyjdzie do mnie z markową płytą, której nie da się nagrać), to wiem że są z tym problemy. Np. z Verbatimem -R czy z TDK czy z esperanzą. Ale to zależy od -r/+r, od tego czy to slim, czy cake itd.
MKJ jest offline  
Stary 19.12.2004, 01:21   #11
Turboni
Wyjechać Ci z bani ?
 
Avatar użytkownika Turboni
 
Data rejestracji: 26.02.2004
Lokalizacja: Warszawa - obecnie Pruszków
Posty: 4,124
Turboni niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
wiadomo ze plytka plytce nie rowna to masz nawet na przykladzie verbatimow
tzn: najlepiej pala sie made in singapore potem taiwan a dalej indie.
a jest to ta sama plyta tylko w roznych fabrykach robiona
kolejna rzecz to taka ze litek pali lepiej plyty +r/rw a nie -r/rw

kolejna sprawa zobacz w instrukcji obslugi od litka jakie nosniki sa rekomendowane do palenia i zobaczysz ze +r/rw i tylko firmowe.

kolejna sprawa to trwalos nosnikow nagrasz na plytce marki krzak a za 8 miesiecy nie odtworzysz tego i bedziesz mowil ze to wina nagrywarki ze tak nagrala bo jeszcze 2 miesiace temu sie czytalo a teraz nie.

wiec darujmy sobie tematy o nosnikach poniewaz dobra - markowa plyte mozna kupic za okolo (srednio) 2 zeta ale jak ktos lubi oszczedzac to kupi za 0,80-1 zeta i sie dziwi ze potem jest cos nie tak.
__________________
Choćby było z gówna nic mu w życiu nie dorówna.
Telekomunikacja - nie burdel.
Nie każdy klient musi być zadowolony.


Żale kierować TU lub TU
50102055581111133885000064 INTELIGO Zbieram na drugi palnik - LITEK lub BENQ kazdy grosz sie liczy
Juz nie szukam pracy
Plextor PX-716A bios 1.04 RPC1
Turboni jest offline  
Stary 19.12.2004, 13:38   #12
MKJ
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 17.12.2004
Posty: 13
MKJ w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
E

Cytat:
Napisany przez Turboni
kolejna sprawa zobacz w instrukcji obslugi od litka jakie nosniki sa rekomendowane do palenia i zobaczysz ze +r/rw i tylko firmowe.
Nie zmienia to faktu, że Liteon 1633S także ma problemy z odczytem -r nagranych w innych wypalarkach oraz z odczytem CD.

Mi nie odczytał cd z Nero dołączonej do nagrywarki (wersja box), nie pomogła wymiana nagrywarki oraz płyty na inną. To samo inni ludzie wypisują. Nagrywarka nie czyta mi również niektórych innych płyt, np. płyty od sound blastera (zwykły cd-rom bez problemu je czyta).

Oczywiście wszystko najlepiej zwalić na płyty, tylko że w napędach innych producentów te płyty działają i są odczytywane.
MKJ jest offline  
Stary 20.03.2005, 01:20   #13
israel
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 27.11.2004
Posty: 7
israel w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Ja nagrywam 1633s na roznych i na razie mialem problem tylko z hawkami (cdr im lepiej wychodza) poza problemem bs41 nie mialem wiecej innych klopotow.
pozdrawiam
israel jest offline  
Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:09.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.