![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 01.08.2004
![]() |
Jaką nagrywarkę kupić(DvD)?
nie jestem obeznany w tych sprawach i chciałem poszukać czym się różnią płyty DvD-R, DVD+R, DVD-ROM, DVD-RAM a chcailbym kupic nagrywarke która nagrala by mi płytkę dwuwarstwową dwustronną czyli 17GB. Czy są takie na rynku polskim?
|
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Born 2 ride, ride 2 live
Data rejestracji: 04.07.2004
![]() |
Co do płytek: DVD-ROM to orginalna płytka, DVD+-R to płytki nagrywalne 4,7GB, DVD-RAM to są płytki dwustronne, DVD+R DL to dwuwarstowe. Nagrywarka która obsługuje największe płyty to chyba LG, nagrywa DVD-RAM ale płyta ma chyba 8,4GB lub 9,4GB nie ma nagrywarek dwuwarstowych dwustonnych
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
![]() |
A są jakieś DVD-ROM DL ?
|
![]() |
![]() |
#4 |
Nowy na forum
![]() |
Aha i jak są to ile kosztują?
|
![]() |
![]() |
#5 |
Born 2 ride, ride 2 live
![]() |
Mówiłem, że DVD-ROM to orginalna płytka np. z filmem lub grą. Są one jedno warstwowe i dwuwarstwowe. Każde stacjonarne dvd ci odczyta takie płytki i nagrywarka dvd także
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Nowy na forum
![]() |
Sor pomylilem sie DVD-RAM DL (tak żeby bylo 17GB na jednej płytce dwusrtonnej i dwuwarstowej ) i po co są te "+" i "-" np: czym się różni DVD+R od DVD-R?
|
![]() |
![]() |
#7 |
Born 2 ride, ride 2 live
![]() |
Właściwie to tylko znaczkami. ^_^ A tak naprawdę to płytki dvd+r mają mniej błędów po nagraniu w nagrywarce dvd. Mozna je zapisac nawet jako orginalne płytki DVD-Rom więc nawet jak ktos ma stare dvd to powinno taka płyte odczytać. Co do płytek DVD-RAM nie wystepuja w DL i maja pojemność 9,4GB a płytki DVD+R DL mają 8,5GB
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raven
Data rejestracji: 19.07.2004
![]() |
Ja polecam taka nie narzekam na ta nagrywarke Lite-ON DVDRW LDW851s
A co sie tyczy "+" i "-" to jest taka historia ze kiedys plytki z "+" byly b.drogie i dlatego byly stosowane plyty oznaczone minusem ale gdy plusy staniały to ludziska przezucili sie na ten format bo jest lepszy. Wiec tak do filmow uzywaj raczej plyt oznaczonych "+" a do danych "-" minus bedzie w sam raz. Poniewaz filmy DVD nagrywane na DVD-R potrafia skakac podczas odtwarzania w stacjonarnym DVD jezeli sie myle to poprawcie mnie ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Nowy na forum
![]() |
Wyróżniamy następujące typy dysków DVD: DVD-5 jednostronny z pojedynczą warstwą mieszczącą 4.7GB danych, DVD-9 jednostronny z podwójną warstwą mieszczącą 8,5GB danych, DVD-10 dwustronny z pojedynczymi warstwami mieszczącymi razem 9.4GB danych, DVD-18 dwustronny z podwójnymi warstwami mieszczącymi razem 17GB danych. Pierwsze płyty wielokrotnego nagrywania DVD-RW, DVD+RW i DVD-RAM miały pojemności nie przekraczające 3GB. Wersje dostępne dziś w sklepach pomieszczą około 4.7GB danych.
to ze strony http://www.liteon.ab.pl/index.php?ac...p=faq#dvdrom04 |
![]() |
![]() |
|
|