Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 22.05.2004, 15:46   #1
Dragon
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 10.09.2003
Dragon w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Z jaką prędkością

Z jaką prędkością najlepiej nagrywać płyty DVD-R? (np. Memorex i TDK). Zależy mi na jakości nagranych danych.
Dragon jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 22.05.2004, 16:26   #2
Sebastian997
Forumator

Data rejestracji: 12.07.2002
Sebastian997 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Generalnie jak najwolniej, czyli np. x2. Napewno najlepszej jakosci zapisu nie osiagnie sie wypalajac z maksymalna predkoscia danej nagrywarki. Niemniej zalezy to wszystko w duzej mierze od konkretnego zestawienia nosnika z nagrywarka. Najpewniejszym rozwiazaniem jest wypalenie 2-3 plyt (z tej samej partii) z roznymi predkosciami i porownanie wynikow odczytu. Mozna to sprawdzic np. programem KProbe (dla napedow LiteOn'a i jego OEM'ow) albo Nero CD/DVD Speed v3.00 (obsluguje C1 i C2). Niestety, zeby miec zawsze 100% pewnosci ze optymalnie dobralo sie predkosc zapisu do nosnika trzeba by robic takie sprawdzenie tyle razy ile razy nagrywamy na nowym rodzaju plyt. Wiec jesli nie odpowiada ci takie rozwiazanie to polecam asekuracyjnie ograniczyc predkosc zapisu np. do polowy maksymalnej predkosci przewidzianej przez producenta plyty.

Ostatnio zmieniany przez Sebastian997 : 22.05.2004 o godz. 16:33
Sebastian997 jest offline  
Stary 22.05.2004, 17:05   #3
Esiek
The power of Playstation2

Data rejestracji: 23.05.2002
Esiek zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Sebastian997
Generalnie jak najwolniej, czyli np. x2. Napewno najlepszej jakosci zapisu nie osiagnie sie wypalajac z maksymalna predkoscia danej nagrywarki. Niemniej zalezy to wszystko w duzej mierze od konkretnego zestawienia nosnika z nagrywarka. Najpewniejszym rozwiazaniem jest wypalenie 2-3 plyt (z tej samej partii) z roznymi predkosciami i porownanie wynikow odczytu. Mozna to sprawdzic np. programem KProbe (dla napedow LiteOn'a i jego OEM'ow) albo Nero CD/DVD Speed v3.00 (obsluguje C1 i C2). Niestety, zeby miec zawsze 100% pewnosci ze optymalnie dobralo sie predkosc zapisu do nosnika trzeba by robic takie sprawdzenie tyle razy ile razy nagrywamy na nowym rodzaju plyt. Wiec jesli nie odpowiada ci takie rozwiazanie to polecam asekuracyjnie ograniczyc predkosc zapisu np. do polowy maksymalnej predkosci przewidzianej przez producenta plyty.
Nie jest powiedziane ze wolniejszy zapis oznacza dokładniejszy zapis (w przypadku dvd ). Jak juz udowodniono nieraz na forum cdfreaks wszystko zalezy od uzytej startegii zapisu na danym nosniku dvd przez dana nagryware dvd. Dlatego jak juz zostało wspomniane najlepiej nagrac paroma predkosciami i zbadac ktora dziala najlepiej. W wiekszoci wypadnie ze najwolniejsza bedzie najdokładniejsza ale jak juz powiedziałem to nie jest regułą. Ja na nec 2500a wypalam wszystkie płytki z max speed (4x lub wyzej) i na kazdym uzywanym przeze mnie odtwarzaczu(kompowym, stacjonarnym, ps2) działa bez przeskoków.
Esiek jest offline  
Stary 22.05.2004, 19:41   #4
marynarz
Guru

Data rejestracji: 01.05.2002
marynarz niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
To ze dziala bez przeskokow nie znaczy ze nie ma zadnych bledow C1 i C2. Dopoki tego nie sprawdzisz to sprawa jest dyskusyjna.
Stary 22.05.2004, 20:23   #5
Esiek
The power of Playstation2

Data rejestracji: 23.05.2002
Esiek zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez marynarz
To ze dziala bez przeskokow nie znaczy ze nie ma zadnych bledow C1 i C2. Dopoki tego nie sprawdzisz to sprawa jest dyskusyjna.
Od kiedy na dvd sie mierzy c1 i c2?? Chyba o PI i PO bardziej chodzi. Patrzac z mojej strony mnie nie interesuje ile to ma PI i PO ale czy mi działa jak dziala na wszystkim co do tej pory testowałem to w czym problem?? Co mnie obchodzi ilosc błedów?? Pozatym testowałem te nosniki i moja bardzo niskie poziomy błedów. W koncu bądź co bądź nagrywał to nec a po tym juz mozna sie spodziewac dobrego wyniku.
Poaztym nie widziałem jeszcze płyty dvd bez żadnych błedów jak ty to piszesz...
Esiek jest offline  
Stary 22.05.2004, 20:54   #6
Dragon
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 10.09.2003
Dragon w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Ściągnąłem nowego CDSpeed i gdy uruchamiam test jakości cd, po rozpoczzęciu rozpędzania, pojawia się błąd. (błąd podczas inicjowania testu).
Patrzyłem na innym napędzie i wirtualnym (Alcohol).
Dragon jest offline  
Stary 22.05.2004, 23:07   #7
mjq666
downloader

Data rejestracji: 03.01.2003
mjq666 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Ściągnąłem nowego CDSpeed i gdy uruchamiam test jakości cd, po rozpoczzęciu rozpędzania, pojawia się błąd. (błąd podczas inicjowania testu).
U mnie to samo. Sprzet to Plextro 708A i Toshiba 1612.

mjq
Stary 23.05.2004, 23:25   #8
Mirek-1977
Pentium4ever

Data rejestracji: 06.12.2003
Mirek-1977 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
gdzieś mowa była również (nie pamiętam już gdzie), że w nowszych, a zatem szybszych nośnikach zmieniona została warstwa"nagrywalna" płyt DVD , właśnie po to aby możliwe było wypalanie z więkrzymi szybkościami ??

wypalam na esperanzach DVD-R x4 z cztero krotną prędkością i wszystko jest w pożo
posiadam w swojej kolekcji płyty wypalone już 5 miesięcy temu i nadal działają bez zarzutu
kiedyś próbowałem palić tą esperkę z prędkością x2 i przy wczytywaniu LeadOut płyta padła, jakiś errorek wyskoczył ?? od tamtej pory palę x4
Mirek-1977 jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: