![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 10.09.2003
![]() |
Z jaką prędkością
Z jaką prędkością najlepiej nagrywać płyty DVD-R? (np. Memorex i TDK). Zależy mi na jakości nagranych danych.
|
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Forumator
Data rejestracji: 12.07.2002
![]() |
Generalnie jak najwolniej, czyli np. x2. Napewno najlepszej jakosci zapisu nie osiagnie sie wypalajac z maksymalna predkoscia danej nagrywarki. Niemniej zalezy to wszystko w duzej mierze od konkretnego zestawienia nosnika z nagrywarka. Najpewniejszym rozwiazaniem jest wypalenie 2-3 plyt (z tej samej partii) z roznymi predkosciami i porownanie wynikow odczytu. Mozna to sprawdzic np. programem KProbe (dla napedow LiteOn'a i jego OEM'ow) albo Nero CD/DVD Speed v3.00 (obsluguje C1 i C2). Niestety, zeby miec zawsze 100% pewnosci ze optymalnie dobralo sie predkosc zapisu do nosnika trzeba by robic takie sprawdzenie tyle razy ile razy nagrywamy na nowym rodzaju plyt. Wiec jesli nie odpowiada ci takie rozwiazanie to polecam asekuracyjnie ograniczyc predkosc zapisu np. do polowy maksymalnej predkosci przewidzianej przez producenta plyty.
Ostatnio zmieniany przez Sebastian997 : 22.05.2004 o godz. 16:33 |
![]() |
![]() |
#3 | |
The power of Playstation2
Data rejestracji: 23.05.2002
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#4 |
Guru
Data rejestracji: 01.05.2002
![]() |
To ze dziala bez przeskokow nie znaczy ze nie ma zadnych bledow C1 i C2. Dopoki tego nie sprawdzisz to sprawa jest dyskusyjna.
#5 | |
The power of Playstation2
Data rejestracji: 23.05.2002
![]() |
Cytat:
![]() Poaztym nie widziałem jeszcze płyty dvd bez żadnych błedów jak ty to piszesz... |
|
![]() |
![]() |
#6 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 10.09.2003
![]() |
Ściągnąłem nowego CDSpeed i gdy uruchamiam test jakości cd, po rozpoczzęciu rozpędzania, pojawia się błąd. (błąd podczas inicjowania testu).
Patrzyłem na innym napędzie i wirtualnym (Alcohol). |
![]() |
![]() |
#7 | |
downloader
Data rejestracji: 03.01.2003
![]() |
Cytat:
mjq |
|
![]() |
![]() |
#8 |
Pentium4ever
Data rejestracji: 06.12.2003
![]() |
gdzieś mowa była również (nie pamiętam już gdzie), że w nowszych, a zatem szybszych nośnikach zmieniona została warstwa"nagrywalna" płyt DVD , właśnie po to aby możliwe było wypalanie z więkrzymi szybkościami ??
wypalam na esperanzach DVD-R x4 z cztero krotną prędkością i wszystko jest w pożo posiadam w swojej kolekcji płyty wypalone już 5 miesięcy temu i nadal działają bez zarzutu kiedyś próbowałem palić tą esperkę z prędkością x2 i przy wczytywaniu LeadOut płyta padła, jakiś errorek wyskoczył ?? od tamtej pory palę x4 |
![]() |
![]() |
|
|