![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 17.03.2007
![]() |
Jaki napęd DVD wybrać
Od dłuższego czasu zastanawiam sie nad kupnem nowego DVD-ROM'a. Obecnie posiadam Teac'a DV-516D, który mi niedawno padł. To już trzeci napęd przed tem miałem jescze 2 Liteony, żaden który miałem nie przetrwał dłużej niż rok. Ostatnio pomyślałęm o tym:
http://www.allegro.pl/item174700606_...ta_czarny.html Nie znalazłem na necie nic na ten temat, więc pomyślałęm że ktoś na forum mógł sie już z takim napędem spotkać. Jak co to prosze o komentarz. W ogóle co o tym napędzie myślicie? Musze dodać, że najbardziej zależy mi na korekcj błędów, no i ewentualnie żywotności, nie chce mi sie latać co chwile do serwisu tak jak miałem dotychczas. Myślę, że tutaj fachowcy biegli w tych tematach pomogą mi dokonać dobrego wyboru. |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Technik Informatyk
Data rejestracji: 22.01.2005
![]() |
No ten HP to prawdopodobnie OEM Liteona, a nie lepiej ci kupic nagrywarke dvd na sata ?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
Chodzi mi tylko DVD-ROM'a. To co polecacie go? ![]() ![]() Nagrywarke już mam LG GSA-4163B i musze przyznać, że jestem zadowolony... Jakość zapisu moze nie jest doskonała, ale przetrwała juz rok a to przy moich możliwościach jest wiele.... Przed tem był jakis Teac zapomiałem modelu tez twarda maszyna ale nie wytrzymała roku. Po wizycie w serwisie wymieniłem na to co mam obecnie (LG)... Naszczęśce nagrywarki mi dłużej trzymają... Ostatnio zmieniany przez terrorist : 18.03.2007 o godz. 03:20 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Technik Informatyk
![]() |
Tylko ze HP, Benq sprzedaje napedy pod swoim znakiem towarowym ale sa produkowane przez Liteona, bo hp bral od benq a benq juz nie sprzedaje nagrywarek
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Nowy na forum
![]() |
No to ja ju***380; nie wiem
Kupi***263; sobie nowego Lite-On'a SOHD-16P9S czy moze starszego SHD-16P1S? Mo***380;e LG GDR-8164B albo Asus'a E616A3? A moze Samsunga kiedy***347; widzia***322;em w sklepie ze wyda***322; co***347; nowego? A moze starsze modele, np. LG GDR-8162B lub Lite-on XJ-HD165H? Powiedzcie konkretnie co by***347;cie kupili na moim miejscu..... Chcia***322;bym zeby nap***281;d mi wytrzyma***322; troche - cud by sie chyba sta***322; jakby wytrwa***322; ponad 2 lata deklarowane przez producenta... PROSZE POM***211;***379;CIE !!! |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Technik Informatyk
![]() |
Wiesz skladam kompy nie od wczoraj i osoby ktore przysz***322;y ***380;ebym im wymienil naped optyczny mozna wyliczyc na palcach jednej reki, bo w ciagu ostatnich 2 lat mialem na wymiane cztery HP 640i i byla to wina zasilacza poniewa***380; klient mial tani zasilacza typu Megabajt czy inne zasilacze za 30zl i nagrywarki padaly na tych zasilaczach, powiedz jaki masz komputer bo mnie juz od roku dziala moja nagrywarka liteona i jak widze podziala jeszcze dosyc dlugo, wracajac do tematu ja bym bral Lite-On SOHD-16P9S lub LG
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
PODWÓJNY DZIADEK
Zlotowicz
Data rejestracji: 26.06.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Liteon 411/811 wytrzymał mi 3 lata. Czyta nadal nieźle ale wypały już są kiepskie. Stał się bardzo wybredny jeśli chodzi o płyty. Zmieniłem na Pioneera 111D. Pozdrawiam
![]() |
#8 | |
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
Powiedz mi tylko jeszcze co byś chciał wiedzieć o moim kompie, bo ja nie wiem co będziesz potrzebował? Jak chcesz wiedzieć wszystko, nawet tego co ja nie wiem to moge Ci przesłąć raport z Everesta.... Widze ze mam do czynienia z fachowcą, więc mógłbyś mi powiedzieć jak mam miec podłaczone taśmy, ponieważ zauwazyłem, że w zależności do jakiej taśmy mam podłączony napęd to jego rędkość jest większa lub mniejsza, może to być wina sterków? Nie jestem pewien czy tak samo sie dzieje z nagrywarką. PS z innej beczki mógłby mi ktoś pomóc znaleźć bios do DVD-ROM'a Teac DV-516D. na cdrinfo widziałęm, ale to niby do nagrywarki i nie chce sie u mnie zainstalować... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Technik Informatyk
![]() |
Glownie podlacza sie pod pierwszy kontroler czyli Primary dyski twarde im szybszy dysk np ma wi***281;kszy transfer niz drugi to powinien byc pierwszy bo jezeli np podlaczysz jako pierwszy nagrywarke albo naped dvd to dysk zwolni do transferu nagrywarki kt***243;ry jest o wiele wolniejszy niz dysk i to spowoduje gorsza wydajno***347;***263; systemu
Tak samo pod drugi kontroler czyi Secondary np jak masz nagrywarke dvd i naped dvd to nagrywarka powinna byc jako pierwsza (Master) a naped dvd jako drugi (Slave) W plytach glownych sa glownie dwa kontrolery choc zdarza sie wiecej w niektorych modelach plyt glownych, w tych nowszych plytach glownych kontroler moze byc nawet jeden bo reszta to SATA nowszy i szybszy kontroler od ATA Jezeli chodzi o tasmy to teraz powinno sie uzywac tylko 80 zylowych bo 40 zylowe maja transfer tylko do UDMA 33 czyli taki transfer maja bardzo stare dyski twarde i napedy dvd/cd bo nawet te nowsze nagrywarki maja juz UDMA66 choc tez dzialaja na UDMA33, a obowi***261;zkowo uzywa sie 80 zylowych tasm do pod***322;***261;czania dyskow twardych Polecam tak***380;e poczyta***263; o DMA http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=57073 Ostatnio zmieniany przez Bródka : 19.03.2007 o godz. 21:09 |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
Czytałem o tym kieydś jak kupowałem dysk , ale wtedy nie interesowałem sie napędami i pod tym kątem sie nie wtajemniczałem. A co z tym zasilaczem? O ile pamiętam to mam model: LPK9-350W... To mogło mieć wpływ na to że poszły mi dwa napędy Lite-on? Jkby to jeszcze wchodziło w grę to ma płyte główną: Biostar M7VIT Grand. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Technik Informatyk
![]() |
Twoj zasilacz na 99% to "no name" czyli taki zasilacz ktory nie daje nawet polowy mocy ktora podaje producent, nie posiada zapezpieczen typu PPFC a tym bardziej APFC
http://pl.wikipedia.org/wiki/PFC_%28..._Correction%29 Taki zasilacz nie trzyma norm ATX czyli zasilanie +5v i +12v jest ponad przecietna np 12.50v co moze powodowac uszkodzenie sprzetu komputerowego bo taki zasilacz tez moze miec niekontrolowane skoki napiecia, spotkalem sie z zasilaczem Procomp ktory na lini 12v mial napiecie 12.80v co trzy krotnie przewyzsza norme bo norma to z tego co pamietam 12.25v a to i tak za duzo, zasilacz kosztowal 60zl brutto i posiadal PPFC po kilku dniach znajomemu wybuchl, caly zasilacz sie zapalil, ale naszczescie nie uszkodzil innych podzespolow, wiec wazne jes to by kupowac dobre zasilacze ktore nie uszkodza komputera bo wole kupic zasilacz za 200zl niz pozniej plyte glowna za 400zl i nie wiadomo co jewszcze, a taki zasilacz wytrzyma napewno dlugi czas, slaby zasilacz tez moze powodowac restarty i nie stabilnosc komputera P.S. Praktycznie w kazdym komputerze ktory jest sprzedawany w domach handlowych sa tanie zasilacze co m.in. powoduje ze komputery sa tanie |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Wiszę sobie ...
Data rejestracji: 16.10.2004
![]() ![]() ![]() |
No i tu jest wlasnie taki myk jak w moim przypadku , ze :
Kupilem za dobry zasilacz ![]() ![]() Przynajmniej tak twierdzi serwisant ![]() ehh jak nie urok to sraczka ;P
DVD-RW SAMSUNG 182-M BLACK OEM ![]() MEMORANDO - UZYTKOWNIK, KTOREGO DLA DOBRA WLASNEGO, DOBRA WLASNYCH PIENIEDZY I DOBRA WLASNYCH NERWOW NALEZY OMIJAC SZEROKIM LUKIEM "One World, One Web, One Program" Microsoft slogan "Ein Volk, Ein Reich, Ein Führer" Adolf Hitler |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Nowy na forum
![]() |
No to ja już nie wiem jaki zasilacz mam kupić. Niech ktoś da jakiegoś linka, do dobrego zasilacza, najlepiej taki który by pasował do mojego kompa
![]() A są może na forum użytkownicy posiadający nowego Lite-On'a SOHD-16P9S albo Asus'a E616A3?? Jeśli tak to prosiłbym o komentarze jak sie sprawóją, jaka korekcja, ukryte wady, porównajcie to z poprzednimi napędami? Prosze o wypowiedz.... |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Technik Informatyk
![]() |
Oczywiscie lepiej miec mocniejszy zasilacz niz slabszy bo jest ten zapas mocy w razie czego
Jaki powinienes miec zasilacz zalezy od ciebie bo np jak amsz dwa dyski twarde dwa npedy optyczne, mocny procek to lepiej miec zasilacz 400W lub 45W niz 300W Jak nie masz za duzo kasy to polecam ten jest cichy, dobry i irmowy wytrzyma ci dlugi czas i podzespoly komputera tez http://www.allegro.pl/item173157641_...ta_pci_ex.html Oktawian89 ***380;artowa***322; poniewa***380; jak sam sie przekona***322;em jest duzo os***243;b kt***243;re twierdza ze sie znaja na komputera jak nikt inny a ten serwisant jest poprostu laikiem a mysli ze sie zna, nawet mam kilku znajomych kt***243;rzy twierdza ze znaj***261; sie na komputerach a jak przychodzi co do czego to nie wiedza co robic |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|