![]() |
A co myślicie o tym: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=70346293 ?
|
(...raczej wyjdzie mi samemu podsumowac wątek o oglądaniu filmów na stacjonarnych odtwarzaczach - może komus się przydać, by zrozumieć dlaczego jest taki "rozrzut" w ratio nawet na DVD )
W przeciwieństwie do tego, co wypisywał ed hunter - rozdzielczości w w Standardzie Video mają ściśle określone proporcje: 720x480 (NTSC, only with MPEG-2) 720x576 (PAL, only with MPEG-2) 704x480 (NTSC, only with MPEG-2) 704x576 (PAL, only with MPEG-2) 352x480 (NTSC, MPEG-2 & MPEG-1) 352x576 (PAL, MPEG-2 & MPEG-1) 352x240 (NTSC, MPEG-2 & MPEG-1) 352x288 (PAL, MPEG-2 & MPEG-1) To co opisuje @ed hunter (czyli = 720x308), jest to widoczny rozmiar filmu ( około) , jednak całość nagrania na płycie, w formacie DVD Video jest w jednym z 2ch "pierwszych" rozdzielczości. Dlaczego taka "panorama" zrobiona z filmu (z dużymi czarnymi pasami u góry i dołu)? Prawdopodobnie film jest w formacie szerokoekranowym (tutaj też dużo odmian) i tylko tak przedstawiony(nagrany na płytę...) : a/ - zachowuje rozsądne proporcje dla standardu DVD Video (ale tylko przy 4:3) b/ - mieści się na ekranie w calości (uogólniam , bo i tutaj tez ..ciekawostki) Teraz sprawa odtwarzacza DVD/Divx i wyświetlania takiego filmu (nawet nie musi byc .avi) na TV 16:9... . W TV 4:3 "ratio" jest zachowane i film (z czarnymi pasami) jest "rozsądnie" wyświetlany. Jednak w formacie 16:9 dodatkowo jest rozciagnięty w poziomie (by zająć cały ekran) i daje to efekt "tycia" wszystkiego na ekranie. Są rózne metody niwelowanie tego efektu (przeważnie w dodatkowych układach zmiany ratio, w zależności od modelu), jednak w odtwarzaczach DVD np. ZOOM tylko w pionie jest unikatem. Podsumowując: 1. - odtwarzając taki film @ed huntera (czyli = 720x308) na TV:4:3/16:9 ze stacjonarnego odtwarzacza, skazani jesteśmy na czarne pasy (czasami zajmujące np.1/2 ekranu, bo ktos tak ratio ustawiał by proporcje zachować przy 4:3) i do tego przy 16:9 "nienaturalnie szeroki" - mozemy raczej korekcje ratio robic, jeżeli OTV coś takiego posiada (bo w DVD/Divx b.ograniczone w tym zakresie) 2. odtwarzając ten sam film na TV 16:9 ale z: PC/Xboxa/??? - jesteśmy w stanie wyskalować go takze w pionie (w samym odtwarzaczu) gdzie film wypełni np. cały ekran (przy zachowaniu rozsądnego ratio zbliżonego przy 4:3). I właściwie tyle. :) KlasyczneTV 16:9 niosą sporo nowych problemów przy odtwarzaniu (choć w LCD itp. - częsć z nich zostanie rozwiązana). Przepraszam za długi opis, ale moze teraz (nie pisząc nic nowego) będzie łatwiej uzmysłowic sobie dlaczego w filmach .AVI takie dziwne proporcje są (bo np. przy konwersji jeszcze swoje reguły stosowane, a i wzorzec np. z DVD Video też dziwny.... .) Ps - chyba jasne, jak nie to i fotki poglądowe mam itp . bo "niejako zawodowo" ten problem znam (jednak, chyba wystarczy doczytać, co wcześniej pisałem). :piwo: (opis skrótowy - w rzeczywistości jeszcze bardziej zlożony) |
Cytat:
720x308 - w takim formacie podajesz ,że oryginalne DVD mialeś ( tak przypuszczam, ze opisujesz). Pytanie: 1. - Jaki to jest format DVD_Video? (PAL/SECAM/NTSC - rozdzielczości)? 2. - W jakim formacie jest system : PAL/NTSC? (rozdzielczości)? |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
jeżeli nadal się nie rozumiemy to ja na to już nic nie poradzę. |
ed hunter...tak się składa, że od 2003go roku użytkuję(użytkowałem) najróżniejsze odtwarzacze DVD/Divx (juz z kilknaście modeli stacjonarnych....sztuk nie liczę...) i..... wiem, co piszę. ;)
Rozrzut ratio w "różnych .AVI" jest przeogromny i dowolny (reszta , tak jak opisalem u góry) To, że stacjonarki pokazują .AVI na TV ma się "nijak" do mojego pisania. Ps - co tu tłumaczyć, wystarczy doczytać "com napisał". Gdzie napisalem, ze bądą kłopoty z wyświetlaniem w 16:9? (czytać, czytac ....i jeszcze raz czytać). Opisuję wyłącznie jakość wyświetlania .AVI i problemy z tym związane (bardziej widoczne w 16:9). Wiecej nie piszę, bo znowu tylko powtarzam swoje (nic nie zmieniam). Pozdrawiam. :) (dodane po czasie) Ten namiar dawałem kiedys na innym forum : >>Ratio w DVD << ...już widac, ze w oryginalnych DVD jest "mnogość" i też kłopot "ratio" przy wyświetlaniu - teraz zrobić z takiego DVD konwersję do .AVI i jest "Wieża Babel" (do tego część własne reguły stosuje). :smutny: |
z tego co mi wiadomo wszystkie normalne odtwarzacze stacjonarne (czytające avi) bez problemu pokazują .avi w trybie 16:9.
jeśli avi jest nie jest bezmyślnie zrobiony w formacie 4:3 z czarnymi pasami to nie ma żadnego problemu. |
ed hunter - chodzi o wyświetlanie a nie odczytanie.
Ja wyraźnie "ustosunkowalem" się do postu --TeoN-- (a właściwie zasygnalizowalem problem "jakości" wyświetlania .AVI na TV 32'/16:9 ze stacjonarnego odtwarzacza DVD/Divx). Stacjonarka DVD/Divx ma b.ograniczone możliwości zmiany "ratio", co na "TV panoramicznym" będzie jeszcze bardziej uwidocznione (jeżeli nie ma własnego "zoom" np. tylko w pionie). Ps - praktycznie powtarzam to , co już napisałem. :) |
Cytat:
|
Cytat:
(na: PC/Xbox/??? można obraz dowolnie skalować). :) |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Jeżeli to są ".avi." to na 32' efekt panaoramy jeszcze się zwiększy (jeżeli TV ma Zoom tylko w pionie, to już lepiej... ale ratio trzeba z rozsądkiem wybrać). :smutny: |
Zalezy co dla ciebie oznacza czesto. Ja swojego Belka kupilem w listopadzie i od tego czasu pojawilo sie co najmniej 5 softow.
|
Własnie szukam jak najbliżej mnie tą mante, żeby w razie czego... Jeżeli nie znajde to zastanowie sie jeszcze nad Bellwoodem.
A jeszcze jedno czy do Bellwooda wychodzą dosyć często nowe softy, bo do manty wiem że bardzo często? A własnie TV+PC to mam tak podłaczone do 21" 4:3 TV, ale nie oglada mi sie zbyt dobże(wiekszość filmów mam panoramicznych), więc wolałbym zobaczyć sobie na 32" 16:9 :) Tylko między PC a TV32" mam odległość 1 piętra i 1 pokoju więc kabel nie ma sensu. |
Cytat:
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:04. |