Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Jaki odtwarzacz DVD/divx wybrać? (https://forum.cdrinfo.pl/f15/jaki-odtwarzacz-dvd-divx-wybrac-54974/)

Mich@ł 19.11.2005 22:10

A co myślicie o tym: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=70346293 ?

hojlo1 16.08.2005 08:33

(...raczej wyjdzie mi samemu podsumowac wątek o oglądaniu filmów na stacjonarnych odtwarzaczach - może komus się przydać, by zrozumieć dlaczego jest taki "rozrzut" w ratio nawet na DVD )

W przeciwieństwie do tego, co wypisywał ed hunter - rozdzielczości w w Standardzie Video mają ściśle określone proporcje:
720x480 (NTSC, only with MPEG-2)
720x576 (PAL, only with MPEG-2)
704x480 (NTSC, only with MPEG-2)
704x576 (PAL, only with MPEG-2)
352x480 (NTSC, MPEG-2 & MPEG-1)
352x576 (PAL, MPEG-2 & MPEG-1)
352x240 (NTSC, MPEG-2 & MPEG-1)
352x288 (PAL, MPEG-2 & MPEG-1)

To co opisuje @ed hunter (czyli = 720x308), jest to widoczny rozmiar filmu ( około) , jednak całość nagrania na płycie, w formacie DVD Video jest w jednym z 2ch "pierwszych" rozdzielczości.
Dlaczego taka "panorama" zrobiona z filmu (z dużymi czarnymi pasami u góry i dołu)?
Prawdopodobnie film jest w formacie szerokoekranowym (tutaj też dużo odmian) i tylko tak przedstawiony(nagrany na płytę...) :
a/ - zachowuje rozsądne proporcje dla standardu DVD Video (ale tylko przy 4:3)
b/ - mieści się na ekranie w calości (uogólniam , bo i tutaj tez ..ciekawostki)

Teraz sprawa odtwarzacza DVD/Divx i wyświetlania takiego filmu (nawet nie musi byc .avi) na TV 16:9... .

W TV 4:3 "ratio" jest zachowane i film (z czarnymi pasami) jest "rozsądnie" wyświetlany.
Jednak w formacie 16:9 dodatkowo jest rozciagnięty w poziomie (by zająć cały ekran) i daje to efekt "tycia" wszystkiego na ekranie.
Są rózne metody niwelowanie tego efektu (przeważnie w dodatkowych układach zmiany ratio, w zależności od modelu), jednak w odtwarzaczach DVD np. ZOOM tylko w pionie jest unikatem.

Podsumowując:
1. - odtwarzając taki film @ed huntera (czyli = 720x308) na TV:4:3/16:9 ze stacjonarnego odtwarzacza, skazani jesteśmy na czarne pasy (czasami zajmujące np.1/2 ekranu, bo ktos tak ratio ustawiał by proporcje zachować przy 4:3) i do tego przy 16:9 "nienaturalnie szeroki" - mozemy raczej korekcje ratio robic, jeżeli OTV coś takiego posiada (bo w DVD/Divx b.ograniczone w tym zakresie)
2. odtwarzając ten sam film na TV 16:9 ale z: PC/Xboxa/??? - jesteśmy w stanie wyskalować go takze w pionie (w samym odtwarzaczu) gdzie film wypełni np. cały ekran (przy zachowaniu rozsądnego ratio zbliżonego przy 4:3).
I właściwie tyle. :)

KlasyczneTV 16:9 niosą sporo nowych problemów przy odtwarzaniu (choć w LCD itp. - częsć z nich zostanie rozwiązana).

Przepraszam za długi opis, ale moze teraz (nie pisząc nic nowego) będzie łatwiej uzmysłowic sobie dlaczego w filmach .AVI takie dziwne proporcje są (bo np. przy konwersji jeszcze swoje reguły stosowane, a i wzorzec np. z DVD Video też dziwny.... .)

Ps - chyba jasne, jak nie to i fotki poglądowe mam itp . bo "niejako zawodowo" ten problem znam (jednak, chyba wystarczy doczytać, co wcześniej pisałem). :piwo:

(opis skrótowy - w rzeczywistości jeszcze bardziej zlożony)

hojlo1 15.08.2005 13:35

Cytat:

Napisany przez ed hunter
....Cytat:
Napisany przez ed hunter
.avi mam w rozdzielczości 720x308 pixeli
czyli takiej samej jak było na DVD
jeżeli nadal się nie rozumiemy to ja na to już nic nie poradzę.

....widze ,ze drążysz temat (miałem nie odpowiadać, ale znowu mylne wiadomości podajesz).
720x308 - w takim formacie podajesz ,że oryginalne DVD mialeś ( tak przypuszczam, ze opisujesz).
Pytanie:
1. - Jaki to jest format DVD_Video? (PAL/SECAM/NTSC - rozdzielczości)?
2. - W jakim formacie jest system : PAL/NTSC? (rozdzielczości)?

ed hunter 15.08.2005 09:09

Cytat:

Napisany przez hojlo1
ed hunter...tak się składa, że od 2003go roku użytkuję(użytkowałem) najróżniejsze odtwarzacze DVD/Divx (juz z kilknaście modeli stacjonarnych....sztuk nie liczę...) i..... wiem, co piszę. ;)

Rozrzut ratio w "różnych .AVI" jest przeogromny i dowolny (reszta , tak jak opisalem u góry)

To, że stacjonarki pokazują .AVI na TV ma się "nijak" do mojego pisania.

Ps - co tu tłumaczyć, wystarczy doczytać "com napisał".
Gdzie napisalem, ze bądą kłopoty z wyświetlaniem w 16:9? (czytać, czytac ....i jeszcze raz czytać).
Opisuję wyłącznie jakość wyświetlania .AVI i problemy z tym związane (bardziej widoczne w 16:9).
Wiecej nie piszę, bo znowu tylko powtarzam swoje (nic nie zmieniam).
Pozdrawiam. :)

(dodane po czasie)
Ten namiar dawałem kiedys na innym forum :
>>Ratio w DVD <<
...już widac, ze w oryginalnych DVD jest "mnogość" i też kłopot "ratio" przy wyświetlaniu - teraz zrobić z takiego DVD konwersję do .AVI i jest "Wieża Babel" (do tego część własne reguły stosuje). :smutny:

Cytat:

Napisany przez hojlo1
Jeżeli to są ".avi." to na 32' efekt panaoramy jeszcze się zwiększy

tylko o to zdanie chodzi - czytać, czytać co się napisało i co ja napisałem
Cytat:

Napisany przez ed hunter
.avi mam w rozdzielczości 720x308 pixeli

czyli takiej samej jak było na DVD
jeżeli nadal się nie rozumiemy to ja na to już nic nie poradzę.

hojlo1 14.08.2005 16:37

ed hunter...tak się składa, że od 2003go roku użytkuję(użytkowałem) najróżniejsze odtwarzacze DVD/Divx (juz z kilknaście modeli stacjonarnych....sztuk nie liczę...) i..... wiem, co piszę. ;)

Rozrzut ratio w "różnych .AVI" jest przeogromny i dowolny (reszta , tak jak opisalem u góry)

To, że stacjonarki pokazują .AVI na TV ma się "nijak" do mojego pisania.

Ps - co tu tłumaczyć, wystarczy doczytać "com napisał".
Gdzie napisalem, ze bądą kłopoty z wyświetlaniem w 16:9? (czytać, czytac ....i jeszcze raz czytać).
Opisuję wyłącznie jakość wyświetlania .AVI i problemy z tym związane (bardziej widoczne w 16:9).
Wiecej nie piszę, bo znowu tylko powtarzam swoje (nic nie zmieniam).
Pozdrawiam. :)

(dodane po czasie)
Ten namiar dawałem kiedys na innym forum :
>>Ratio w DVD <<
...już widac, ze w oryginalnych DVD jest "mnogość" i też kłopot "ratio" przy wyświetlaniu - teraz zrobić z takiego DVD konwersję do .AVI i jest "Wieża Babel" (do tego część własne reguły stosuje). :smutny:

ed hunter 14.08.2005 15:13

z tego co mi wiadomo wszystkie normalne odtwarzacze stacjonarne (czytające avi) bez problemu pokazują .avi w trybie 16:9.

jeśli avi jest nie jest bezmyślnie zrobiony w formacie 4:3 z czarnymi pasami to nie ma żadnego problemu.

hojlo1 14.08.2005 15:01

ed hunter - chodzi o wyświetlanie a nie odczytanie.

Ja wyraźnie "ustosunkowalem" się do postu --TeoN-- (a właściwie zasygnalizowalem problem "jakości" wyświetlania .AVI na TV 32'/16:9 ze stacjonarnego odtwarzacza DVD/Divx).

Stacjonarka DVD/Divx ma b.ograniczone możliwości zmiany "ratio", co na "TV panoramicznym" będzie jeszcze bardziej uwidocznione (jeżeli nie ma własnego "zoom" np. tylko w pionie).

Ps - praktycznie powtarzam to , co już napisałem. :)

ed hunter 14.08.2005 13:25

Cytat:

Napisany przez hojlo1
Panowie, ja opisuję stacjonarny odtwarzacz DVD/DivX (...jest w tytule tematu....).
(na: PC/Xbox/??? można obraz dowolnie skalować). :)

no i właśnie .avi mam w rozdzielczości 720x308 pixeli - jaki problem może być w odczytaniu tego przez stacjonarkę jako panoramę???

hojlo1 14.08.2005 12:22

Cytat:

Napisany przez hojlo1
O jakich filmach piszesz?
Jeżeli to są ".avi." to na 32' efekt panaoramy jeszcze się zwiększy (jeżeli TV ma Zoom tylko w pionie, to już lepiej... ale ratio trzeba z rozsądkiem wybrać). :smutny:

Panowie, ja opisuję stacjonarny odtwarzacz DVD/DivX (...jest w tytule tematu....).
(na: PC/Xbox/??? można obraz dowolnie skalować). :)

ed hunter 14.08.2005 10:00

Cytat:

Napisany przez hojlo1
Jeżeli to są ".avi." to na 32' efekt panaoramy jeszcze się zwiększy (jeżeli TV ma Zoom tylko w pionie, to już lepiej... ale ratio trzeba z rozsądkiem wybrać). :smutny:

chyba, że to są źle zrobione .avi z czarnymi pasami w obrazie. ja mam DivX robione przez siebie wykadrowane i nie widzę problemu z podaniem takiego sygnału na TV 16:9.

sonon 14.08.2005 09:51

Cytat:

Napisany przez hojlo1

Niekoniecznie masz rację... Moja karta graficzna pozwala wybraćć w sterownikach, czy obraz jest wysyłany na telewizor 16:9 czy na 4:3.

hojlo1 14.08.2005 07:47

Cytat:

Napisany przez --TeoN--
.....A własnie TV+PC to mam tak podłaczone do 21" 4:3 TV, ale nie oglada mi sie zbyt dobże(wiekszość filmów mam panoramicznych), więc wolałbym zobaczyć sobie na 32" 16:9 :) Tylko między PC a TV32" mam odległość 1 piętra i 1 pokoju więc kabel nie ma sensu.

Xentrix 13.08.2005 20:09

Zalezy co dla ciebie oznacza czesto. Ja swojego Belka kupilem w listopadzie i od tego czasu pojawilo sie co najmniej 5 softow.

--TeoN-- 13.08.2005 19:55

Własnie szukam jak najbliżej mnie tą mante, żeby w razie czego... Jeżeli nie znajde to zastanowie sie jeszcze nad Bellwoodem.
A jeszcze jedno czy do Bellwooda wychodzą dosyć często nowe softy, bo do manty wiem że bardzo często?
A własnie TV+PC to mam tak podłaczone do 21" 4:3 TV, ale nie oglada mi sie zbyt dobże(wiekszość filmów mam panoramicznych), więc wolałbym zobaczyć sobie na 32" 16:9 :) Tylko między PC a TV32" mam odległość 1 piętra i 1 pokoju więc kabel nie ma sensu.

ed hunter 10.08.2005 09:52

Cytat:

Napisany przez hojlo1
W obsłudze (na dzisiaj) nic nie pobije Xboxa.
Bo to takie skrzyżowanie PC z np. Mantą (kliknij na poniższy link):

Xbox z XBMC

...co bedzie jutro?

bardzo się zgadzam tylko mówimy o innych pieniądzach. ;)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:04.