Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 29.01.2004, 23:47   #1
Piterniel
Cichy mod

Data rejestracji: 16.03.2003
Piterniel jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Piterniel jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Jaki producent ??

Witam serdecznie. Zastanawiam się nad kupnem nagrywaki DVD. Nie chce dawać tematu jaką wybrać, ale podajcie mi chociaż 2 poducentów nagrywarek DVD+-R/RW. Abym mógł sobie poczytać testy. U może jak wybiore 2 pomożecie w wyborze

Pozdro Piotr
Piterniel jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 30.01.2004, 11:57   #2
dj_anion
Bywalec

Data rejestracji: 03.12.2002
dj_anion w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Witam!

Miałem przez jakiś czas TDK +/- 4x/4x, ale po 2 tygodniach okazało się, że nie spełnia moich oczekiwań.
Obecnie mam Pioneer-a model A06 i z niech jestem bardzo zadowolony.
Wiesz ... wszystko zależy do czego najczęściej będziesz chciał używać swój sprzęt.

Być może moje spostrzeżenia przy porównywaniu tych dwóch modeli do moich zastosowań - (patrz: http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=30674) - pomogą Ci w wyborze.

Pozdrawiam

Pozdrawiam.
Stary 30.01.2004, 13:41   #3
Piterniel
Cichy mod

Piterniel jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Piterniel jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Nagrywarki DVd będe używał jedynie i tylko do nagrywania danych z dysku typu filmy itp. Przyda się czasem do zripowania filmu, ale kopiował DVD nie będe. Zabepieczone płyty będe nagrywał mim LiteOn 52327S

Czyli
1. Nagrywanie danych z dysku na płyty DVD
2. Ripowanie filmów
3. może jeszcze coś dojdzie jak pomyśle
Stary 30.01.2004, 13:52   #4
Piterniel
Cichy mod

Patrze na te LiteOn, ale nie wiem. Nagrywary zwykłe mają bo sam mam i chyba zostane przy tym, ale na nagrywarach DVD się nie znam . Prosze o pomoc
Stary 30.01.2004, 14:13   #5
dj_anion
Bywalec

Co do "litków" to zdania na forum są podzielone. Niektórzy mają kłopoty np. z upgrade'm BIOS-u czy wypalaniem CD (DVD są z reguły wypalane dobrze).
Sam nie miałem z nimi większej styczności. Z tych natomiast co miałem okazję przetestować, choćby na krótko - to jak na razie mam dwóch faworytów: LG 4040 (cena w stosunku do jakości i uniwersalności) oraz Pioneer A06 (bezproblemowy, nagrywa i czyta płytki w pełnym zakresie cenowym - od najtańszego badziewia po markowe TDK i Verbatim). Co do tego drugiego, to producent oficjalnie potwierdza możliwość nagrywania płyt dwuwartwowych w przyszłości po wgraniu nowego firmware'u.
Ale zawsze decyzja należy do Ciebie!
Stary 30.01.2004, 14:25   #6
Piterniel
Cichy mod

A na LiteON nie potwierdza tego :o
Stary 30.01.2004, 14:29   #7
Piterniel
Cichy mod

Chodzi mi o to, aby ta nagrywaka która kupie w przyszłości była dostasowana do standardów teraz isteniejących i przyszłych (płyty dwuwarstwowe). Na tej palarce nie będę Palił CD-R i CD-RW. Jedynie DVD i ripował filmy .

Pionek jest drogi , a LiteOn jest za LG nie przepadam to jest za popularne. LG dobre ma Comba i chyba jedynie
Stary 30.01.2004, 14:33   #8
dj_anion
Bywalec

LiteON miał kiedyś sporą wpadkę z nowym BIOS-em, który udostępnił na swojej stronie do pobrania. BIOS ten nie był dopracowany i narobił użytkownikom trochę zamieszania.
Producent za jakiś czas "po cichu" usunął go ze swojej strony.
Na forum znajdziesz więcej postów na ten temat.
Poza tym duży % doszłych i niedoszłych użytkowników "litków" potwierdza, że między jakością nagrywarek CD a DVD tego producenta jest spora przepaść...
Jednak co do swoich możliwości wględem ceny to spawary "litka" na razie nie przebije nikt.
Najważniejsze tylko to, aby się nie psuła, bo z tego co się słyszy i czyta, z serwisem "litków" nie jest najlepiej.
Stary 30.01.2004, 14:38   #9
dj_anion
Bywalec

Co do możliwości wypalania płyt dwuwartwowych to na bieżącą chwilę jedynie Pioneer i Plextor podali, że odpowiednie obecne już na rynku ich modele nagrywarek będą po upgrade BIOS-u miały możliwość wypalania DUAL LAYER.
"Pionek" jeszcze nie jest aż tak skrajnie drogi ... ok. 700-750 zł brutto.
Jeżeli zależy Ci na oszczędności kasy, to Plextora tym bardziej nie polecam - jest 2x droższy.
Reasumując, na bieżącą chwilę Pioneer DVR-A06 będzie najtańszym modelem obecnym na rynku, a umożliwiającym w przyszłości zapis płyt dwuwarstwowych.

Lecz w tym świecie wszystko się jeszcze może zdarzyć ...
Stary 30.01.2004, 14:38   #10
Piterniel
Cichy mod

Bios biosem wyjdzie nowy i po kłopocie. Zawsze mozna wrócić do starego . Zobaczymy jak się losy potoczą z cenami. Narazie jestem przekonany do LiteON nie wiem może jakiś argument co do innych oprócz Pionka bo drogi.

Zawsze jest tak. Jak jest cos popularne to jest i to działa na śrenim poziomie (chodzi mi o sprzęt do kompa). Niestety mało ludzi wybiera podzespoły które są o wiele lepsze i niewiele droższe lun tańsze :o .

Dlatego wszyscy mają LG , a wybrańcy LiteON (nie brać sobie to do serca )
Stary 30.01.2004, 14:40   #11
Piterniel
Cichy mod

Cytat:
Napisany przez dj_anion
Co do możliwości wypalania płyt dwuwartwowych to na bieżącą chwilę jedynie Pioneer i Plextor podali, że odpowiednie obecne już na rynku ich modele nagrywarek będą po upgrade BIOS-u miały możliwość wypalania DUAL LAYER.
"Pionek" jeszcze nie jest aż tak skrajnie drogi ... ok. 700-750 zł brutto.
Jeżeli zależy Ci na oszczędności kasy, to Plextora tym bardziej nie polecam - jest 2x droższy.
Reasumując, na bieżącą chwilę Pioneer DVR-A06 będzie najtańszym modelem obecnym na rynku, a umożliwiającym w przyszłości zapis płyt dwuwarstwowych.

Lecz w tym świecie wszystko się jeszcze może zdarzyć ...

Te firmy to potwierdzili , ale sa inne. Niewiadomo czy wszytkie tego nie obsłużą . Ale LiteOn chyba nie powie bo każdy szczęśliwy posiadasz LiteOn będzie wiedział, że będzie obsługiwać płyty dwuwarstwowe
Stary 30.01.2004, 14:43   #12
dj_anion
Bywalec

Dlatego właśnie napisałem "wszystko się może zdarzyć" ...

Ale i tak podoba mi się Twój tok rozumowania (...będzie wiedział, że będzie...)
Stary 30.01.2004, 14:47   #13
Piterniel
Cichy mod

LiteOn nie prosukuje szmelca i chyba wyposarzył niniejsze napędy w mocne lasery

Hey Odezwij się na GG 3799479
Stary 31.01.2004, 10:52   #14
Piterniel
Cichy mod

Zastanawiam sie nad Pionkiem i Litkiem. Powiedzcie jakie modele
Stary 01.02.2004, 15:18   #15
extorris
Bywalec

Data rejestracji: 23.12.2003
extorris w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Mam wrażenie, że zastanawiasz się nad zakupem produktu, który już jest martwy. W tej chwili powinna być nagrywarka, która nagrywa DVD x8 plusy i minusy. To jest znak współczesności. Dwuwarstwowe płyty to ja między bajki złożę. Były dwustronne DVD-R, ponad 3 krotnie droższe od zwykłych. Wykonanie dwuwarstwowej jest bardziej skomplikowane, a przez to i droższe. Może paru producentów się przyznało się do tego, że będą wspierać, co ich to w końcu boli. Pamiętacie MultiLayer CD, albo DoubleDensity od Sonego? Za rok wchodzi Blue Ray, to po co komu do szczęścia taka proteza jak dwuwarstwowa DVD? Droższa, z mniejszą pojemnością, z brakiem standardu.

Plextor faktycznie jest drogi, mimo, że prędkości ma już trochę antyczne. Ma fajną gwarancję, ale TDK też daje 2 lata gwarancji door-to-door. Jak Pioneer to dlaczego A06 a nie nowszy A07, podobnie LiteON dlaczego nie 812? Oba modele nagrywają plusy i minusy x8. Jeżeli producenci kiedykolwiek zrobią coś dobrego dla starych napędów to raczej tylko dla ostatnich.
extorris jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: