Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 30.01.2005, 12:45   #1
gm_ns
Bywalec

Data rejestracji: 30.01.2005
gm_ns w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Unhappy Jak optymalnie podłaczyc DVDRW, CDROM, HDD

Moje pytanie to jak połaczyc urzadzenia wymienione w temacie aby mi sprawnie wszystko chodziło. Na jakich tasmach co podpiąc, na którym wtyku tasmy co podpiać itd. Bede bardzo wdzieczny za pomoc.

Miałem juz pisać pytanko o ocieranie mojego NEC-a gdy wsuwam/wysuwam tacke z nosnikiem, ale czytałem i widze ze jakis cholerny, ferelny rzut zrobili na rynek i ja sie cholera na nieszczescie załapalem na niego. Jutro ide do sklepu z NEC-iem, ciekawe czy mi wymenia na miejscu czy qrde bede musiał czekac.......

Grzesiek
gm_ns jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 30.01.2005, 13:46   #2
krawiecow
Nowy na forum

Data rejestracji: 28.01.2005
krawiecow w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
OPTYMALNE ROZWIĄZANIE:

Dvdrw,second channel- master;
cdrom,second channel-slave;
hdd, first channel- master;
Taśmy w obu przypadkach najlepiej 100 zylowe.

POZDRAWIAM
krawiecow jest offline  
Stary 30.01.2005, 13:54   #3
slawekj
Guru

Data rejestracji: 12.07.2004
slawekj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>slawekj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez krawiecow
OPTYMALNE ROZWIĄZANIE:
Taśmy w obu przypadkach najlepiej 100 zylowe.

POZDRAWIAM
100 żyłowe ? -20 żył.

Ostatnio zmieniany przez slawekj : 29.06.2011 o godz. 20:58
slawekj jest offline  
Stary 30.01.2005, 14:00   #4
shafran
NEC3500@Quikee's_V2_2.18s

Data rejestracji: 28.01.2004
shafran w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
no jeśli przegrywasz w locie (kto teraz tak robi?.....) to lepiej cdrom i dvdrw na różnych taśmach
shafran jest offline  
Stary 30.01.2005, 14:12   #5
gm_ns
Bywalec

Nie, nie przegrywam w locie. Tasmy mam takie - jedna do dysków - z drobnymi zyłami - to chyba 80 zyłowa?, a druga do CDROM-ow z bardziej wyraznymi zyłami - to jaka 30 zyłowa

Podepne jak mowiłes krawiecow, tak od poczatku myslałem ze podpiac, ale sie radziłem innych. Mysle ze to bedzie dobre rozwiazanie.

Podpiołem do Secondary Chanel DVDRW (master) i CDROM(slave), Nagrywarke DVD dałem na koniec tasmy - moze byc?

Grzesiek. Dzieki

Ostatnio zmieniany przez gm_ns : 30.01.2005 o godz. 14:31
gm_ns jest offline  
Stary 30.01.2005, 15:01   #6
karel48
Dobre muchy nie są złe...

Data rejestracji: 12.12.2004
karel48 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez gm_ns
Nie, nie przegrywam w locie. Tasmy mam takie - jedna do dysków - z drobnymi zyłami - to chyba 80 zyłowa?, a druga do CDROM-ow z bardziej wyraznymi zyłami - to jaka 30 zyłowa

Podepne jak mowiłes krawiecow, tak od poczatku myslałem ze podpiac, ale sie radziłem innych. Mysle ze to bedzie dobre rozwiazanie.

Podpiołem do Secondary Chanel DVDRW (master) i CDROM(slave), Nagrywarke DVD dałem na koniec tasmy - moze byc?

Grzesiek. Dzieki
Podpiąłeś poprawnie ale taśme 40-tke masz koniecznie do wymiany na 80 oczywiście - taśme 40 stosuje się do napędów ultra-dma 2 (33Mhz-czytniki cd,cdrw), powyżej należy zastosować 80 (napędy DVD, DVDRW,HDD),która zapewni właściwy transfer - twoja nagrywarka DVD to najprawdopodobniej ultra-dma 4 (66Mhz) .

Liteon - i po co przepłacać ...
karel48 jest offline  
Stary 30.01.2005, 21:14   #7
gm_ns
Bywalec

Musze kupic jutro tasmy takie jak do dysku - czyli na ATA100 i podepne różnymi sposobami, najpierw zaczne od podpiecie DVDRW i HDD na jedną taśmę - bo chyba jak tak miałem to mi nie skakał bufor. Teraz mamna jednej tasmie tylko DVDRW, a na drugiej tylko HDD, obie tasmy to tasmy do dysków (na ATA100) i bufor skacze jak oszalały, plyty wypala, nic nie psuje ale skacze (. Aha **karel48** niewiem czy to jest ultradma4, jak mi ładuje system to wskazuje chyba coś takiego - CDROM Mode 33 - przy DVDRW, a na moim CD jest chyba własnie Mode4. Nagrywarke mam nową NEC 3520.
gm_ns jest offline  
Stary 30.01.2005, 21:48   #8
karel48

Cytat:
Napisany przez gm_ns
Musze kupic jutro tasmy takie jak do dysku - czyli na ATA100 i podepne różnymi sposobami, najpierw zaczne od podpiecie DVDRW i HDD na jedną taśmę - bo chyba jak tak miałem to mi nie skakał bufor. Teraz mamna jednej tasmie tylko DVDRW, a na drugiej tylko HDD, obie tasmy to tasmy do dysków (na ATA100) i bufor skacze jak oszalały, plyty wypala, nic nie psuje ale skacze (. Aha **karel48** niewiem czy to jest ultradma4, jak mi ładuje system to wskazuje chyba coś takiego - CDROM Mode 33 - przy DVDRW, a na moim CD jest chyba własnie Mode4. Nagrywarke mam nową NEC 3520.
Jedyną rzeczą jaką bym próbował zmieniać jeśli chodzi o podłączenie to ewentualnie cd-rom:primary slave lub secondary slave czyli z HDD lub z DVD-RW.
CDrom mode33 wskazuje na tryb ultra-dma 2 -trochę dziwne ja u siebie na Litku 1653, na Pionku 108 (miałem wcześniej) mam tryb ultra-dma4 - zrozumiałe ze względu na większy przesył danych w stosunku do napędów cd czy cdrw - u ciebie jakby na odwrót - nasuwa mi się pytanie może naiwne ale czy napewno zworki w napędach u Ciebie są na swoich miejscach? Spotkałem się już z takim przypadkiem że napędy były niby widoczne prawidłowo przez system ale były z nimi problemy w użytkowaniu (m.in. zaniżony transfer)

Na początek sprawdź jednak tryby ultra-dma dla swoich napędów, oto ścieżka dostępu dla win xp (dla pozostałych trzeba poprostu odpalić menadżera urządzeń) : Mój komputer-właściwości - zakładka sprzęt - menadżer urządzeń -kontrolery IDE/ATAPI - podstawowy i pomocniczy kanał IDE - właściwości - zakładka ustawienia zaawansowane.możesz mieć u siebie tryb pio na DVD-RW i stąd ten skaczący bufor- jeżeli tak to ustaw na "dma jeśli dostępne" i restart. Jeśli to nie pomoże to odinstaluj to urządzenie które pracuje w trybie PIO i restart - po zainstalowaniu ponownym urządzenia przez system ( cierpliwie odczekaj ) powinno być ok!
Powodzenia
PS. Poprawka - właśnie sprawdziłem dane NEC-3500A i okazuje się że pracuje na ultra - dma 2 więc u Ciebie jest przynajmniej nagrywarka ok - myślę że nie palisz kopiując "w locie" bo to by wyjąśnialo sprawę bufora
Jeszcze pozostaje sprawa softu - niektorzy mieli też takie problemy korzystając z niektorych wersji np.Nero

Ostatnio zmieniany przez karel48 : 12.02.2005 o godz. 17:14
karel48 jest offline  
Stary 30.01.2005, 22:00   #9
gm_ns
Bywalec

karel nie mam takiej sciezki, moge Ci przesłac na maila scrren co mam, ale jesli Ci chodziło o to czy mam w menedzerze urzadzen na DVDRW wlaczony tryb DMA to mam.
Moge Ci wysłać scrren na maila, tylko podaj.

Nie nagrywam w locie, a mam NEC nie 3500 tylko **3520**
nero mam 6.6.0.5

"Jedyną rzeczą jaką bym próbował zmieniać jeśli chodzi o podłączenie to ewentualnie cd-rom:primary slave lub secondary slave czyli z HDD lub z DVD-RW"
- nie rozumie za bardzo o co tu Ci chodziło.

Ostatnio zmieniany przez gm_ns : 30.01.2005 o godz. 22:29
gm_ns jest offline  
Stary 31.01.2005, 12:07   #10
gm_ns
Bywalec

No wiec....

Temat juz nie aktualny, bo zaden konfig mi juz nie pomoze w tym aby ten bufor tak nie skakał - trzeba uaktualnic sprzet. Tylko teraz czy te nagrane CD, DVD bedą mi działać pozniej
Znalazłem sposób zeby mi nie szarpało buforem odczytu, zamiast na DVD+RW 4x nagrywac czterokrotną predkoscia, nagrywam 2,4x i po problemie)))
G

Byłem w sklepie i naszczescie bez problemu wymienili mi na inną, teraz wsuwanie idzie gładko i cicho. W sprawie tego mojego połaczenie mojej super szybkiej maszyny (P2 400) próbowałem rózne konfiguracje i wchodza w gre dwie:

1.IDE1 - HDD Master, DVDRW Slave, IDE2 - CDROM Slave
w programie Nero 6.6.0.6 "uzycie bufora odczytu" - jest cały czas tak mniej wiecej miedzy 98-100% i nie zniza sie do 0% nigdy, "bufor nagrywarki" skacze tak w przedziale 70-98% (ale to prawdopodobnie normalne, w zwiazku z przesyłem duzej ilosc danych, jesli nie poprawcie mnie)

2. IDE1 - DVDRW Master, IDE2 - HDD Master
tutaj "bufor nagrywarki" raczej normalnie 80-99%, natomiast "uzycie bufora odczytu" wypełnia sie na poczatku do 98%, a póżniej spada do 0% i skacze Miałem tak tez w jednej konfiguracji, ze bufor skakał od 98 do 0 i widziałem ze swiatełko nagrywarki sie wyłaczało i włączało kiedy bufor sie napełniał, a to chyba raczej nie jest pozadane.

DZieki za kazda uwage. czekam niecierpliwie, aby w koncu podpiac i juz sie w to nie bawic tylko korzystac.

Dzieki
Grzesiek

Ostatnio zmieniany przez gm_ns : 31.01.2005 o godz. 23:55 Powód: I tak mi nie juz nie pomoze...
gm_ns jest offline  
Stary 01.02.2005, 14:28   #11
karel48

Cytat:
Napisany przez gm_ns
1.IDE1 - HDD Master, DVDRW Slave, IDE2 - CDROM Slave
w programie Nero 6.6.0.6 "uzycie bufora odczytu" - jest cały czas tak mniej wiecej miedzy 98-100% i nie zniza sie do 0% nigdy, "bufor nagrywarki" skacze tak w przedziale 70-98% (ale to prawdopodobnie normalne, w zwiazku z przesyłem duzej ilosc danych, jesli nie poprawcie mnie)

Ta konfiguracja to najgorsza z możliwych - wedlug mnie ale chyba nie tylko.

Czyli te konfiguracje u Ciebie nie działaja :
1.IDE 1 Master-HDD
Slave-tutaj CD-ROM
IDE 2 Master-DVD-RW
Slave - lub tutaj CD-ROM
O taki config właśnie mi chodziło ponieważ jest jak najbardziej prawidłowy.
Rozumiem że u Ciebie nici z takiej konfiguracji.
Ale pojawiła się nowa informacja dotycząca procka- 400 Mhz - sprawdź wymagania nagrywarki ponieważ mam wrażenie że to gdzieś na granicy zapotrzebowania tego palnika i tu może być pies pogrzebany.Niemniej jednak u Ciebie nie jest tak żle - bufory nie spadają do zera a system ochrony zapisu nawet gdyby spadły powinien skutecznie zadziałać .

karel48 jest offline  
Stary 01.02.2005, 20:05   #12
gm_ns
Bywalec

Teraz mam tak i...

Teraz mam tak podpiete:

IDE1: HDD1 - Master, HDD2 - Slave
IDE2: DVDRW - Master, CDROM - Slave
wszystkie tasmy do tasmy (dyskowe - ATA100)

i tak zostawie, poniewaz juz na kazdej konfiguracji próbowalem i skacze bufor, ale jak pisalem powyzej wystarczy ze nie nagrywam np DVDRW 4x - na predkosci 4x tylko na 2,4x i wszystko O.K. Wiec juz nie kombinuje.

O co chodziło Ci ..:karel:.. z tym procesorem itd.......

Grzesiek

Ostatnio zmieniany przez gm_ns : 01.02.2005 o godz. 20:09
gm_ns jest offline  
Stary 01.02.2005, 22:38   #13
Henrico
Bywalec

Data rejestracji: 10.12.2003
Henrico w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
A ja mam:
Primary Master - Barracuda 160GB
Primary Slave - Barracuda 80GB
Secondary Master - CD-ROM TEAC x40
Secondary Slave - DVD-RW Pioneer A06

Primary chodzi w UDMA100, Secondary w UDMA33 (max tych napędów)
W locie ślicznie się kopiuje od zawsze :-) na maxa

Acha: Duron 2GHz, 512MB, VIA KT600

PS. Inaczej ni dam rady poprzeplatać bo taśmy nie starcza ;-)

Pozdro.
Henrico jest offline  
Stary 01.02.2005, 23:47   #14
karel48

Cytat:
Napisany przez gm_ns
Teraz mam tak podpiete:

i tak zostawie, poniewaz juz na kazdej konfiguracji próbowalem i skacze bufor, ale jak pisalem powyzej wystarczy ze nie nagrywam np DVDRW 4x - na predkosci 4x tylko na 2,4x i wszystko O.K. Wiec juz nie kombinuje.

O co chodziło Ci ..:karel:.. z tym procesorem itd.......

Grzesiek
Ta konfiguracja jest ok i już nie musisz nic grzebać. W temacie procesora chodziło mi o to że jego zegar jest poprostu troszkę maluczki.

Henrico - co do twojej konfiguracji to ja bym zamienił DVD-RW miejscami z CD-ROM ale jeżeli jest wszystko ok to byłaby to zamiana tylko dla "zasady" - jeśli chodzi CI o długość taśmy IDE to zawsze można kupić powyżej standartowych długości.

Ostatnio zmieniany przez karel48 : 01.02.2005 o godz. 23:52
karel48 jest offline  
Stary 02.02.2005, 09:47   #15
VIZZARD
Kodex 3 - Wyrok Zapadł

Data rejestracji: 02.01.2004
VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez gm_ns
Teraz mam tak podpiete:

Tak jest bardzo dobrze i tak zostaw

A co do skoków bufora na Necu

To poszukaj na forum - było już kilka takich tematów

Podobnoż Neki od 3500A w górę tak mają

Wiesz, aktywne OPC i takie tam

VIZZARD jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: