Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 31.03.2004, 16:39   #1
Ticom
Nowy na forum

Data rejestracji: 22.12.2003
Ticom w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Do jakiej wartosci-jeszcze kompresujecie?

Witam!
DVD-9 na DVD-5 przy jakich stopniach kompresji jakość was zadawala a poniżej jakich jadą już dwie płyty? OczywiScie w różnych aplikacjach wygląda to różnie, więc na poczatek moje obserwacje: NeroVision - okolice 75%.
Pozdrawiam.

Ostatnio zmieniany przez Ticom : 31.03.2004 o godz. 16:42
Ticom jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 31.03.2004, 16:46   #2
chris2k1
Bywalec

Data rejestracji: 14.07.2003
chris2k1 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Kombinowalem DVD Shrinkiem i mnie zadawala 80%. Chociaz czasmi widac rozmycia.
Stary 31.03.2004, 22:24   #3
M@X
Get a Mac!

Data rejestracji: 18.04.2003
M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
DVD Shrink - Wystarcza 65%. Dodam ze nie nosze okularow ani szkiel, i wzrok mam sokoli (opinia z komisji wojskowej!)...

Hosting na świetnych warunkach z rewelacyjnym wsparciem:
M@X jest offline  
Stary 31.03.2004, 22:55   #4
1stwasp
Redakcja

Data rejestracji: 27.12.2003
1stwasp zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Jak z jakis powodów, muszę użyć DVDShrinka, to tylko do 90% - czyli zmniejszam film o 10%, żeby było jasne... ale naprawdę wiele mnie kosztuje aby go używać do celów do jakich został stworzony (kompresja)...
1stwasp jest offline  
Stary 31.03.2004, 23:04   #5
Robs
Yoda
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 01.06.2003
Robs zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez 1stwasp
... ale naprawdę wiele mnie kosztuje aby go używać do celów do jakich został stworzony (kompresja)...
hehe, prawda?
wszak dvdshrink to doskonały program do edycji na poziomie Vobów
Stary 31.03.2004, 23:39   #6
pykson
Czepek - od czepiania sie

Data rejestracji: 04.03.2004
pykson zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Ticom
Witam!
DVD-9 na DVD-5 przy jakich stopniach kompresji jakość was zadawala a poniżej jakich jadą już dwie płyty? OczywiScie w różnych aplikacjach wygląda to różnie, więc na poczatek moje obserwacje: NeroVision - okolice 75%.
Pozdrawiam.
Wybacz, ale to pytanie jest chyba troche bez sensu, bo to wszystko jest dosc relatywne. Zalezy od tego jaki dlugi byl film wyjsciowy, im byl ktotszy tym bardziej mozna zejsc z % kompresji (przy zalozeniu ze porownojesz 2 filmy zajmujace cala DVD-9). Dluzszy film bardziej zostaj wymeczony przy kompresji podczas jego tworzenia w wytworni, wiec pole manewru przy rekucji bitrate maleje. Wydaje mi sie, ze pownnismy porownywac filmy tej samej dlugosci, nie bez znaczenia tez jest zlozonosc scen i rodzaj obrazu (animacje, kreskowki czy inne itp.)

Tak mi sie wydaje, ale mnie poprawcie.

Pozdr

Pykson
pykson jest offline  
Stary 01.04.2004, 00:11   #7
Mirek-1977
Pentium4ever

Data rejestracji: 06.12.2003
Mirek-1977 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
film filmowi nierówny

W tym co 'pykson' napisał jest dużo racji.

Mało tego na jakość obrazu mogą mieć wpływ jeszcze inne czynniki. Rozmiar obrazu właściwego np. czy jest to panorama 1:1,85 czy też 1:2,35 albo 4/3. Czy obraz jest ana- czy nieanamorficzny. Czy przewarzają sceny statyczne czy dynamiczne. Czy jest to film czy kreskówka (o czym wspomniał 'pykson'). Informacje na temat obrazu będą tym większe im więcej będzie pikseli wchodzących w skład konkretnej klatki filmowej i im większe będą różnice między klatkami.

Ale porównywanie dwóch filmów o tej samej długości pozwoli nam jedynie określić możliwości programów jakie użyjemy do przetwarzania obrazu.

Wiarygodnym porównaniem, bardziej obrazującym końcowy efekt (bardziej niż te %) byłoby może podawanie wartości DataRate.

Ale który program poda nam takie informacje?
Mirek-1977 jest offline  
Stary 01.04.2004, 06:49   #8
M@X
Get a Mac!

Data rejestracji: 18.04.2003
M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Cytat:
Napisany przez Mirek-1977
Ale który program poda nam takie informacje?
Jest w PowerDVD opcja pokazujaca na zielono na czarnym tle takie info. Video type, Audio type i ich przeplywnosc bitowa

Hosting na świetnych warunkach z rewelacyjnym wsparciem:
M@X jest offline  
Stary 01.04.2004, 14:04   #9
ideJ
I'd like to be a
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 10.07.2003
ideJ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Przepływność bitowa czyli bitrate to tylko jeden ze wskażników jakości. Wszyscy zdają się przykładać do niego jakąś strasznie wielką wagę. Jedna z moich kopii (Donnie Darko) ma średni bitrate w okolicach 2600 (co dla większości ludzi oznacza, że jest tylko ciut lepsza od zjechanej trzyletniej kasety VHS ^_^) a mimo to obraz (na TV) jest bardzo dobrej jakości. Dlaczego? Bo to jest średni bitrate (w przypadku DVD Video ważne jest to, że górna granica bitrate'u jest w okolicach 8000-9000) - to po pierwsze. Po drugie do rekompresji został użyty CCE (i to jest jeden z tych filmów gdzie większa liczba przejść naprawdę zwiększa jakość - tu było ich bodajże 9 - dla filmów gdzie średni bitrate wychodzi w okolicach 3000 więcej niż 3-5 przejść CCE to IMHO strata czasu
Bitrate można podejrzeć także w Bitrate View'erze i .. i... hmm zapomniałem ale pokazał się stosunkowo niedawno i jest freeware'owy (jak mi się przypomi to przeedytuje)
Stary 01.04.2004, 16:48   #10
Ticom
Nowy na forum

Data rejestracji: 22.12.2003
Ticom w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez pykson
Wybacz, ale to pytanie jest chyba troche bez sensu, bo to wszystko jest dosc relatywne. Zalezy od tego jaki dlugi byl film wyjsciowy, im byl ktotszy tym bardziej mozna zejsc z % kompresji (przy zalozeniu ze porownojesz 2 filmy zajmujace cala DVD-9). Dluzszy film bardziej zostaj wymeczony przy kompresji podczas jego tworzenia w wytworni, wiec pole manewru przy rekucji bitrate maleje. Wydaje mi sie, ze pownnismy porownywac filmy tej samej dlugosci, nie bez znaczenia tez jest zlozonosc scen i rodzaj obrazu (animacje, kreskowki czy inne itp.)

Tak mi sie wydaje, ale mnie poprawcie.

Pozdr

Pykson

No chyba nie całkiem bez sensu! Napisałem przecież, ze chodzi o informacyjną rolę wsp. komresji w odniesieniu do podziału filmu na dwie płyty(lub nie).
Pozwole sobie pominąć zawile kwestie przedstawione powyzej i wyłuszczyć mniej więcej o co mi chodzi.
Przypuśćmy, że mamy dwa filmy o różnej wielkości wymagajace komresji. Nie interesuja nas żadne dodatki(w tym przykładzie). Pierwszy tylko nieznaczne przekracza pojemność DVD-5 np. 5GB, drugi ma-powiedzmy 7 GB.
Stała jest tylko jedna wartość - Pojemność nośnika- natomiast wsp. komresji ściśle zależy właśnie od pojemności płyty zgrywanej. Im jest większa tym wsp.kompr. wyższy(lub niższy patrząc na cyferki procentowe che,che).
Przekładajac to na informację praktyczną(o którą mi właśnie w topicu chodziło)
-Wrzucam film, wycinam śmieci, i wychodzi mi np. 60% w jakiejś tam aplikacji. Jest to dla mnie do przyjecia-pale, jak nie dziele na dwie i ... tez wypalam. A poniewaz różne progsy robią to z różną jakością ciekaw jestem po prostu co kogo zadawala. Tak oględnie.
Pozdrawiam.
Ticom jest offline  
Stary 01.04.2004, 18:47   #11
Mirek-1977
Pentium4ever

Data rejestracji: 06.12.2003
Mirek-1977 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Ticom
...ciekaw jestem po prostu co kogo zadawala. Tak oględnie...
70% to dla mnie stan krytyczy. Ale "pierścionki" i tak sobie zrobiłem chociaż wyszło 64%.
Mirek-1977 jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: