![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 22.12.2003
![]() |
Do jakiej wartosci-jeszcze kompresujecie?
Witam!
DVD-9 na DVD-5 przy jakich stopniach kompresji jakość was zadawala a poniżej jakich jadą już dwie płyty? OczywiScie w różnych aplikacjach wygląda to różnie, więc na poczatek moje obserwacje: NeroVision - okolice 75%. Pozdrawiam. Ostatnio zmieniany przez Ticom : 31.03.2004 o godz. 16:42 |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Bywalec
Data rejestracji: 14.07.2003
![]() |
Kombinowalem DVD Shrinkiem i mnie zadawala 80%. Chociaz czasmi widac rozmycia.
#3 |
Get a Mac!
![]() Data rejestracji: 18.04.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
DVD Shrink - Wystarcza 65%. Dodam ze nie nosze okularow ani szkiel, i wzrok mam sokoli (opinia z komisji wojskowej!)...
|
![]() |
![]() |
#4 |
Redakcja
Data rejestracji: 27.12.2003
![]() |
Jak z jakis powodów, muszę użyć DVDShrinka, to tylko do 90% - czyli zmniejszam film o 10%, żeby było jasne... ale naprawdę wiele mnie kosztuje aby go używać do celów do jakich został stworzony (kompresja)...
Always Quality over Speed - both in a real life and in DVD backup! Polecam: Kopia Samego Filmu - Jakość ponad wszystko! Z DV do DVD Pierwsze kroki w Adobe Premiere Pro - część 1, część 2 Sonic Scenarist - podstawy authoringu (+DVD text, +JACKET_P) Konwersja dźwięku 2.0 -> 5.1 surround + kodowanie do DTS/AC3 Jak dodać polskie napisy do filmu DVD: Sonic Scenarist, Free Tools Z DVB na DVD-R |
![]() |
![]() |
#5 | |
Yoda
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 01.06.2003
![]() |
Cytat:
![]() wszak dvdshrink to doskonały program do edycji na poziomie Vobów ![]()
![]() |
#6 | |
Czepek - od czepiania sie
Data rejestracji: 04.03.2004
![]() |
Cytat:
![]() Tak mi sie wydaje, ale mnie poprawcie. ![]() Pozdr Pykson |
|
![]() |
![]() |
#7 |
Pentium4ever
Data rejestracji: 06.12.2003
![]() |
film filmowi nierówny
W tym co 'pykson' napisał jest dużo racji.
Mało tego na jakość obrazu mogą mieć wpływ jeszcze inne czynniki. Rozmiar obrazu właściwego np. czy jest to panorama 1:1,85 czy też 1:2,35 albo 4/3. Czy obraz jest ana- czy nieanamorficzny. Czy przewarzają sceny statyczne czy dynamiczne. Czy jest to film czy kreskówka (o czym wspomniał 'pykson'). Informacje na temat obrazu będą tym większe im więcej będzie pikseli wchodzących w skład konkretnej klatki filmowej i im większe będą różnice między klatkami. Ale porównywanie dwóch filmów o tej samej długości pozwoli nam jedynie określić możliwości programów jakie użyjemy do przetwarzania obrazu. Wiarygodnym porównaniem, bardziej obrazującym końcowy efekt (bardziej niż te %) byłoby może podawanie wartości DataRate. Ale który program poda nam takie informacje? |
![]() |
![]() |
#8 | |
Get a Mac!
![]() Data rejestracji: 18.04.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
#9 |
I'd like to be a
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 10.07.2003
![]() |
Przepływność bitowa czyli bitrate to tylko jeden ze wskażników jakości. Wszyscy zdają się przykładać do niego jakąś strasznie wielką wagę. Jedna z moich kopii (Donnie Darko) ma średni bitrate w okolicach 2600 (co dla większości ludzi oznacza, że jest tylko ciut lepsza od zjechanej trzyletniej kasety VHS ^_^) a mimo to obraz (na TV) jest bardzo dobrej jakości. Dlaczego? Bo to jest średni bitrate (w przypadku DVD Video ważne jest to, że górna granica bitrate'u jest w okolicach 8000-9000) - to po pierwsze. Po drugie do rekompresji został użyty CCE (i to jest jeden z tych filmów gdzie większa liczba przejść naprawdę zwiększa jakość - tu było ich bodajże 9 - dla filmów gdzie średni bitrate wychodzi w okolicach 3000 więcej niż 3-5 przejść CCE to IMHO strata czasu
![]() Bitrate można podejrzeć także w Bitrate View'erze i .. i... hmm zapomniałem ale pokazał się stosunkowo niedawno i jest freeware'owy (jak mi się przypomi to przeedytuje)
![]() |
#10 | |
Nowy na forum
Data rejestracji: 22.12.2003
![]() |
Cytat:
No chyba nie całkiem bez sensu! Napisałem przecież, ze chodzi o informacyjną rolę wsp. komresji w odniesieniu do podziału filmu na dwie płyty(lub nie). Pozwole sobie pominąć zawile kwestie przedstawione powyzej i wyłuszczyć mniej więcej o co mi chodzi. Przypuśćmy, że mamy dwa filmy o różnej wielkości wymagajace komresji. Nie interesuja nas żadne dodatki(w tym przykładzie). Pierwszy tylko nieznaczne przekracza pojemność DVD-5 np. 5GB, drugi ma-powiedzmy 7 GB. Stała jest tylko jedna wartość - Pojemność nośnika- natomiast wsp. komresji ściśle zależy właśnie od pojemności płyty zgrywanej. Im jest większa tym wsp.kompr. wyższy(lub niższy patrząc na cyferki procentowe che,che). Przekładajac to na informację praktyczną(o którą mi właśnie w topicu chodziło) -Wrzucam film, wycinam śmieci, i wychodzi mi np. 60% w jakiejś tam aplikacji. Jest to dla mnie do przyjecia-pale, jak nie dziele na dwie i ... tez wypalam. A poniewaz różne progsy robią to z różną jakością ciekaw jestem po prostu co kogo zadawala. Tak oględnie. Pozdrawiam. |
|
![]() |
![]() |
#11 | |
Pentium4ever
Data rejestracji: 06.12.2003
![]() |
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |