![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Bywalec
Data rejestracji: 07.05.2002
![]() |
Jakość na FireWire
Witam wszystkich, jako że debiutuję na forum. Od razu mam może retoryczne dla wielu fachowców pytanie, ale ja obróbką video zajmuję się dopiero od kilku tygodni. Często wykorzystuję pojedyńcze klatki filmu jako zdjęcia, niestety jakość materiału zgranego z cyfrowej kamery za pośrednictwem analogowego wejścia karty TV, jest niezadawalająca przy druku zdjęć. Chciałbym wiedzieć czy zgranie filmu przez wejście cyfrowe (np. kontroler FireWire) zauważalnie poprawi jakość zgrywanego filmu. Chodzi mi przede wszystkim o rozdzielczość większą niż w systemie PAL.
|
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Wyjadacz
Data rejestracji: 09.05.2002
![]() |
Oczywiście, obraz zgrywany z kamery cyfrowej przez FireWire będzie o wiele lepszy. Ważnym czynnikiem jest tutaj jednak jakość materiału źródłowego - jeśli będzie on niskiej rozdzielczość / jakości, to i zdjęcia będą liche.
#3 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 21.03.2002
![]() |
A z jakiej to kamery chcesz uzyskać więcej niż PAL i po co ci to?Jak chcesz zgrywać przez FW to skombinuj sobie szybki dysk,bo pogubisz klatki.
|
![]() |
![]() |
#4 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 21.03.2002
![]() |
A teraz przeczytałem ,że chcesz drukować zdjęcia.To nie chodzi o rozdzielczość tylko o matrycę.Ta w kamerze ma z reguły efektywnych około 500,000 pikseli.Jeżeli chcesz wydrukować zdjęcie w formacie 10/15 cm przy rozzdzielczości druku 300 dpi (więcej nie trzeba bo oko i tak więcej nie widzi) to jak pokazuje matematyka trzeba mieć matrycę 2.000.000 pikseli.SE la wi!
|
![]() |
![]() |
|
|