![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 21.01.2004
![]() |
I jeszcze o bitrate
Jak juz się dorwałem do netu to idąc za ciosem jeszcze jedno pytanie: mam na dysku duży 19 gigowy plik zgrany z kamery cyfrowej z dograną scieżką dzwiekową z CD. Chcę go przekodować w TMPGEnc do SVCD, wiem ze należy wybrać 2 pass VBR, ale jak dobrać wartości max, średnią i min. Przeczytałem o tym pół sieci i każdy podaje inne parametry. Please help - jakie wartości tam wpisać i ile dać na audio. Zależy mi na jakości materiału, nie na wielkości pliku (no w granicach rozsądku). Zrobiłem to już raz na ustawieniach z wizarda (wyszły 3 płyty) i niestety podczas odtwarzania na stacjonarnym dvd denerwująco się haczy (na kompie śmiga pięknie). Wynika z tego, że chyba źle dobrany był ten bitrate. Dodam, ze film obrobiłem w Uleadzie i oprócz dźwięku z CD dodałem trochę różnych bajerów (napisy, przejścia, itp). Nie wiem czy to ma jakiś wpływ na późniejsze kodowanie. Sorry, ze się rozpisałem w dwóch postach, ale jestem już psychicznie wyczerpany, bo problem mnie przerósł
![]() Pozdrawiam |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
KONKWISTADOR
Data rejestracji: 26.03.2002
![]() |
dobrym i bezpiecznym ustawieniem bitrate dla SVCD przy kodowaniu VBR jest: min=1000, średnie 2200, max=2500, audio 192 albo 224 kb/s. oczywiście w zależności od czasu trwania filmu wartości te można trochę zmenić. do tego użyj jakiegoś Bitrate Calculatora.
a film może się haczyć bo mogłeś w TMPGEnc użyć złych ustawień dla pól obrazu o ile oczywiście twoja kamera zapisuje obraz z przeplotem i nie zlikwidowałeś go podczas edycji. np. w większości kamer miniDV pierwszym polem jest Field B i tak należy zaznaczyć w encoderze. oczywiście zbyt duża ilość amatorskich "efektów specjalnych" może też mieć też znaczenie przy kododaniu filmu i spowodować problemy ale to nie jest chyba twój główny problem...
|
|