![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 29.03.2008
![]() |
Jeszcze raz ultra dma a pio
Witam
Mam taki problem posiadam nagrywarke Nec 3500AG z którą nie było do tej pory problemów niestety mój braciszek pod moja nieobecność cos namącił i nagrywarka pracuje w trybie PIO i choc troszku sie znam sama nie potrafie tego zmienić :/ (choc próbowałam nawet odpiełam nagrywarke z taśmy sądząc ze moze tak zaskoczy) Dysk i nagrywarka podłączone osobno W menadżerze: tryb transferu: UDMA jeżeli jest dostępne bieżący tryb: PIO I nie wiem już jak to zmienić dodam tylko że stery od płyty głownej były zainstalowane VIA 4in1 wszystko jest Może kilkukrotne nieudane zgranie "czegoś" wywaliło jakiś sterownik albo system sam przeszedł na tryb PIO W biosie a mam (badziewna ![]() Secondary Ide Master pokazuje Tryb - Auto Pio Mode - Auto DMA Mode - Auto Menadżer odpada bo tam nic nie moge zmienić a Nero sie dławi płytami gdzie zgrywanie na dysk trwa 1godzinę. Wiem że tematów było bez liku ale albo ktos mial w biosie namieszane albo nie ustawił w menadżerze a moim przypadku nie daje to rezultatów.. Juz sie zastanawiałam czy w biosie nie wyłączyć PIO MODE z Auto ale nie chce zwalić całkiem kompa bo mam na nim prace:/ Będe wdzieczna za pomoc i przepraszam jeśli wałkuje ten sam temat. |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 | |
Kodex 3 - Wyrok Zapadł
Data rejestracji: 02.01.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Ona sam to naprawi Jeżeli to nie pomoże - trzeba usunąć cały kanał IDE na którym jest nagrywarka i zrobić restart ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#3 |
Dziadek
Zlotowicz
Data rejestracji: 24.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
je***347;li dobrze rozumiem to w panelu sterowania nie mo***380;esz zmieni***263; z PIO na DMA (ustawi***322; tak automat) je***347;li tak jest spr***243;buj usun***261;***263; kontroler EIDE i zrestartuj kompa.
Vizzard jak zawsze w takich sprawach to pierwszy ![]()
![]() |
#4 |
***1022; ***1023;
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 02.04.2008
![]() |
dzien dobry, jestem typem uzytkownika ktorego pewnie niespecjalnie lubicie (zarejestrowal sie zeby napisac 1 posta, nie czytal wszystkich tematow itd) ale zaryzykuje i poprosze Was o pomoc
![]() Przeczytalem opis problemu kolezanki - autorki tematu, przeczytalem Wasze rady, lacznie z tym opisem i zanim zaczne kombinowac, chcialem spytac. Ale namotalem, teraz bede staral sie jasniej ![]() Otoz mam podobny (chyba) problem do opisywanego przez autorke. Od pewnego czasu zauwazylem ze podczas instalacji/korzystania z plyt w moim napedzie dvd wszystko dziala dziala dziala, jesli nie pozwole przestac pracowac nawet na chwile napedowi. Jesli jednak np przy instalacji jakiegos programu, prosi mnie on o wpisanie klucza seryjnego, ja zaczynam go szukac, wpisuje (to wszystko trwa ze 2 minuty a w tym czasie moj naped wchodzi w tryb odpoczynku), klikam na instalacje - ale wtedy tylko slysze jak naped sie dlawi. By dokonac instalacji musze wyjac plyte (kliknac 'ponow probe' gdy instalator pyta czy chce przerwac), wlozyc plyte i dopiero pracuje. Przeprasza za tak niefachowy opis, pewnie lepiej gdybym opisal jak wyglada sprawa pod katem nero info tool, ale niestety Nero InfoTool 4 nie ma opcji sprawdzania ASPI.. A wiec poradzcie, czy zastosowac sie do w/w opisu, czy zaczac jakies inne dzialania, oby tylko nie serwis bo jak ostatnio odsalem swojego laptopa do ASUSa, trwalo to 2 miesiace.. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zarejestrowany dla jaj
Data rejestracji: 25.11.2004
Ja po przeczytaniu twojego posta 3 razy poradzę Tobie jedno: połóż się spać, a rano jeszcze raz napisz o co Tobie chodzi
![]() ![]()
![]() |
#7 | |
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
Sprobuje jeszcze raz: Otoz, mam wrazenie ze moj naped dvd zle pracuje. Problem polega na tym, ze po wlozeniu do napedu plyty dvd po uplynieciu pewnego czasu, zaczyna on sie "dlawic". Dzieje sie tak gdy po przejsciu napedu z tybu intensywnej pracy (kiedy odczytuje dane z dvd, glosna praca napedu) do trybu spoczynku (kiedy robie rzeczy niezwiazane z praca dvd, naped cichy), zaczne znowu pracowac na dysku z dvd. Wtedy to wlasnie zaczyna sie on dlawic. Przykladowo podczas instalacji oprogramowania z plyty dvd, gdy dochodzi do kopiowania plikow na dysk twardy jestem zmuszony wyjac plyte, wlozyc ja i kliknac 'ponow probe' lub inny analogiczny komunikat o przerwanej instalacji. Mam nadzieje ze tym razem troche jasniej sie wyrazilem. Inna pora- inaczej pracuje mozg.. prawie jak z napedem. Opisalem wiec problem (troche amatorsko, ale chyba ciezko ukryc ze jestem amatorem) i pytam. Co czynic? Instalowac dodatkowe oprogramowanie diagnozujace? Posiadam wylacznie Nero 7 Ultra Edition. Moj sprzet to laptop ASUS, pracuje w Windowsie XP SP 3, RAMu raczej mu nie brakuje - 1GB, komputer jest po naprawie. Dodam jeszcze ze niepokoi mnie troche to ze praca napedu jest wyjatkowo glosna. Ostatnio zmieniany przez parachutes : 02.04.2008 o godz. 11:18 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Guru
Data rejestracji: 01.08.2007
![]() ![]() ![]() ![]() |
A jakich płyt DVD używasz
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Kodex 3 - Wyrok Zapadł
Nap***281;dy laptopowe zawsze mia***322;y gorsze parametry, je***380;eli chodzi o odczyt i zapis, w por***243;wnaniu z nielaptopowymi
Dlatego nale***380;y zawsze dba***263; o dobr***261; jako***347;***263; no***347;nik***243;w I zachowanie prawid***322;owych zasad nagrywania, m. in. o niezbyt du***380;e pr***281;dko***347;ci zapisu A tak***380;e o aktualizacj***281; sterownik***243;w do laptopa i bios***243;w do nagrywarki ![]() ![]()
![]() |
#10 |
Nowy na forum
![]() |
dzieje sie to m.in. przy plytach dvd TDK DVD-R 4,7 GB nagranymi bodajze 8x, ale tez innymi - nie tylko dvd.. Aktualizacja sterownikow w moim przypadku jest prosta, bo znam adres przy ktorym sa wszystkie biezace sterowiniki pod moj komputer. Czy aktualizacja biosa to zwykla sprawa dla srednio-zaawansowanego zawodnika?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Kodex 3 - Wyrok Zapadł
Cytat:
![]() Zazwyczaj sprowadza się ona do odwiedzenia strony producenta, ściągnięcia pliku z biosem w postaci pliku .exe Odpalenia go i zatwierdzenia dwóch komunikatów ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#12 |
Nowy na forum
![]() |
dziekuje za pomoc, faktycznie przy plytach slabszej jakosci (niemarkowych) naped dziala tak jakby mial eksplodowac.
niedlugo zabiore sie za reinstall biosa. pozdrawiam ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Kodeki raz jeszcze | andrzejj9 | Off topic | 13 | 10.07.2003 11:20 |
Jeżeli ktoś zna angielski perfekt proszę przetlumaczyć | memorando | Komputery - oprogramowanie i sprzęt | 1 | 17.05.2003 10:41 |
jeszcze raz ja | kisiel | Zabezpieczenia CD/DVD/Blu-ray | 7 | 18.04.2003 15:57 |
LG 8080B - jeszcze raz o bios***39ie i problemach | Martan | Napędy optyczne CD | 5 | 25.04.2001 13:52 |
jeszcze raz Teac cd-540e, DMA i w2k... | Timo | Napędy optyczne CD | 0 | 02.01.2001 19:02 |