![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 12.03.2003
![]() |
![]()
Witam....:-(
Wraz z zakupiona nagrywarka LiteOn 401S dostalem w paczce dwie plyty - jedna DVD+R, a druga to DVD+RW. Kiedys w trakcie kasowania tej drugiej plyty wystapil blad i od tej pory nie moge jej w ogole skasowac... zwracany jest komunikat ze plyta ta nie jest kasowalna ! Nagrywarka z trudem ta plyte "widzi", dopiero po kilku minuteach krecenia nia. Co wiecej na plycie jak sie jej przygladnac to widac obszary "skasowane" i "nieskasowane". Czy taka plyta jest juz bezuzyteczna ?Probowalem wielokrotnie kasowac w Nero i w CloneDVD. Niewazne czy dajemy pelne czy szybkie kasowanie. Wydglada to na uszkodzenie logiczne tej plyty - bo fizycznie jest ona sprawna - bez zarysowan itp. Prosze o pomoc, moze sa jakies programy do "brutalengo" kasowania DVD+RW ? Pozdrawiam
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Bywalec
Data rejestracji: 17.06.2003
![]() |
tez tak mam i nie wiem co dalej
tomx |
![]() |
![]() |
#3 |
Bywalec
Data rejestracji: 26.07.2003
![]() |
Z moja plyta bylo tak samo. Mam 401S@411S.
Ogolnie plyta sprawiala wiele problemow przy nagrywaniu i kasowaniu z predkoscia x4. Proby nagrywania najczesciej konczyly sie bledami, a kasowanie bylo bardzo problematyczne. Plyta nadawala sie do korzystania jedynie po wymuszeniu nagrywania i kasowania z predkoscia x2.4. Natomiast jezeli program (np. Nero) podaje informacje ze dysk nie jest plyta wielokrotnego zapisu i nie moze byc skasowany to musicie sprobowac jakiegos innego softu. W takim przypadku u mnie pomoglo kasowanie programem do testowania DVDInfo Pro ale nie wykluczam tego ze inne programy tez sobie z tym poradza (np. Alcohol lub RecordNow DX) Dodam tylko ze odkad zaaplikowalem swojej nagrywarce najnowszy bios dla 411S w wersji FS0F to wszystkie problemy z wypalaniem tej plyty zniknely. Teraz pali sie pieknie z predkoscia x4. Nowy bios rozwiazal rowniez problemy jakie mialem z wypalaniem niektorych plyt CD-RW. Po wszystkich klopotach jakie mialem z tym napedem pozostalo juz tylko wspomnienie i mam nadzieje ze juz tak pozostanie ![]()
#4 |
Stały bywalec ;)
![]() |
Witam....
Dodam tylko ze czasem mam zglaszany blad kailbracji lasera (w Nero) na tej plycie, przy probie jej skasowania. Prosze o dlasze informacje jak przywrocic plyte do zycia. Wszystkie Wasze opropozycje sprawdzam :-) Pozdrawiam
#5 |
Stały bywalec ;)
![]() |
Hmmm...niestety sugerowane programy nie pomogly skasowac DVD+RW.
Problem pozostaje nadal nie rozwiazany. Prosze o kolejne posty mogace pomoc w tej sprawie Pozdrawiam
#6 |
Bywalec
![]() |
Mysle ze nie powinno byc problemu ze skasowaniem tej plyty w nagrywarce innego produceta lub modelu. Jezeli masz znajomego z nagrywarka obslugujaca DVD+R/RW to popros go o skasowanie. Kiedy po raz pierwszy mi sie to przytrafilo bez problemu operacji kasowania dokonalem na SONY DRU-500AX
Kiedy juz odzyskasz plytke to wypalaj ja z predkoscia 2.4x a w przyszlosci unikniesz podobnych problemow. Nie napisales jaka masz wersje firmware w swoim napedzie. Moze jego aktualizacja lub wgranie starszej wersji pomoze w rozwiazaniu problemu. Potem zawsze mozesz wrocic do poprzedniej wersji f/w.
#7 |
Stały bywalec ;)
![]() |
Sprawa wyglada tak:
1. Mam nagrywarke z najnowsza wersja firmwaru - bodajze wersja G, 2. Proba kasowania na nagrywarce 401@411 (u brata) trwa jeszscze dluzej, a efekt jest taki sam. Nie mam niestety nikogo znajomego... a moze jest ktos z Rzeszowa, kto moglby mi w tym pomoc... ? Chodzi mi o probe skasowania tej nieszczesnej plyty DVD+RW
#8 |
Bywalec
Data rejestracji: 29.10.2003
![]() |
Płytę, którą ja miałem dołączoną do nagrywarki 401S(dvd+rw) napęd wogóle nie rozpoznaje. Dziwne nie?
|
![]() |
![]() |
#9 | |
Bywalec
![]() |
Cytat:
![]() |
#10 |
Stały bywalec ;)
![]() |
Sprobuje.....ale pewnie dopiero w przyszlym tygodniu.
#11 | |
Stały bywalec ;)
![]() |
Cytat:
Pozdrawiam
![]() |
#12 |
Bywalec
Data rejestracji: 05.10.2003
![]() |
Moja płytka też nie chodziła. Ciekawi mnie czy uległy one uszkoczeniu ( czytaj : rozkładowi ) juz po wyprodukowaniu, czy tyle bubli opusciło fabrykę ? I jezeli tak szybko popsuły się tę płytki to jaka jest trałość innych i czy ktoś wie jakiego producenta są re buble ?
|
![]() |
![]() |
#13 |
Stały bywalec ;)
![]() |
Witam
Proba kasowania na 401@411 z f/w 0F nie powiodla sie, co prawda widac na DVD+RW jakies slady zapisu (kasowania), ale dalej nie mozna z ta plyta nic zrobic. Nero pokazuje mi komunikat: Blad kalibracji lasera. Probowalem tez innymi programami i nic Prosze o dalsze informacje..... Pozdrawiam
#14 | |
Nowy na forum
Data rejestracji: 11.11.2003
![]() |
Cytat:
2) hmm moze zrob z niej talez latajacy i kup za 10-13 przyzwoitego rw ? imho wiecej nerwow stracisz walczac z nia niz zakup nowej. Plyty sie psuja... dopiero jak z kolejnymi bedziesz mial prblemy to wtedy moze byc cos nie tak z nagrywarka... |
|
![]() |
![]() |
#15 |
Bywalec
Data rejestracji: 23.10.2003
![]() |
Ja ze swoją płytą DVD+RW nie miałem żadnych problemów zarówno przed przeróbką 401s jak i po liftingu na 411s . Kasowałem ją z 10 razy na szybko pod NEREM 6.015 . i zapisywałem DVDdekrypterem , ClonyDVD NO PROBLEM!
CHYBA ZALEŻY TO OD KONKRETNEGO EGZEMPLAŻA NAGRYWARKI LUB PŁYTY DVD ? |
![]() |
![]() |
|
|