![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 17.07.2002
![]() |
jaką nagrywarkę DVD kupić
moze ktoś podpowie jaką nagrywarkę DVD kupić żeby pózniej nie było problemów z odzczytem na stacjonarnym DVD
|
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Caliente
Data rejestracji: 30.09.2002
![]() ![]() ![]() |
jaka nagrywarka
Dobra,bardzo dobra
![]()
#3 |
KONKWISTADOR
Data rejestracji: 26.03.2002
![]() |
obecnie na topie jest Sony DRU-500. możesz ją kupić tu: www.sirius.pl
|
![]() |
![]() |
#4 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 08.02.2003
![]() |
LG GMA-4020 za blisko 1000zl mniej niz sony. Produkt sony coraz wieksza liczbe klientow rozczarowuje. Czy to prawda, ze instrukcyjnie ma informacje, ze nie pali na Verbatimach?
|
![]() |
![]() |
#5 | |
KONKWISTADOR
![]() |
Cytat:
![]() ![]() ojjj Luzaczek - mój sąsiad który ma Deawoo Tico też zawistnie twierdzi że Mercedesy są do dupy ![]() Ostatnio zmieniany przez CobraVerde : 04.03.2003 o godz. 16:04 |
|
![]() |
![]() |
#6 | |
Stały bywalec ;)
![]() |
Cytat:
W chipie pisali chocby: "O tym, że problem może dotyczyć krążków nie tylko bardziej "podejrzanych" marek, świadczy przykład napędu Sony DRU-500A, którego nie udało się zmusić do poprawnego zapisania płytek DVD-R firmy Verbatim. Co prawda dołączona do napędu ulotka ostrzega, że problem taki może wystąpić, ale ma on dotyczyć krążków sprzedawanych w październiku na terenie USA i Kanady, my zaś płytki nabyliśmy w listopadzie w Polsce... " Ostatnio przegladalem wlasnie grupy pod katem nosnikow i uzytkownicy to potwierdzili. W chipie dalej czytamy o zapisywaniu: "Po aktualizacji wewnętrznego oprogramowania do najnowszej wersji prędkość zapisu płytek "plusowych" spadła do 2,4x". Dalej: "Przy odczycie osiągi tego napędu są słabsze, głównie dlatego że w przypadku krążków z filmami (zarówno zapisywalnych, jak i tłoczonych) napęd rozpędza się jedynie do prędkości 2-2,5x, "pełne obroty" osiąga zaś tylko dla nośników z danymi. Zawód może spotkać zwolenników kopiowania "wszystkiego, co się rusza": nie udało nam się zmusić napędu DRU-500A do poprawnej współpracy z popularnymi wśród użytkowników programami CloneCD oraz Alcohol 120%. O ile ten pierwszy poddawał się już przy odczycie zabezpieczonej płyty, o tyle druga aplikacja co prawda płytę odczytywała, ale zapisana kopia nie działała właściwie." Tym samym reasumujac: bios fatalny, zczytywanie 2-2,5x (u mnie na LG mediasonic srednio ok. 6,2x dochodzi max do 8,5x), wspolpraca z programami marna - do tego drugi po prostu niszczy plyty, bo kopia do wywalenie. Nie dziala z najpopularniejszym, a moze i najlepszym producentem nosnikow. Do tego jest 900zl drozsza od LG, jakies 700 od pioneera. Tylko prosze Cobra, nie mowi, ze Chip sie nie zna, nie czytales, nie wierzysz i by Ci znow przytaczac pol postow z innych grup, jak z nero bylo... prosze... Polecalem LG. To samo zrodlo: "jedyny w naszym teście przedstawiciel urządzeń obsługujących płyty DVD-RAM, a zarazem zwiastun nowej generacji tych napędów. Podczas gdy dotychczasowe nagrywarki tego typu oprócz płyt DVD-RAM zapisywały tylko nośniki DVD-R, model firmy LG zapisuje również nośniki DVD-RW, co znacznie podnosi jego funkcjonalność. Z odczytem płyt DVD urządzenie to radzi sobie dobrze. Prawie wszystkie rodzaje płyt DVD odczytywane są z dużą prędkością, min. 6x." itp itd |
|
![]() |
![]() |
#7 |
KONKWISTADOR
![]() |
posłuchaj Luzaczek - o problemach z Nero słyszałem i stwierdziłem, jedynie, że to sprawa marginalna.
nie twierdze że się Chip nie zna tyle, że ich test był robiony w listopadzie. na krążkach Verbatima nagrywałem i wszystko jest OK. Chip to robił na piewrwszej wersji Biosu a po to są update firmawere żeby z nich korzstać. nagrywałem na większości nośników dostępnych w Polsce (bez noname) i nie miałem żadnych problemów. i ciekaw jestem jakie grupy przglądasz ? i o jakim fatalnym Biosie mówisz ? 1.0e czy 1.0f czy 1.0g ? bo ja na swój nie narzekam. a teraz sprawa najważniejsza - po co się kupuje za ciężkie pieniądze nagrywarkę DVD ![]() ![]() ![]() ty cytujesz jeden numer Chipa i na oczy zapewne nie widziałeś nic poza tym LG i próbujesz robić za eksperta. ja testowałem wszystkie dostępne modele nagrywarek jakie pokazały się w Polsce. zajmuję się takimi zagadnieniami zawodowo i nie mądrze się tak jak ty tylko staram się pomagać ludziom na tym forum. i bez takich tekstów "Tylko prosze Cobra, nie mowi, ze Chip sie nie zna, nie czytales, nie wierzysz i by Ci znow przytaczac pol postow z innych grup, jak z nero bylo... prosze..." - bo mnie wnerwia taki protekcjonalny ton. |
![]() |
![]() |
#8 | ||||
Stały bywalec ;)
![]() |
Cytat:
Ale ogolnie masz racje. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Przepraszam za pretensjonalny ton. Staram sie opierac na dostepnych publikacjach. Niemniej uwazam, ze subiektywne wrazenie uzytkownikow czesto jest wazniejsze. |
||||
![]() |
![]() |
#9 |
KONKWISTADOR
![]() |
masz racje z opłacalnością nośników + ale biorąc pod uwagę, że plusy mogą wygrać wojnę standardów, to lepiej mieć pod ręką możliwość zapisu w tym formacie. skoro MS poparł R+ i następna edycja Windows ma wspierać tylko ten standard to nie wróży to dobrze R-.
a z cenami jest tak że tańsze płytki DVD+R kosztują teraz ok. 15 złotych czyli wcale nie tak drogo. ja najwiecej nagrywam na DVD+RW (18 - 30 zł za sztukę), a jeżeli coś robię "na zawsze" to oczywiście wybieram R-, bo nie tylko są tańsze ale też lepiej dostępne. LG zrobiło porządną, tanią nagrywarkę - normalne testy zapisu i odczytu przeszła bez problemu. zobaczymy jak pójdą jej specjalistyczne testy laboratoryjne - robione są właśnie w Niemczech i nie znam jeszcze wyników bo LG, Teac i Ricoh są testowane jako ostatnie bo zadebiutowały u nas najpóżniej. ale mogę ci już powiedzieć co jest minusem tej nagrywarki w porównaniu z Sony - obsługa tylko R- oczywiście (użyteczność DVD-RAM jest mocno dyskusyjna) i słaba prędkość zapisu - x2 max. a już za dwa tygodnie będą na naszym rynku płytki x4 (Princo i Esperanza) w cenie 8 -10 zł ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 30.12.2002
![]() |
Nie wiem.....
.
![]() Chłopaki ! Tylko sie nie pobijcie ! ![]() ![]() ![]() A propos Sony - (nie jestem ekspertem ![]() UWAGA! ![]() ![]() A już sam fakt, że nie mozna jej dostać o czymś świadczy.... Co nie zmienia stanu rzeczy, że jak zwykle u SONY ![]() ![]() Moja porada amatora szaraczka - masz kasę = kup SONY, masz srednio kasy = zaczekaj jeszcze ze 2 miechy wchodzą nowe modele (też +/- np LG) ceny spadną, a nagrywary (i soft) będą lepiej dopracowane, jak masz niewiele kasy = czekaj do 6-12 miesięcy bo ceny popwinny spaść do poziomu ca PLN 700 - 800, a jak nie masz kasy w ogóle - no cóż... czytaj gdzie i co się da i módl się aby za 2 lata taka nagrywara kosztowała PLN 300-400. I to tyle z mojej strony (narazie). ![]() ![]() ![]() PS1 Dla mnie wymiana pogladów między innymi uzytkownikami tego forum jest bardzo cenna - naprawde wielkie dzięki! PS2 (nie mylić PSX2 ![]() ![]() Panowie trochę szacunku na wzajem - proszę! . |
![]() |
![]() |
#11 | ||
Stały bywalec ;)
![]() |
Cytat:
Zastanawiam sie nad realnymi korzysciami z faktu, ze MS popiera cos. Cytat:
A swoja droga... Dlaczego nie palisz plytek 2x na 4x? Czy na SONY sie nie da? Ja wszystkie daje na 2x i dzialaja, mimo iz powinny na 1x. |
||
![]() |
![]() |
#12 |
Stały bywalec ;)
![]() |
Re: Nie wiem.....
baski:
To nie pierwszy temat, gdzie mamy z cobra rozne zdanie... Moze i na sony sikaja... Ale wiesz - to jameryka. Tam sikaja nad cena nosnikow dvd, bo za pensje moga kupic ich ze 3000 szt, a u nas placza, ze nosniki drogie. Ja nie twierdze, ze sony jest zla. Twierdze, ze na polskie warunki nie jest optymalnym wyborem. Moze dlatego, iz przyzwyczajony jestem wykorzystywac sprzet w 100%. W Sony bym wykorzystywal w 10% powiedzmy, bo przegrywac sie nie da - wolna, 4x za drogie plyty, + za drogi itp itd. To pewien rodzaj filozofii. Tak jak mam w98 pierwsza edycje. Uwazam, ze moze w 50% go wykorzystuje. I wiem, ze XP ma 1000 dodatkow (w tym 999 niepotrzebnych), ale nie zainstaluje dziada tylko po to, bo nowe. Na haslo "nowe" czy "nowosc" to dzieci kupuja batony, a nie dorosla osoba nagrywarke z kupa rzeczy, ktora sie nie przyda, tudziez "moze" sie przyda. Nie zgadzam sie, ze masz kase = kup sony. Masz kase? Kupuj oryginaly - jak cobra slusznie zauwazyl - nagrywarke kupuje sie do filmow. Jesli masz kupic nosnik za 15zl, wypozyczyc za 7zl to okazuje sie, ze wydales 22zl. Co ktorys nosnik sie schrzani, wiec powiedzmy do 25-30zl/szt wyjdziesz. Na Allegro smialo w tej cenie kupisz oryginal. Po co wiec wydawac 2000zl na nagrywacz? Inna sprawa, gdy kupujesz plytki za 8zl, wypozyczenie 7. Jestes jakies 10zl do przodu. "Tylko" 120 plyt i sie zwrocilo. Inna sprawa, ze te 120 plyt to 1700, wiec z nagrywarka 3 tys. wyjdzie. Nie kazdy tyle da za... zabawke, bo przeciez do tego sie rola filmow sprowadza. Jak widzisz - ja kieruje sie ekonomia, nie sentymentami, zachwytami, sikami czy czym tam jeszcze. Co do czekania - juz sie kiedys wypowiadalem. Nie warto czekac. Tematem nagrywania zajmuje sie juz kilka lat. Pamietam pierwszy cd-rom - mitsumi 1x za jedyne 550zl. Plytki sprowadzano mi z USA do niego :-) Ale... rozmarzylem sie... Na przestrzeni dziejow widac taka prawidlowosc: jak kupisz nagrywarke, gdy jest droga to zawsze sie zwraca, a jak kupisz, gdy juz kazdy ma - zawsze jest to kasa nie do odzyskania. |
![]() |
![]() |
#13 |
KONKWISTADOR
![]() |
MS nawet jakby "wspierało" Intela to publikuje sterowniki do procków AMD i poważnie uwzględnia fakt ich istnienia. ze standardem DVD bedzie nietety tak, że prawdopodobnie Windows Longhorn będzie wspierał tylko i wyłącznie R+. więc chyba jest różnica pomiędzy tymi dwoma zagadnieniami.
reszte dokończe w domu bo musze nagle uciekać do domu ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Stały bywalec ;)
![]() |
nooo... to moze MS "uwzgledni" te pare milionow napedow DVD-, ktore do tego czasu bede kupione. Zreszta wiesz... ja przewiduje, ze bede posiadal nagrywarke jakis rok, moze poltora. Dlatego, ze sprzet bez gwarancji ciezko sprzedac. LG ma 2-letnia. Wiec to bedzie dobry czas, by sie pozbyc. Kupie wowczas juz pewnie 8x co najmniej (ma wyjsc w tym roku) i byc moze +/-. Nie wiem kiedy wyjdzie ten nowy windows tylko dla plusa. Nie wiem, czy przez brak wspierania rozumiesz to, ze - nie bedzie czytany w ogole (ciezko mi to sobie wyobrazic). Jedno wiem - w ciagu roku czy 1,5 roku szanse na zainstalowanie u mnie nowego, jeszcze nie istniejacego windowsa sa bliskie zeru. mam system sprzed 5 lat. Moze za 2-3 lata zainstaluje XP. Moze za kolejne 5 ten nowy. Czy bede mial te nagrywarke za 8 lat? Na 100% nie. Dlatego NIE polecam czegos, czego nie wykorzystam. Sprobuj mnie zrozumiec.
|
![]() |
![]() |
#15 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 30.12.2002
![]() |
.
Oj Luzaczku .... sikaja po majtach bo nagrywarka jest naprawde dobra; a poza tym kazdy ma swoja filozofie zycia - jeden kupuje tylko nowosci inny nie - i tyle. Nagrywarka DVD to nie tylko filmy (wychodzi taniej niz 7 PLN gdy pozyczacie w kilka osob ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Wszystko zalezy od kasy i twoich indywidualnych potrzeb - masz to kupujesz - (powtórze jeszcze raz) nie to nie i tyle ![]() 8) 8) 8) . |
![]() |
![]() |
|
|