Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 03.03.2003, 20:01   #1
klekacz
Nowy na forum

Data rejestracji: 17.07.2002
klekacz zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
jaką nagrywarkę DVD kupić

moze ktoś podpowie jaką nagrywarkę DVD kupić żeby pózniej nie było problemów z odzczytem na stacjonarnym DVD
klekacz jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 03.03.2003, 21:53   #2
zorg
Caliente

Data rejestracji: 30.09.2002
zorg jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>zorg jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>zorg jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
jaka nagrywarka

Dobra,bardzo dobra
Stary 04.03.2003, 00:21   #3
CobraVerde
KONKWISTADOR

Data rejestracji: 26.03.2002
CobraVerde zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
obecnie na topie jest Sony DRU-500. możesz ją kupić tu: www.sirius.pl
CobraVerde jest offline  
Stary 04.03.2003, 15:33   #4
Luzaczek
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 08.02.2003
Luzaczek zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
LG GMA-4020 za blisko 1000zl mniej niz sony. Produkt sony coraz wieksza liczbe klientow rozczarowuje. Czy to prawda, ze instrukcyjnie ma informacje, ze nie pali na Verbatimach?
Luzaczek jest offline  
Stary 04.03.2003, 16:00   #5
CobraVerde
KONKWISTADOR

Cytat:
Luzaczek napisa***322;(a)
LG GMA-4020 za blisko 1000zl mniej niz sony. Produkt sony coraz wieksza liczbe klientow rozczarowuje. Czy to prawda, ze instrukcyjnie ma informacje, ze nie pali na Verbatimach?
gdzie słyszałeś o tych rozczarowaniach i kto ci powiedział o tych Verbatimach
ojjj Luzaczek - mój sąsiad który ma Deawoo Tico też zawistnie twierdzi że Mercedesy są do dupy

Ostatnio zmieniany przez CobraVerde : 04.03.2003 o godz. 16:04
CobraVerde jest offline  
Stary 04.03.2003, 16:19   #6
Luzaczek
Stały bywalec ;)

Cytat:
CobraVerde napisa***322;(a)
gdzie słyszałeś o tych rozczarowaniach i kto ci powiedział o tych Verbatimach
ojjj Luzaczek - mój sąsiad który ma Deawoo Tico też zawistnie twierdzi że Mercedesy są do dupy
Ja nie wiem, gdzie Ty sie chowasz panie kolego. O niekompatybilnosci nero tez nie wiedziales :-)
W chipie pisali chocby: "O tym, że problem może dotyczyć krążków nie tylko bardziej "podejrzanych" marek, świadczy przykład napędu Sony DRU-500A, którego nie udało się zmusić do poprawnego zapisania płytek DVD-R firmy Verbatim. Co prawda dołączona do napędu ulotka ostrzega, że problem taki może wystąpić, ale ma on dotyczyć krążków sprzedawanych w październiku na terenie USA i Kanady, my zaś płytki nabyliśmy w listopadzie w Polsce... "

Ostatnio przegladalem wlasnie grupy pod katem nosnikow i uzytkownicy to potwierdzili.

W chipie dalej czytamy o zapisywaniu: "Po aktualizacji wewnętrznego oprogramowania do najnowszej wersji prędkość zapisu płytek "plusowych" spadła do 2,4x".
Dalej: "Przy odczycie osiągi tego napędu są słabsze, głównie dlatego że w przypadku krążków z filmami (zarówno zapisywalnych, jak i tłoczonych) napęd rozpędza się jedynie do prędkości 2-2,5x, "pełne obroty" osiąga zaś tylko dla nośników z danymi. Zawód może spotkać zwolenników kopiowania "wszystkiego, co się rusza": nie udało nam się zmusić napędu DRU-500A do poprawnej współpracy z popularnymi wśród użytkowników programami CloneCD oraz Alcohol 120%. O ile ten pierwszy poddawał się już przy odczycie zabezpieczonej płyty, o tyle druga aplikacja co prawda płytę odczytywała, ale zapisana kopia nie działała właściwie."

Tym samym reasumujac: bios fatalny, zczytywanie 2-2,5x (u mnie na LG mediasonic srednio ok. 6,2x dochodzi max do 8,5x), wspolpraca z programami marna - do tego drugi po prostu niszczy plyty, bo kopia do wywalenie. Nie dziala z najpopularniejszym, a moze i najlepszym producentem nosnikow. Do tego jest 900zl drozsza od LG, jakies 700 od pioneera.

Tylko prosze Cobra, nie mowi, ze Chip sie nie zna, nie czytales, nie wierzysz i by Ci znow przytaczac pol postow z innych grup, jak z nero bylo... prosze...

Polecalem LG. To samo zrodlo: "jedyny w naszym teście przedstawiciel urządzeń obsługujących płyty DVD-RAM, a zarazem zwiastun nowej generacji tych napędów. Podczas gdy dotychczasowe nagrywarki tego typu oprócz płyt DVD-RAM zapisywały tylko nośniki DVD-R, model firmy LG zapisuje również nośniki DVD-RW, co znacznie podnosi jego funkcjonalność. Z odczytem płyt DVD urządzenie to radzi sobie dobrze. Prawie wszystkie rodzaje płyt DVD odczytywane są z dużą prędkością, min. 6x." itp itd
Luzaczek jest offline  
Stary 04.03.2003, 16:47   #7
CobraVerde
KONKWISTADOR

posłuchaj Luzaczek - o problemach z Nero słyszałem i stwierdziłem, jedynie, że to sprawa marginalna.
nie twierdze że się Chip nie zna tyle, że ich test był robiony w listopadzie. na krążkach Verbatima nagrywałem i wszystko jest OK.
Chip to robił na piewrwszej wersji Biosu a po to są update firmawere żeby z nich korzstać. nagrywałem na większości nośników dostępnych w Polsce (bez noname) i nie miałem żadnych problemów.
i ciekaw jestem jakie grupy przglądasz ? i o jakim fatalnym Biosie mówisz ? 1.0e czy 1.0f czy 1.0g ? bo ja na swój nie narzekam.
a teraz sprawa najważniejsza - po co się kupuje za ciężkie pieniądze nagrywarkę DVD po to żeby kopiować gry ? po to żeby służyła jako odtwarzacz ? NIE - żeby nagrywała płyty DVD i to Sony robi znakomicie. nie ma urządzeń tego typu, które świetnie robią wszystko. równie dobrze mógłyś narzekać, że Ferrari to kiepska bryka bo ma mały bagażnik i wchodzi do niego tylko worek kartofli poza tym sam przyznasz, że wsparcie dla obu formatów to reewlacja a decyzja Microsoftu o wsparciu standardu PLUS nie wróży dobrze MINUSOM do których należy LG.
ty cytujesz jeden numer Chipa i na oczy zapewne nie widziałeś nic poza tym LG i próbujesz robić za eksperta. ja testowałem wszystkie dostępne modele nagrywarek jakie pokazały się w Polsce. zajmuję się takimi zagadnieniami zawodowo i nie mądrze się tak jak ty tylko staram się pomagać ludziom na tym forum. i bez takich tekstów "Tylko prosze Cobra, nie mowi, ze Chip sie nie zna, nie czytales, nie wierzysz i by Ci znow przytaczac pol postow z innych grup, jak z nero bylo... prosze..." - bo mnie wnerwia taki protekcjonalny ton.
CobraVerde jest offline  
Stary 04.03.2003, 17:03   #8
Luzaczek
Stały bywalec ;)

Cytat:
posłuchaj Luzaczek - o problemach z Nero słyszałem i stwierdziłem, jedynie, że to sprawa marginalna.
Tak jak marginalne sa czytniki pioneera, bo glownie z nimi nero mial problem. Zreszta pierwsze pytanie jakie sie pojawilo po wypuszczeniu "15" nero - czy juz usuneli problem niekompatybilnosci :-)
Ale ogolnie masz racje.

Cytat:
mały bagażnik i wchodzi do niego tylko worek kartofli poza tym sam przyznasz, że wsparcie dla obu formatów to reewlacja a decyzja Microsoftu o wsparciu standardu PLUS nie wróży dobrze MINUSOM do których należy LG.
Nie zachwycalbym sie standardem +/-. Osobiscie wydaje mi sie, ze wiekszosc posiadaczy sony i tak pali minusa. Miales racje - dvd jest do filmow. Biorac pod uwage ich cene (od 25zl/szt oryginal) stosowanie nosnika + i przeplacanie 1000zl za nagrywarke jest mocno watpliwym posunieciem ekonomicznym.

Cytat:
ty cytujesz jeden numer Chipa i na oczy zapewne nie widziałeś nic poza tym LG i próbujesz robić za eksperta.
Cytuje 1 i prosze bym nie musial wiecej - znaczy, ze wiecej... jest.

Cytat:
ja testowałem wszystkie dostępne modele nagrywarek jakie pokazały się w Polsce.
A co Ci wyszlo z LG? Naprawde mnie to ciekawi...

Przepraszam za pretensjonalny ton. Staram sie opierac na dostepnych publikacjach. Niemniej uwazam, ze subiektywne wrazenie uzytkownikow czesto jest wazniejsze.
Luzaczek jest offline  
Stary 04.03.2003, 17:35   #9
CobraVerde
KONKWISTADOR

masz racje z opłacalnością nośników + ale biorąc pod uwagę, że plusy mogą wygrać wojnę standardów, to lepiej mieć pod ręką możliwość zapisu w tym formacie. skoro MS poparł R+ i następna edycja Windows ma wspierać tylko ten standard to nie wróży to dobrze R-.
a z cenami jest tak że tańsze płytki DVD+R kosztują teraz ok. 15 złotych czyli wcale nie tak drogo. ja najwiecej nagrywam na DVD+RW (18 - 30 zł za sztukę), a jeżeli coś robię "na zawsze" to oczywiście wybieram R-, bo nie tylko są tańsze ale też lepiej dostępne.
LG zrobiło porządną, tanią nagrywarkę - normalne testy zapisu i odczytu przeszła bez problemu. zobaczymy jak pójdą jej specjalistyczne testy laboratoryjne - robione są właśnie w Niemczech i nie znam jeszcze wyników bo LG, Teac i Ricoh są testowane jako ostatnie bo zadebiutowały u nas najpóżniej. ale mogę ci już powiedzieć co jest minusem tej nagrywarki w porównaniu z Sony - obsługa tylko R- oczywiście (użyteczność DVD-RAM jest mocno dyskusyjna) i słaba prędkość zapisu - x2 max. a już za dwa tygodnie będą na naszym rynku płytki x4 (Princo i Esperanza) w cenie 8 -10 zł
CobraVerde jest offline  
Stary 04.03.2003, 17:39   #10
baski
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 30.12.2002
baski zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Nie wiem.....

.

No nie wiem.......

Chłopaki ! Tylko sie nie pobijcie !

A propos Sony - (nie jestem ekspertem ) - czytałem troche na zagranicznych Forach - Forumach (ach ten polski) na temat tej nagrywarki (sam badam teren przed dokonaniem ostatecznego kroku - zakupu).

UWAGA! WSZYSCY SIKAJĄ W MAJTKI Z ZACHWYTU NAD TĄ NAGRYWARĄ!

A już sam fakt, że nie mozna jej dostać o czymś świadczy....

Co nie zmienia stanu rzeczy, że jak zwykle u SONY , jest za droga - na Zach. ca USD 350 - u nas ca PLN 2000 (ok. USD 500 ).

Moja porada amatora szaraczka - masz kasę = kup SONY, masz srednio kasy = zaczekaj jeszcze ze 2 miechy wchodzą nowe modele (też +/- np LG) ceny spadną, a nagrywary (i soft) będą lepiej dopracowane, jak masz niewiele kasy = czekaj do 6-12 miesięcy bo ceny popwinny spaść do poziomu ca PLN 700 - 800, a jak nie masz kasy w ogóle - no cóż... czytaj gdzie i co się da i módl się aby za 2 lata taka nagrywara kosztowała PLN 300-400.

I to tyle z mojej strony (narazie).

PS1

Dla mnie wymiana pogladów między innymi uzytkownikami tego forum jest bardzo cenna - naprawde wielkie dzięki!

PS2 (nie mylić PSX2 )

Panowie trochę szacunku na wzajem - proszę!

.
baski jest offline  
Stary 04.03.2003, 17:51   #11
Luzaczek
Stały bywalec ;)

Cytat:
skoro MS poparł R+ i następna edycja Windows ma wspierać tylko ten standard to nie wróży to dobrze R-.
A wiesz moze czego sie nalezy spodziewac po info, ze MS poparl to, a nie poparl tamtego? Z tego co wiem MS popiera Intela. Ja mam AMD i sobie chwale.
Zastanawiam sie nad realnymi korzysciami z faktu, ze MS popiera cos.

Cytat:
powiedzieć co jest minusem tej nagrywarki w porównaniu z Sony - obsługa tylko R- oczywiście (użyteczność DVD-RAM jest mocno dyskusyjna) i słaba prędkość zapisu - x2 max. a już za dwa tygodnie będą na naszym rynku płytki x4 (Princo i Esperanza) w cenie 8 -10 zł
Princo juz mialy byc od marca po 8zl. Esperanza nie wiem. Datex po 11zl/szt widzialem 4x. Ja tez czekam na wprowadzenie 4x, bo nie wierze, ze przy cenie np. 8zl/szt za 4x esperanza, bede placil 7,5zl za 2x.

A swoja droga... Dlaczego nie palisz plytek 2x na 4x? Czy na SONY sie nie da? Ja wszystkie daje na 2x i dzialaja, mimo iz powinny na 1x.
Luzaczek jest offline  
Stary 04.03.2003, 18:04   #12
Luzaczek
Stały bywalec ;)

Re: Nie wiem.....

baski:
To nie pierwszy temat, gdzie mamy z cobra rozne zdanie...

Moze i na sony sikaja... Ale wiesz - to jameryka. Tam sikaja nad cena nosnikow dvd, bo za pensje moga kupic ich ze 3000 szt, a u nas placza, ze nosniki drogie.
Ja nie twierdze, ze sony jest zla. Twierdze, ze na polskie warunki nie jest optymalnym wyborem. Moze dlatego, iz przyzwyczajony jestem wykorzystywac sprzet w 100%. W Sony bym wykorzystywal w 10% powiedzmy, bo przegrywac sie nie da - wolna, 4x za drogie plyty, + za drogi itp itd. To pewien rodzaj filozofii. Tak jak mam w98 pierwsza edycje. Uwazam, ze moze w 50% go wykorzystuje. I wiem, ze XP ma 1000 dodatkow (w tym 999 niepotrzebnych), ale nie zainstaluje dziada tylko po to, bo nowe. Na haslo "nowe" czy "nowosc" to dzieci kupuja batony, a nie dorosla osoba nagrywarke z kupa rzeczy, ktora sie nie przyda, tudziez "moze" sie przyda.

Nie zgadzam sie, ze masz kase = kup sony. Masz kase? Kupuj oryginaly - jak cobra slusznie zauwazyl - nagrywarke kupuje sie do filmow. Jesli masz kupic nosnik za 15zl, wypozyczyc za 7zl to okazuje sie, ze wydales 22zl. Co ktorys nosnik sie schrzani, wiec powiedzmy do 25-30zl/szt wyjdziesz. Na Allegro smialo w tej cenie kupisz oryginal. Po co wiec wydawac 2000zl na nagrywacz? Inna sprawa, gdy kupujesz plytki za 8zl, wypozyczenie 7. Jestes jakies 10zl do przodu. "Tylko" 120 plyt i sie zwrocilo. Inna sprawa, ze te 120 plyt to 1700, wiec z nagrywarka 3 tys. wyjdzie. Nie kazdy tyle da za... zabawke, bo przeciez do tego sie rola filmow sprowadza.

Jak widzisz - ja kieruje sie ekonomia, nie sentymentami, zachwytami, sikami czy czym tam jeszcze.

Co do czekania - juz sie kiedys wypowiadalem. Nie warto czekac. Tematem nagrywania zajmuje sie juz kilka lat. Pamietam pierwszy cd-rom - mitsumi 1x za jedyne 550zl. Plytki sprowadzano mi z USA do niego :-) Ale... rozmarzylem sie... Na przestrzeni dziejow widac taka prawidlowosc: jak kupisz nagrywarke, gdy jest droga to zawsze sie zwraca, a jak kupisz, gdy juz kazdy ma - zawsze jest to kasa nie do odzyskania.
Luzaczek jest offline  
Stary 04.03.2003, 18:06   #13
CobraVerde
KONKWISTADOR

MS nawet jakby "wspierało" Intela to publikuje sterowniki do procków AMD i poważnie uwzględnia fakt ich istnienia. ze standardem DVD bedzie nietety tak, że prawdopodobnie Windows Longhorn będzie wspierał tylko i wyłącznie R+. więc chyba jest różnica pomiędzy tymi dwoma zagadnieniami.
reszte dokończe w domu bo musze nagle uciekać do domu
CobraVerde jest offline  
Stary 04.03.2003, 18:16   #14
Luzaczek
Stały bywalec ;)

nooo... to moze MS "uwzgledni" te pare milionow napedow DVD-, ktore do tego czasu bede kupione. Zreszta wiesz... ja przewiduje, ze bede posiadal nagrywarke jakis rok, moze poltora. Dlatego, ze sprzet bez gwarancji ciezko sprzedac. LG ma 2-letnia. Wiec to bedzie dobry czas, by sie pozbyc. Kupie wowczas juz pewnie 8x co najmniej (ma wyjsc w tym roku) i byc moze +/-. Nie wiem kiedy wyjdzie ten nowy windows tylko dla plusa. Nie wiem, czy przez brak wspierania rozumiesz to, ze - nie bedzie czytany w ogole (ciezko mi to sobie wyobrazic). Jedno wiem - w ciagu roku czy 1,5 roku szanse na zainstalowanie u mnie nowego, jeszcze nie istniejacego windowsa sa bliskie zeru. mam system sprzed 5 lat. Moze za 2-3 lata zainstaluje XP. Moze za kolejne 5 ten nowy. Czy bede mial te nagrywarke za 8 lat? Na 100% nie. Dlatego NIE polecam czegos, czego nie wykorzystam. Sprobuj mnie zrozumiec.
Luzaczek jest offline  
Stary 04.03.2003, 18:19   #15
baski
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 30.12.2002
baski zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
.

Oj Luzaczku .... sikaja po majtach bo nagrywarka jest naprawde dobra;
a poza tym kazdy ma swoja filozofie zycia - jeden kupuje tylko nowosci inny nie - i tyle.

Nagrywarka DVD to nie tylko filmy (wychodzi taniej niz 7 PLN gdy pozyczacie w kilka osob - a oryginaly chodza od PLN 30 - PLN kosmos - więc twoich kalkulacji nie przyjmuje ). DVD-/+R/RW to także PS2 czy Xbox, to także własne DVD z kamery cyfrowej (w prezencie dla tesciowej - obecnej , przyszej, bylej ), a takze nagrywanie danych czy nawet powazny backup.

Wszystko zalezy od kasy i twoich indywidualnych potrzeb - masz to kupujesz - (powtórze jeszcze raz) nie to nie i tyle !

8) 8) 8)

.
baski jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: