![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 20.01.2004
![]() |
KŁopoty
Dlaczego dżwięk po przerobieniu na ac3 robi mi się krótszy o kilka minut??Po wygenerowaniu nandubem na wav i zmianie na mp3 wszystko jest ok a potem do d... Sprawdzałem film i nie ma ciszy.Macie jakiś pomysł??
|
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
DVD Maniac
Data rejestracji: 02.02.2003
![]() |
Pytania:
1.Czy przerabiasz divxa do DVD 2. Czy divx mial fps (frame per second) mniejsze niż 25 np 23.976 albo coś takiego? 3. Czy masz w Ac3Machine zanaczoną opcję Change frame rate from 23927 to 25000. Odpowiedzi: 2. Jesli tak i plik video jest dłuższy niż audio to poroponuję w skrypcie avisyntha (ten z rozszeżeniem avs, ikonka wygląda jak błękitna koperda z taśmą filmową a windows podpisuje ikonke jako Avisynth script) dodac po linijce AviSource (...) linijkę: AssumeFPS(25) wtedy także plik video będzie krótszy Jesli zaś film ma FPS 25 to odchacz w ac3machine funkcję o której wspominałem wcześniej. Odpowiedz dlaczego film jest krótszy: Filmy zakodowane w divx w znacznej większości maja tzw. fps czyli liczbę klatek wyświetlanych na sekundę równą 23,976 jest to bodajże standard kinowy NTSC. W Polsce obowiązuje system PAL, a w systemie pal fps wynosi 25 tak więc musimy przerobić fps z ok 24 na 25. Najprostszą najkrótszą i dającą najlepsze rezultaty metodą jest przepisanie filmu z nowym FPS. Wadą tej metody jest skrócenie filmu o 1 sek co 24 sek. czyli film 1.5h bedzie miał długość 5400 s czyli skróci sie o ok 220 s czyli niecałe 4 minuty. Pozdrowienia Fafer PS. Napisałem to tak łopatologicznie ponieważ było już kilka pytań dlaczego krótsze... Mam nadzieje że chociaż kilku zrozumie.
Fafer Ostatnio zmieniany przez Fafer : 29.01.2004 o godz. 14:05 |
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 20.01.2004
![]() |
[QUOTE=Fafer]Pytania:
1.Czy przerabiasz divxa do DVD 2. Czy divx mial fps (frame per second) mniejsze niż 25 np 23.976 albo coś takiego? 3. Czy masz w Ac3Machine zanaczoną opcję Change frame rate from 23927 to 25000. Odpowiedzi: 2. Jesli tak i plik video jest dłuższy niż audio to poroponuję w skrypcie avisyntha (ten z rozszeżeniem avs, ikonka wygląda jak błękitna koperda z taśmą filmową a windows podpisuje ikonke jako Avisynth script) dodac po linijce AviSource (...) linijkę: ad.1 Tak.Przepraszam ze nie sprecyzowałem ad 2. tak ad. 3 Co prawda opcja jest ale nie podświetlona i to pewnie był ten błąd Teraz już pewnie bedzie dobrze.Myślałem ze to jakas wada filmu ale potem sie okazalo ze robi sie tak zawsze,Co prawda zrobiłem film takim kombinowanym sposobem :włożyłem divixa do The Film Machine i po prostu przerwałem proces po zrobieniu dzwieku a nastepnie dodalem go do dvdMaestro i wyszło idealnie Dzieki za podpowiedź ryba100 |
![]() |
![]() |
#4 | |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 26.01.2004
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
|