Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 29.01.2004, 11:58   #1
ryba100
Nowy na forum

Data rejestracji: 20.01.2004
ryba100 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
KŁopoty

Dlaczego dżwięk po przerobieniu na ac3 robi mi się krótszy o kilka minut??Po wygenerowaniu nandubem na wav i zmianie na mp3 wszystko jest ok a potem do d... Sprawdzałem film i nie ma ciszy.Macie jakiś pomysł??
ryba100 jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 29.01.2004, 14:00   #2
Fafer
DVD Maniac

Data rejestracji: 02.02.2003
Fafer zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Pytania:
1.Czy przerabiasz divxa do DVD
2. Czy divx mial fps (frame per second) mniejsze niż 25 np 23.976 albo coś takiego?
3. Czy masz w Ac3Machine zanaczoną opcję Change frame rate from 23927 to 25000.
Odpowiedzi:
2. Jesli tak i plik video jest dłuższy niż audio to poroponuję w skrypcie avisyntha (ten z rozszeżeniem avs, ikonka wygląda jak błękitna koperda z taśmą filmową a windows podpisuje ikonke jako Avisynth script) dodac po linijce AviSource (...) linijkę:

AssumeFPS(25)

wtedy także plik video będzie krótszy

Jesli zaś film ma FPS 25 to odchacz w ac3machine funkcję o której wspominałem wcześniej.

Odpowiedz dlaczego film jest krótszy:
Filmy zakodowane w divx w znacznej większości maja tzw. fps czyli liczbę klatek wyświetlanych na sekundę równą 23,976 jest to bodajże standard kinowy NTSC. W Polsce obowiązuje system PAL, a w systemie pal fps wynosi 25 tak więc musimy przerobić fps z ok 24 na 25. Najprostszą najkrótszą i dającą najlepsze rezultaty metodą jest przepisanie filmu z nowym FPS. Wadą tej metody jest skrócenie filmu o 1 sek co 24 sek.
czyli film 1.5h bedzie miał długość 5400 s czyli skróci sie o ok 220 s czyli niecałe 4 minuty.
Pozdrowienia Fafer

PS. Napisałem to tak łopatologicznie ponieważ było już kilka pytań dlaczego krótsze... Mam nadzieje że chociaż kilku zrozumie.

Ostatnio zmieniany przez Fafer : 29.01.2004 o godz. 14:05
Fafer jest offline  
Stary 30.01.2004, 11:21   #3
ryba100
Nowy na forum

Data rejestracji: 20.01.2004
ryba100 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
[QUOTE=Fafer]Pytania:
1.Czy przerabiasz divxa do DVD
2. Czy divx mial fps (frame per second) mniejsze niż 25 np 23.976 albo coś takiego?
3. Czy masz w Ac3Machine zanaczoną opcję Change frame rate from 23927 to 25000.
Odpowiedzi:
2. Jesli tak i plik video jest dłuższy niż audio to poroponuję w skrypcie avisyntha (ten z rozszeżeniem avs, ikonka wygląda jak błękitna koperda z taśmą filmową a windows podpisuje ikonke jako Avisynth script) dodac po linijce AviSource (...) linijkę:

ad.1 Tak.Przepraszam ze nie sprecyzowałem
ad 2. tak
ad. 3 Co prawda opcja jest ale nie podświetlona i to pewnie był ten błąd

Teraz już pewnie bedzie dobrze.Myślałem ze to jakas wada filmu ale potem sie okazalo ze robi sie tak zawsze,Co prawda zrobiłem film takim kombinowanym sposobem :włożyłem divixa do The Film Machine i po prostu przerwałem proces po zrobieniu dzwieku a nastepnie dodalem go do dvdMaestro i wyszło idealnie

Dzieki za podpowiedź

ryba100
ryba100 jest offline  
Stary 30.01.2004, 19:11   #4
robert_d
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 26.01.2004
robert_d zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Fafer
Odpowiedz dlaczego film jest krótszy:
Filmy zakodowane w divx w znacznej większości maja tzw. fps czyli liczbę klatek wyświetlanych na sekundę równą 23,976 jest to bodajże standard kinowy NTSC. W Polsce obowiązuje system PAL, a w systemie pal fps wynosi 25 tak więc musimy przerobić fps z ok 24 na 25. Najprostszą najkrótszą i dającą najlepsze rezultaty metodą jest przepisanie filmu z nowym FPS. Wadą tej metody jest skrócenie filmu o 1 sek co 24 sek.
czyli film 1.5h bedzie miał długość 5400 s czyli skróci sie o ok 220 s czyli niecałe 4 minuty.
Taki drobny szczegół NTSC ma 30 fps i mniejszą rozdzielczość od pal-u (obydwa przepychają tyle samo danych na sekundę), natomast faktycznie część programów do przeróbki dvd w NTSC na divx automatycznie ustawia (z nieznaych mi powodów) 23,976 fps, może ktoś wie dla czego?
robert_d jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: