Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 07.09.2003, 16:55   #1
trebor
Nowy na forum

Data rejestracji: 13.07.2003
trebor w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
DVD2DVD-R

Ostatnio tworzyłem kopie "bezpieczeństwa" części 1 i 2 Władcy Pierścieni.Filmy dość długie bo prawie trzygodzinne no i dwie ścieżki dźwiękowe, oryginalna i z polskim lektorem, każda pochłania po 500MB. Materiał video musiał być więc skompresowany w 50%, by mógł zmieścić się na jednym krążku DVD-R. Chciałem to zrobić szybko a więc DVD Shrink. Rezultaty pracy były koszmarne. Obraz, nawet w częściach statycznych wyglądał jakby był ułożony z Puzzli. Zrobiłem więc to samo, tyle ze w programie DVD2DVD-R. Efekt końcowy był zupełnie inny. Obraz niewiele odbiegał od oryginału.
Warto więc poświęcić nawet 12 godzin na porządne skompresowanie filmu, szczególnie tak długiego. Programy typu DVD Shrink, czy DVD2one sprawdzają się jeśli materiał video jest o długości do 1,5 godziny.
trebor jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 07.09.2003, 17:20   #2
lukas69
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 29.12.2002
lukas69 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Re: DVD2DVD-R

Cytat:
trebor napisa***322;(a)
Warto więc poświęcić nawet 12 godzin na porządne skompresowanie filmu, szczególnie tak długiego. Programy typu DVD Shrink, czy DVD2one sprawdzają się jeśli materiał video jest o długości do 1,5 godziny.
hmm a ja na DVD-R widze napisz: 120 minut więc materiał o długości 1,5h to chyba żart !!
Sądze że 2h można bez problemu kompresować a i 2,5h też mam tak LOTR1 i nie narzekam a robiłem DVD2One
z tym 1,5h NIE ZGADZAM SIĘ ZUPEŁNIE !!!
Stary 08.09.2003, 00:04   #3
Robs
Yoda
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 01.06.2003
Robs zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Re: DVD2DVD-R

Cytat:
trebor napisa***322;(a)
Programy typu DVD Shrink, czy DVD2one sprawdzają się jeśli materiał video jest o długości do 1,5 godziny.
Powiem tylko tyle, że jeżeli film ma juz te 1,5h to prawie na pewno wchodzi na dvdr wogóle bez kompresji, kopia 1:1, nie ma potrzeby stosowania w/w softu.
Stary 08.09.2003, 19:51   #4
NINJA
Bywalec

Data rejestracji: 01.09.2003
NINJA w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Re: Re: DVD2DVD-R

Cytat:
RobsYoda napisa***322;(a)
Powiem tylko tyle, że jeżeli film ma juz te 1,5h to prawie na pewno wchodzi na dvdr wogóle bez kompresji, kopia 1:1, nie ma potrzeby stosowania w/w softu.
A ja myslalem ze DVD-video jest skompresowane w mpeg2?
Chyba koledze chodzi ze nie trzeba rekompresowac gotowego materialu powtornie aby uzyskac mniejszy plik objetosciwo na DVD-r.
No ale moge sie mylic w koncu jetem poczatkujacy
pozdrawiam.
Stary 08.09.2003, 20:39   #5
Robs
Yoda
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 01.06.2003
Robs zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Re: Re: Re: DVD2DVD-R

Cytat:
NINJA napisa***322;(a)
Chyba koledze chodzi ze nie trzeba rekompresowac gotowego materialu powtornie aby uzyskac mniejszy plik objetosciwo na DVD-r
Dokładnie o to mi chodziło
mówiąc "bez kompresji" nie miałem rzecz jasna na myśli materiału zdekompresowanego (bo tak z kolei należałby zrozumieć ten tekst po Twoim komentarzu )
Stary 09.09.2003, 03:25   #6
NINJA
Bywalec

Data rejestracji: 01.09.2003
NINJA w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Re: Re: Re: Re: DVD2DVD-R

Cytat:
RobsYoda napisa***322;(a)
Dokładnie o to mi chodziło
mówiąc "bez kompresji" nie miałem rzecz jasna na myśli materiału zdekompresowanego (bo tak z kolei należałby zrozumieć ten tekst po Twoim komentarzu )
Oczywiście masz racje ze o to chodzi ale jak by to przeczytal poczatkujacy taki jak ja i chcial nagrac DVD-R bez kompresji to efekty by byly nieciekawe (Brak miescja na HDD,o nagraniu ilustam plyt DVD-r z jednym filmem,wyszedlby taniej chyba orginal,no i pewnie stacjonarna DVD by tego nie lyknelo)
POZDRAWIAM.
Stary 10.09.2003, 22:31   #7
MagS
Nowy na forum

Data rejestracji: 20.07.2003
MagS w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
NIE KOMPRESOWAĆ, robić kopie bezpieczeństwa na dwie DVD-R, nie ma żadnego spadku jakości, obraz i dżwięk jest identyczny jak na oryginale. Kompletny klon no i jest czytane przez stacjonarny DVDPlayer

Ostatnio zmieniany przez MagS : 10.09.2003 o godz. 22:33
MagS jest offline  
Stary 10.09.2003, 23:15   #8
Jabba the Hutt
Lord of the Sword
Zlotowicz

Avatar użytkownika Jabba the Hutt

Data rejestracji: 06.04.2002
Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Re: Re: DVD2DVD-R

Cytat:
lukas69 napisa***322;(a)
hmm a ja na DVD-R widze napisz: 120 minut więc materiał o długości 1,5h to chyba żart !!
Sądze że 2h można bez problemu kompresować a i 2,5h też mam tak LOTR1 i nie narzekam a robiłem DVD2One
z tym 1,5h NIE ZGADZAM SIĘ ZUPEŁNIE !!!
Każdy robi jak mu się wydaje lepiej ! Ja ufam na razie DVD2DVDR (CCE) oraz IC8. Mam LOTRa extended z którego 1 jest zrobiona IC8 (powody opisywał tu Zdrapek) a 2 zrobiona jest DVD2DVDR (CCE). A LOTR zwykły to mam po 7 przebiegach (Passes) i chyba 14 godzinach pracy kompa. I jestem zadowolony . No i jeszcze nagrałem to na TDK.. A jak ktoś lubi DVD2one oraz Princo/Esperanza, to niech robi - widać jest mu z tym dobrze i to mu wystarcza.

A czy kompresować czy nie ? No cóż , ja lubię mieć film na 1 płycie, bez przekładania. Ale chyba DAS BOOT 200 minutowy to trzeba by tylko podzielić (i to nie wiadomo czy wlezie bez kompresji).

Jabba

SITH LORD
Jabba the Hutt jest offline  
Stary 10.09.2003, 23:22   #9
zorg
Caliente

Data rejestracji: 30.09.2002
zorg jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>zorg jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>zorg jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
ja nic nie mowie

bo i tak kazdy wie o co chodzi^_^

Twoje uprawnienia: