Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   KProbe to shit... (https://forum.cdrinfo.pl/f15/kprobe-shit-36164/)

Jabson 22.06.2004 16:28

Spoczko, spoczko... nie bylo mnie w domu... zrobie jeszcze raz odczyt dla jednej plyty na 2 a moze i nawet 3 roznych f/w... prosze o cierpliwosc :)

pozdro!

Jabson 23.06.2004 14:47

Ilość załączników: 5
Zrobilem testy dla 3 plytek... jak nie wierzycie ze to te same plytki... wasza sprawa, ale jak macie mozliwosc sami sobie zrobcie test odczytu jakiegos nosnika dla roznych f/w... nie dosc ze testy sa rozne to jeszcze po zapisaniu sa inne wartosci zkanowanego obszaru... i czasem nie rozpoznaje jaki to typ nosnika :( ogolnie jedno wielkie sux
film x4 - nagrywany na ostatnim GSC2 od codeguys
film x8 - nagrywany na GS0H patched burnadj abs od codeguys
ISO x4 - nagrywany dawno na @451 GSB7

Jabson 23.06.2004 14:48

Ilość załączników: 5
brakujacy plik do poprzedniego posta...

I jeszcze cos dla przekonania... test zrobiony na starszym Kprobie (dla plytki ISO x4)... screeny okna prgramu i pliki ktore zapisuje... ktos pisal ze ka probe daje na tylko pglad na to czy plytka jest dobra... a nie dokladne wartosci... a z tego wynika ze ta sama plytka jest spoko i zarazem do smieci...

pozdro!

pawelblu 23.06.2004 17:35

Cytat:

Napisany przez Jabson
I jeszcze cos dla przekonania... test zrobiony na starszym Kprobie (dla plytki ISO x4)...

rotfl.

Porownujac wyniki z roznych wersji proba to daleko nie zajedziemy ...

Zmiany procesu sprawdzania plyty miedzy wersjami sa nieporownywalne.

Jabson 23.06.2004 17:45

dlatego porownalem miedzy 2 a 1.1.29 i do tego na tym samym nosniku... poza ostatnimi 4 screenami wszystkie sa z 2, co nie zmienia faktu ze na kazdym jest co innego dla tej samej plyty :)
(ISO x4 to jest ta sama plyta)

pozdro!

latet 27.06.2004 18:00

Powiedzcie lepiej czym mam testować wypalone płytki, mając tylko LG 4082B?

W tej chwili pod DVDInfoPro (funkcja RPM - speed test) - i po tym wykresie już wiele widać.

Oczywiscie probowalem tez pod Nero CD-DVD-Speed - to znakomite narzędzie do testowania CDR, ale do DVDR(W) już sie mniej nadaje, bo:
- "Test Jakosci" w ogole nie daje sie uruchomić dla plytki DVD,
- "Skanowanie Powierzchni" - owszem, działa, ale chyba nie całkiem dobrze, bo nigdy nie generuje żółtych kwadratów, zawsze tylko zielone i czerwone. Czyli jest to prymitywny test - przeczyta, nie przeczyta, a nie żadne tam zwracanie błędów C2 (o C1 nie wspominając).

Są jakieś lepsze narzędzia?

Dzięki,

latet

madmax2 27.06.2004 21:20

U mnie na KProbe i LDW 851s z biosem GSC2 program podał różne wyniki na tej samej płycie - Esperanza DV+R nagrana x 2. Jak dałem odczyt na max to było około 500 błędów PI, aczkolwiek uczciwie przyznaję, ze tylko w jednym miejscu, a poza tym w granicach 225. Przy teście z prędkością ustawioną x 2 - tak jak nagrywanie pokazało jedynie 225 błędów bez słupka z wartością do 500.
Poza tym po zmainie biosu z GSOH na GSC2 testowana płyta Verbatim DVD+R x 8 nagrana x 2 pokazała 30 błędów PI. Wcześnmiej na biosie GSOH pokazywała w granicach 400.
Pozdr.
Z.K.

icemac 30.06.2004 07:32

u mnie podobnie jak u madmaxa2 kprobe 2.0.0.1 podal rozne wyniki na testowanej plytce w odstepie kilku minut ??? pierwszego testu nie "zescreenowalem" (bylo wiecej bledow niz w tym drugim) ale dwa kolejne juz sa, plytka MediaStore DVD+R nagrana x4 na litku 451@851 mod2 kolegi Jabsona
test1
test2

dodam jeszcze ze dzien wczesniej bylo swietnie kilka PI i kilka PO

pawelblu 30.06.2004 09:42

Oba te wykresy mowia: Koniec plyty jest do dupy . IMO mozna przymknac oko.

icemac 30.06.2004 12:39

wiem, ze wedlug programu obie plyty maja koniec do dupy ale najwazniejsze jest to ze chodza :D

i jeszcze jedno tak rozne wyniki na tej samej plycie ??? cos jest nie tak :-o

pawelblu 30.06.2004 14:51

Cytat:

Napisany przez icemac
i jeszcze jedno tak rozne wyniki na tej samej plycie ??? cos jest nie tak :-o

Moze miales wlaczony TV lub radio i podczas testowania leciala rozna muzyka. DO WYKRESOW TRZEBA PODCHODZIC Z DYSTANSEM.

Dziadek 30.06.2004 15:13

Witam.

Dystans nade wszystko. ;) Od blisko miesiąca męczę Litka 812. Od Esperanz po Pastele od TY. Wnioski - wykresy w Probe rózniaste, generalnie dużo lepsze na markowych nosnikach, ale .... Scandisc z Nero na zielono, wykresy w CDSpeed idealne i co najważniejsze filmy chodzą bez żadnych ścinek na dwóch odtwarzaczach (Philips i LG). Płyty w całości zczytują sie na dysk z byle jakiego napędu (byle tylko kręcił płytą). I jakie wnioski.... po nocach spać nie mogłem, że wykres Probe nie taki jak być powinien (czytaj idealny :mruga: ) i z czasem przeszło mi. Jeśli płyta śmiga jak trzeba - nie przejmować się !!! I uzywać dobrych nośników..........

Pozdrawiam.

latet 30.06.2004 18:30

Cytat:

Napisany przez Dziadek
Scandisc z Nero na zielono, wykresy w CDSpeed idealne

Nie wiem, moze to kwestia napędów, ale sprawdzalem w 2 roznych i stwierdzilemm, że Scandisc z Nero po prostu nie umie prawidłowo przetestować płyt DVD - pokazuje tylko zielone i czerwone (całkiem nieczytelne) sektory, natomiast nigdy nie pokazał ani jednego żółtego, a to mało możliwe, aby na podniszczonych płytkach, na których są już czerwone, nie było żadnych żółtych!

Z kolei "Test jakosc CD" w ogole nie chce ruszyć z płytką DVD.

Dlatego - z braku innych narzędzi - testuję płytki DVD wyłącznie na DVDInfoPro - widzę wykres szybkosci odczytu oraz liczbę błędów (ale też tylko takich totalnych, że sektor nie da się odczytać wcale).

Mam LG, więc K-Probe mi nie działa, ale moze to i lepiej? :-)

latet

VIZZARD 04.07.2004 08:44

Ilość załączników: 2
Cytat:

Napisany przez latet
Mam LG, więc K-Probe mi nie działa, ale moze to i lepiej? :-)

Zaczynam się zastanawiać czy nie jesteś jednym z tych szczęśliwców, którym nie jest dane sprawdzać te dane ....

Oto wykresy z płytki Hawk x4 DVR-R burn x4

Kiedy sprawdzałem wczoraj, tj. z 6 godz. temu - średnia ilość błędów PI była ~ 6. Niestety nie zachowałem wykresu :nie:

Kolejne sprawdzenie - wykres 1

i następne - około pół godziny później - wykres 2

VIZZARD 04.07.2004 09:18

Ilość załączników: 1
No i teraz ciekawostka

Szybki install forceASPI 1.8 miast 1.7 i wykresik

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:41.