![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Wymiatacz
Data rejestracji: 04.08.2003
![]() |
A gdyby ***177;RW kosztowały tyle samo co ***177;R...?
Witam,
Wyobraźmy sobie przez chwilę, że nośniki ***177;RW kosztują dokładnie tyle samo co ich odpowiedniki ***177;R. Dodatkowo wyobraźmy sobie, że max. prędkość nagrywania jest także identyczna. Ponadto, wyobraźmy sobiem, że nie istnieją już odtwarzacze stacjonarane, ani komputerowe, które grymasiłyby z powodu rodzaju nośnika. Czy byłby wtedy jakikolwiek sens używania nośników jednorazowych? Jak byście robili? Bardzo mnie ten temat męczy - jestem początkujący, nagrywać planuję głównie dane, niezbyt wiele płytek rocznie, więc róznica w cenie czy max. prędkosci między ***177;RW a ***177;R jest do pominięcia. Czy ktoś wymysli jakieś argumenty za nośnikami jednorazowymi? P.S. Nie ukrywam, że między wierszami chciałem też przemycić pytanie: które nośniki są teoretycznie bardziej trwałe - ***177;R czy ***177;RW. P.S.2. Czy ktoś ma podobne dylematy? Dzieki, latet |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Czepek - od czepiania sie
Data rejestracji: 04.03.2004
![]() |
jak by byly w tej samej cenie to nagrywalbym wszystko na rw (te moj zmodowany 451 pali idealnie).
nie sadze jednak, aby byly bardziej trwale anizeli "jednorazowki" - ten barwnik sie zuzywa chyba znacznie szybciej, no ale to tylko tak mi sie wydaje jak na razie cena jest argumentem nosnika jednorazowego, predkosc z reszta zazwyczaj tez, wiec nie wiem czy w ogole sie pojawia jeszcze jakies posty w tym temacie, po prostu chyba nie bardzo jest co komentowac ![]()
#3 |
Forumator
Data rejestracji: 04.04.2004
![]() |
hmmmmmmmmmm
a jakiego typu dane chcesz nagrywać ![]() bo jak programy, pliki tekstowe itp. to napewno poleciłbym +/-R - bo nigdy nie wiadomo kiedy się przydazą no i napeno nie da się ich przez przypadek skasować. natomist jak zamierzasz nagrywać na nie filmy i mp3 (a nie jestes zapalonym kolekcjonerem) to oczywiscie polecam +/-RW - bo po co przechowywać dane których za pare tygodni juz nie sporzytkujesz (no chyba że ogladasz filmy po kilka razy :-))
#4 | |
Wymiatacz
![]() |
Cytat:
Programy, rozne dokumenty - lepiej na RW, bo za pare tyg. moge byc nowsze wersje. A muzyka, filmy - jak mi sie coś już tak podoba, aby to zachować, to na wiele lat :-) Ale nie w tym problem - dylemat mam czysto techniczny. latet |
|
![]() |
![]() |
#5 | |
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP Data rejestracji: 17.01.2003
![]() ![]() |
Cytat:
W kazdym razie ta dyskusja jest tak hipotetyczna ze i tak za duzo nie pomoze ... Oczywiscie gdybym mial 2 identyczne DVD z czego jeden bylby R a drugi RW za ta sama cene to wzialbym RW. |
|
![]() |
![]() |
#6 |
Wymiatacz
![]() |
Własnie gadałem z kumplem, który ładnych parę lat temu kupił jedna z pierwszych nagrywarek DVD (chyba Philips), jakie pojawiły się na rynku (zapłacił za nią coś ok. 3000 zł, o ile pamiętam).
Mówił mi, że od początku używa nośników TDK, Verbatim i Platiunum. Powiedział, że wszystkie filmy wypalone ponad rok temu na Platinum dziś się już zacinają. Dotyczy to także niektórych filmów, które wypalał na TDK i Platinum. Natomiast - jak podkreślił - pierwsza płytka, którą w ogóle wypalił to TDK +RW z danymi - i to się do dziś odczytuje bez zająknięcia. Oczywiście to tylko jedna opinia jednej osoby, ale jeśli inni mają podobne doświadczenia, to może coś w tym jest... latet |
![]() |
![]() |
#7 | |
Dorzuca 3 po 3
Data rejestracji: 29.06.2004
![]() |
Cytat:
![]()
![]() |
#8 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 30.07.2002
![]() |
Powiedzmy ze mialem taki pomysl..
kupilem wieksza ilosc TDK DVD-RW i coz..okazalo sie za na moim pionku A05 sa spore klopoty z nagraniem kolejny raz..albo nawet pierwszy raz... Pozbylem sie ich i nagrywam normalnie juz. Moze wroce do tej idei ale dopiero jak kupie nagrywarke DL |
![]() |
![]() |
#9 | |
Wymiatacz
![]() |
Cytat:
czy dane zapisane na ***177;RW przetrwają dłuzej niż na ***177;R? (wiem, retoryczne). latet |
|
![]() |
![]() |
#10 |
Bywalec
Data rejestracji: 27.06.2004
![]() |
Na "chłopski rozum" wydaje sie, że nośnik R wytrzyma więcej niż RW (zakładając, że mamy płytki tej samej klasy).
Spekuluję w ten sposób: Na RW jest jakaś warstwa, którą po nagranu można w bardzo prosty sposób wykasować (czy sformatować). Z kolei na R jak już coś nagramy to "na amen". Fachowec, który zna się na rzeczy pewnie by to inaczej ujął. Wiem, że oba formaty wiążą się z różnymi mocami lasera wypalającego itd., ale nawet nie staram się w to zagłębiać. Z resztą sam jestem ciekaw jak jest naprawde ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Wymiatacz
![]() |
Cytat:
***177;R - barwniki organiczne, naturalny rozkład, pad. ***177;RW - specjalne stopy metali, nie rozkłądają się. Chyba się poświęce dla dobra nauki, wypalę 10 takich i 10 takich i będę sprawdzał ich stan co pol roku na 10 roznych czytnikach :-) latet |
|
![]() |
![]() |
#12 |
Czepek - od czepiania sie
Data rejestracji: 04.03.2004
![]() |
wiesz co, latet, moze warto by poszukac informacji na analogiczny temat ale dla CD, podobne powinny byc barwniki i technologia zapisu, moze w tej dziedzinie juz wiadomo (duzo starsza przeciez) co jest bardziej trwale.
jak cos znajdziesz to wrzuc na forum, bo sadze ze nie tylko ja jestem zainteresowany, chociaz IMO lepiej nagrac na R niz na RW
|
|