Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Która nagrywarka x16? (https://forum.cdrinfo.pl/f15/ktora-nagrywarka-x16-39336/)

bart132 07.11.2004 22:01

Moze źle sie wyraziłem. Nikt nie odpowiedział na moje ostatnie pytanie/ post.
Polecasz dołożyć ? W takim razie dlaczego wg. ciebie warto dołożyc te 50 zl ? Własnie czytajac cdrlab forum jeden z topicow doszedlem do wniosku ze nec... Już sam nie wiem. Roziwiejcie moje wątpliwosci :)

namor 07.11.2004 21:59

Cytat:

Napisany przez bart132
Nikt mi nie chce odp w moim temacie ....

jak to nikt ? przeczytałem tam kilka dobrych odpowiedzi a TY mówisz nikt ?
a tak ze swojej strony to polecam dołożyć te 50 zł

bart132 07.11.2004 21:42

Nikt mi nie chce odp w moim temacie ( http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=42369 ) to tutaj sie zapytam

Czy Pionek (108) jest warty w stosunku do Neca 3500A tej różnicy 50 zl ? Czy ma on cos takiego w sobie że wart jest tych 50 zl ? Pytam sie bo za 50 moge miec 25 cake tdków a po co przepłacać mogąc mieć prawie to samo :? Czekam na odp

Marcodemon 07.11.2004 21:20

Głosność NEC-a i TDK sprawdzałem faktycznie nie fachowo, czyli na ucho, nie da sie oczywiście tak stwierdzic głosnosci podczas nagrywania, ale dla mnie bardzo wazne jest to ze jak mam płytkie dvd z serialem i komputer wyciszony do tego stopnia ze słychac tylko czasami jak skrobnie hd to da sie usłyszeć roznice, no i tu TDK sprawuje sie bardzo dobrze, podobnie zreszta jak wywoływanie wibracji, NEC jak kazda nagrywarka z kiepskim nosnikiem przy rozpedzaniu powoduje straszne wibracje, TDK to minimalizuje, a nawet likwiduje całkowicie.
Ta nagrywarka TDK jest produkowana w Malezji, a NEC jest oem, wiec nie mam pudła, a na napedzie nie widze bo jest przysłoniety, bardzo jestem ciekaw jak to jest faktycznie z tymi TDK, NEC, PIONEER.

macol 07.11.2004 21:05

Cytat:

Napisany przez Bartez
Od 2 dni jest u nas, więc niedługo pojawi się publikacja testu.

AVE Bartez :D Powinno mi to ulatwic wybor :uklon:

Pozdrawiam,
Macol

Bartez 07.11.2004 20:57

Cytat:

Napisany przez macol
ehhh a ja czekam na jakis test toshiby SD-R5372 Na forum chyba nikt nie ma tej wypalary - brak reakcji na moj post a na cdrinfo.com to chyba predko sie nie pojawi :( Jezeli zobaczycie na jakims serwisie/forum testy tego napedu to bede wdzieczny jak zapodacie jakies linki.

Od 2 dni jest u nas, więc niedługo pojawi się publikacja testu.

macol 07.11.2004 20:33

hehe dziekuje za wyjasnienie. Opieralem sie na wlasnych doswiadczeniach kolegi ;) oraz na ktoryms poscie tytusadezoo o na tym ;) ale jak widac nie doczylalem choc podobno duzo czytam ;)
Hmm w watku o ktorym wczesniej wspomnialem wiekszasc testow jest na 2c8 a jest tylko 1 twoj test na 2.17 - brak porownania do 2c8. Pewnie bede musial przeszukac forum i odszukac twoje testy no chyba ze bedziesz tak dobry i zamiescisz mi do nich linka :>

//edited wlasnie zobaczylem ze tytusdezoo tez robil testy na 2.17 i ze wykresiki tez sa ladne. MEA CULPA ;) Slepne na stare lata :wow:

Pozdrawiam,
Macol

slawekj 07.11.2004 19:17

Cytat:

Napisany przez macol
A to, ze tdk jest oemem neca wyczytalem na tym i na kilku jeszcze forach, no i najlepszy bios do neca 2c8 jest z napedu tdk. A tak na marginsie, to ze mam malo postow nie znaczy ze nie jestem w temacie bo po prostu sporo czytam a malo pisze ;)
Pozdrawiam,
Macol

Z biosem 2C8 nie jest tak jak Kolega pisze. Różni się tylko ilością nośników DL, wkrótce pojawi się bios do Neca 3500A 2.18 i będzie to samo co 2C8. :taktak: A literka "C" oznacza TDK produkowaną w Singapurze.
Testowałem bios 2.17 oryginał i 2C8 na Nec'u 3500A i wynik nieznacznie jest lepszy przy biosie 2.17. Testy na Forum.

:)

macol 07.11.2004 19:08

Ok nie bede sie klucic co do neca i tedeka, poniewaz nie posiadam odu tych napedow i nie moge porownac. Neca trzymalem w moich lapskach i widzialem w akcji u qmpla a z tedekiem nie mialem kontaktu. A to, ze tdk jest oemem neca wyczytalem na tym i na kilku jeszcze forach, no i najlepszy bios do neca 2c8 jest z napedu tdk. A tak na marginsie, to ze mam malo postow nie znaczy ze nie jestem w temacie bo po prostu sporo czytam a malo pisze ;)

A wracajac do thosiby SD-R5372 to jak narazie z testow znalazlem tylko to :czytaj: i jak widac zapowiada sie ciekawie.

Jesli ktos ma wiecej info na temat jakosci zapisu tego palnika to bede wdzieczny za info tu :czytaj:

Z gory dziekuje za pomoc :uklon:

Pozdrawiam,
Macol

slawekj 07.11.2004 19:03

Cytat:

Napisany przez Marcodemon
hehe... taa...
TDK, NEC, PIONEER mają ten sam chipset, ogólnie pisząc to wszystko, miałem NEC 3500A, teraz mam TDK 1616N i piszcie co chcecie, ale TDK jest duuzo cichszy, troszeczke szybszy i pali najgorszy syf.

Kolega głośność pracy sprawdzał na ucho czy przyrządami. :>

Bo przyrządami głośność pracy TDK 1616N i NEC 3500A jest taka sama t.j. 56dBA. A co do jakości to np. korekcja błędów CD/DVD dla TDK - 56/7% a NEC 55/60%. Jest więc duża różnica.
A co do "wypalania najgorszego syfu" to prawda jest taka że wypala TDK i NEC, ale jakość jest znacznie gorsza tego "syfu" od wypalonej markowej płytki na Litku.
Robię testy i porównuję, ciekawa lektura. Troszeczkę ostrożniej z tymi osądami.
:)

Marcodemon 07.11.2004 18:25

"tedek to jest oem necka a pioneer to rzeczywiscie inny naped majacy chipset neca"

hehe... taa...
TDK, NEC, PIONEER mają ten sam chipset, ogólnie pisząc to wszystko, miałem NEC 3500A, teraz mam TDK 1616N i piszcie co chcecie, ale TDK jest duuzo cichszy, troszeczke szybszy i pali najgorszy syf, całe szczęście ze mi sie trafiła okazja i kupiłem za 385zł bo juz miałem kupowac Liteona, a tak sprezdałem juz NEC-a i mam TDK, który bardzo polecam, a cena juz spada, wiec nie jest tak źle.

Hawki 07.11.2004 11:01

Cytat:

Napisany przez RomF
:wow:

Nic się ludzie nie uczą czytać.

NEC 3500A, TDK 1616N, PIONEER A08 posiadają jedynie chipset tej samej firmy (NEC) - ALE TO CAŁKOWICIE RÓŻNE NAGRYWARKI - inna mechanika, być może również optyka.

Dokładnie !!!
Mam TDK 1616N i w porównaniu do NEC'a jest o wiele cichszy (ale i niestety droższy).

macol 07.11.2004 04:23

tedek to jest oem necka a pioneer to rzeczywiscie inny naped majacy chipset neca

RomF 07.11.2004 02:44

Cytat:

Napisany przez Hawki
TDK 1616N - mercedes wsrod nagrywarek

:wow:
Cytat:

Napisany przez Golomb
aka NEC 3500A ze zmienionym biosem

Nic się ludzie nie uczą czytać.

NEC 3500A, TDK 1616N, PIONEER A08 posiadają jedynie chipset tej samej firmy (NEC) - ALE TO CAŁKOWICIE RÓŻNE NAGRYWARKI - inna mechanika, być może również optyka.

macol 07.11.2004 01:01

ehhh a ja czekam na jakis test toshiby SD-R5372 Na forum chyba nikt nie ma tej wypalary - brak reakcji na moj post a na cdrinfo.com to chyba predko sie nie pojawi :( Jezeli zobaczycie na jakims serwisie/forum testy tego napedu to bede wdzieczny jak zapodacie jakies linki.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:47.