![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 05.04.2006
![]() |
Lata mi coś w Liteonie...
Czy posiadacze Liteona SHW-16H5S zauwazyli ze jezeli wyjma nagrywarke i nia rusza to tak jakby cos w niej latalo chcialem sie dowiedziec czy to normalka czy lepiej na gwarancje
|
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Guru
Data rejestracji: 01.10.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witam
Kiedyś, gdy miałem sam DVD-Rom Litka, przy ruchach na boki napędem odczuwało się jakby przesypywanie piasku (to moja nazwa, gdyż nie wiem co to dokładnie było). Urządzenie również wydawało bardzo charakterystyczne chrobotanie podczas startu płyty (jakby szorowanie). Wszystko chodziło jednak bezproblemowo. Z kolei pozostałe modele tej firmy, które miałem, nie miały czegoś podobnego. Możliwe, że w tym konkretnym przypadku powrócili do tego wynalazku ![]() Najprościej, gdyby ktoś kto ma ten sam sprzęt po prostu się tutaj wypowiedział. To powinno rozwiać wszystkie Twoje wątpliwości. pozdrawiam
![]() |
#3 |
Kodex 3 - Wyrok Zapadł
Data rejestracji: 02.01.2004
Odpowiedź
Dlatego też w instrukcji Liteona piszą: "Po włożeniu napędu do komputera nie zaleca się jego wyjmowania i przesypywania znajdujących się w nim części. Ze względu na niezbyt dopracowane software w formie biosu, niektóre z części mogą ulec samoodkręceniu, co przy gwałtownych ruchach urządzeniem może spowodować pogorszenie się jakości zapisu nośników, jednakże nie wyklucza się jednak w niektórych wypadkach znaczącej poprawy pracy napędu, co zależy z kolei od formy jaką przyjmą wewnątrz urządzenia wyżej wspomniane komponenty..." ![]() ![]()
#4 |
Guru
Data rejestracji: 01.10.2004
@VIZZARD
![]() zawsze podświadomie czułem, że update biosu "wzmacnia" napęd ![]() pozdrawiam ps. ta instrukcja do Litka po polsku to chyba biały kruk ![]()
![]() |
#5 | |
Kodex 3 - Wyrok Zapadł
Cytat:
Natomiast do wersji black jest wersja czarna owca ![]() ![]()
![]() |
#6 |
Guru
Data rejestracji: 22.08.2004
@VIZZARD po przeczytaniu twoje wypowiedzi mo***380;na wnioskowa***263; ***380;e czarna owca zgodnie z przyj***281;tym za***322;o***380;eniem jest trefna co jest nie adekwatne do teori postmodernistycznej g***322;oszonej przez LiteOn, maj***261;cej na celu promowanie owej owcy o kodowej nazwie doli
![]()
#7 | |
Kodex 3 - Wyrok Zapadł
Cytat:
Po przejęciu BenQ przez LiteOna wszystko się wyDoli ![]() ![]()
![]() |
#8 |
Nowy na forum
![]() |
Jedno pytanko
![]() Skad moge wziac update do mojego liteona ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Technik Informatyk
Data rejestracji: 22.01.2005
![]() |
Mozesz np. tutaj znalesc firmware do swojego litka http://forum.rpc1.org/portal.php
Lub tutaj http://www.liteonit.com/ODD/English/...e_dvd%20rw.asp Ostatnio zmieniany przez Bródka : 12.04.2006 o godz. 00:11 |
![]() |
![]() |
#10 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
a najlepiej tu http://liteon.ab.pl/download.php?id=firmware
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Nowy na forum
![]() |
Re:
Zrobilem tego update z tej ostatniej stronki uruchomilem ponownie kompa i niechce mi wykryc nagrywarki jest taki pytajnik w moim komputerze xo mam zrobic ??
|
![]() |
![]() |
#12 | |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
![]() Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
#13 |
Nowy na forum
![]() |
Re
tak ten co trzeba do konca wszystko doszlo zaktualizowalo sie do lsor uruchomiloem ponownie i juz niebylo tego pytajnika ale plytek dvd+rw niechce odtworzyc ale nagrane cd otwiera nazwa teraz w moj komputer : DVD-RM
|
![]() |
![]() |
#14 |
Nowy na forum
![]() |
Re:
Jak włoze plytke DVD+RW przez moj komputer jej nie uruchomie w menadzeże urządzeń podpisana jest STACJA DYSKOW CD-ROM a jak wlacze nero to moge wypalac plytki to chyba cos pochrzanione jest z tym FILMEWIRE nie
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Cytat:
![]() na początek radzę odinstalować kanał IDE na którym jest napęd (pomocniczy pewnie) zrobić restart i pozwolić windowsowi zainstalować kanał i napęd. jeśli nie pomoże to pomyślimy dalej. Ostatnio zmieniany przez ed hunter : 12.04.2006 o godz. 13:59 |
|
![]() |
![]() |
|
|