Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 15.04.2005, 16:43   #1
melag
MiniDisc
Zlotowicz

Data rejestracji: 01.02.2005
melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Cytat:
Napisany przez gigabyt
DMA mam włączone, taśma 80 żyłowa, win XP, 896 MB RAM
Najnowszego firmware jeszcze nie mam, ale po powrocie z roboty zamierzam zaktualizować. Aha i czy możesz mi przybliżyć pojęcie ASPI ??
ASPI

"(ang. Advanced SCSI Programmer's Interface) Zaawansowany interfejs SCSI definiujący zestaw podstawowych programowych poleceń i bazę dla komunikacji programów z adapterami SCSI. Jest niezależny od sprzętu i stanowi jedynie "pomost" pomiędzy programem a urządzeniem. Najpowszechniej stosowane sterowniki ASPI pochodzą z firmy Adaptec, lecz wiele programów nagrywających stosuje własne. Stwarzało to w przeszłości wiele problemów, dzisiaj praktycznie nie występujących. Warto zwrócić uwagę, że WindowsNT/Windows2000/WindowsXP nie zawierają żadnych sterowników ASPI. "
To definicja, że xp nie zawiera to nie znaczy że nie można zainstalować, często właśnie zainstalowanie ASPI usuwa problem.
Do pobrania np. stąd :
http://www.cdrinfo.pl/download2kilgo...5445&baza=soft
melag jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 15.04.2005, 18:46   #2
gigabyt
Nowy na forum

Data rejestracji: 14.04.2005
gigabyt w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Hmm nie zaszkodzi spróbować, zaraz zainstaluje ASPI i jeszcze nowy firmware, zobaczymy może pomoże
gigabyt jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.05.2005, 10:33   #3
BlueOpti
Nowy na forum

Data rejestracji: 14.04.2005
BlueOpti w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez melag
ASPI

"(ang. Advanced SCSI Programmer's Interface) Zaawansowany interfejs SCSI definiujący zestaw podstawowych programowych poleceń i bazę dla komunikacji programów z adapterami SCSI. Jest niezależny od sprzętu i stanowi jedynie "pomost" pomiędzy programem a urządzeniem. Najpowszechniej stosowane sterowniki ASPI pochodzą z firmy Adaptec, lecz wiele programów nagrywających stosuje własne. Stwarzało to w przeszłości wiele problemów, dzisiaj praktycznie nie występujących. Warto zwrócić uwagę, że WindowsNT/Windows2000/WindowsXP nie zawierają żadnych sterowników ASPI. "
To definicja, że xp nie zawiera to nie znaczy że nie można zainstalować, często właśnie zainstalowanie ASPI usuwa problem.
Do pobrania np. stąd :
http://www.cdrinfo.pl/download2kilgo...5445&baza=soft

No to może rozwiązać lub też nie.
Mam ten sam problem, nie moge nawet skasować DVD+/-RW. Mam LG-GSA 4163B jako master na I kanale i zwykły CD-ROM LGx52 jako slave(taśma 80). Na drugiej taśmie (40) CD-RW LG GCE-8481B, HDD Seagate 80GB SATA na oddzielnym kablu (kontroler SATA), WinXP, Nero 6.6, Barton 2800+, płyta Chaintech 7NJS (nF2 Ultra 400), 512MB DDR/333. Sterowniki ASPI najnowsze ADAPTEC'a. Po zainstalowaniu sterów od płyty (referencyjne zlecane przez chaintecha, podobno w pełni wykorzystujące zasoby płyty, lepsze niby od DMA) kontrolę nad napędami optycznymi przejmuje kontroler SCSI. Nie mam żadnej możliwości ingerowania w DMA (menedżer urządzeń widzi kontroler IDE i jego dwa kanały). Menedżer urządzeń pokazuje mi, że wszystkie (trzy) napędy optyczne pracują pod SCSI. Czy kontroler SCSI może być przyczyną tego "bufor zbyt duży"? HDD też pracuje na SCSI, ale to przy SATA chyba normalne.
Jeszcze jedno... w komunikacie błedu opisane jest, że Partycja C, D i E (są na moim HDD) FAT32 nie obsługuje plików >4GB, aczkolwiek zgrać obraz płyty DVD na taka partycję mogę bez problemu.
Gdzie szukać przyczyny?
DODAM: Na 98SE z tym wszystkim (sprzęt i programy) nie ma żadnego problemu!!
BlueOpti jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.05.2005, 11:24   #4
zene_k
Zarejestrowany dla jaj

Data rejestracji: 25.11.2004
zene_k jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>zene_k jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>zene_k jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>zene_k jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>zene_k jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>zene_k jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>zene_k jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez BlueOpti

No to może rozwiązać lub też nie.
Mam ten sam problem, nie moge nawet skasować DVD+/-RW. Mam LG-GSA 4163B jako master na I kanale i zwykły CD-ROM LGx52 jako slave(taśma 80). Na drugiej taśmie (40) CD-RW LG GCE-8481B, HDD Seagate 80GB SATA na oddzielnym kablu (kontroler SATA), WinXP, Nero 6.6, Barton 2800+, płyta Chaintech 7NJS (nF2 Ultra 400), 512MB DDR/333. Sterowniki ASPI najnowsze ADAPTEC'a. Po zainstalowaniu sterów od płyty (referencyjne zlecane przez chaintecha, podobno w pełni wykorzystujące zasoby płyty, lepsze niby od DMA) kontrolę nad napędami optycznymi przejmuje kontroler SCSI. Nie mam żadnej możliwości ingerowania w DMA (menedżer urządzeń widzi kontroler IDE i jego dwa kanały). Menedżer urządzeń pokazuje mi, że wszystkie (trzy) napędy optyczne pracują pod SCSI. Czy kontroler SCSI może być przyczyną tego "bufor zbyt duży"? HDD też pracuje na SCSI, ale to przy SATA chyba normalne.
Jeszcze jedno... w komunikacie błedu opisane jest, że Partycja C, D i E (są na moim HDD) FAT32 nie obsługuje plików >4GB, aczkolwiek zgrać obraz płyty DVD na taka partycję mogę bez problemu.
Gdzie szukać przyczyny?
DODAM: Na 98SE z tym wszystkim (sprzęt i programy) nie ma żadnego problemu!!
Wróć do poprzednich sterowników IDE, czyli windowsa. Na FAT 32 nie stworzysz obrazu płyty dvd w .iso, jeżeli plik będzie większy niż 4GB. Dlatego lepiej przekonwertować na NTFS. Bez ASPI nie pojedziesz.

Ostatnio zmieniany przez zene_k : 06.05.2005 o godz. 11:28
zene_k jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: