Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   LG GMA-4020B\GSA-4040\408x\4120\416x B (https://forum.cdrinfo.pl/f15/lg-gma-4020b-gsa-4040-408x-4120-416x-b-25338/)

slawekj 20.05.2005 11:57

Nagrałem 4 jedna po drugiej DVD-RAM. Łącznie ponad 5 godz. Napęd działał poprawnie.

:)

Goldbergs 20.05.2005 19:41

Nadpalanie w LG GSA 4163B

Witam,
Jak to jest z tym nadpalaniem w tym modelu, występuje dla CD i DVD? Używam Nero 6.6.0.13 i do końca nie wiem jakie wartości tam powinny się znaleźć.

I jeszcze jedno, ponieważ w moim komputerze nie występują żadne dyski IDE, no poza kieszenią do której raz na jakiś czas włożę twardziela ale jako SLAVE, a cały system mam na SATA - jedyne dyski jakie u mnie występują, czyli oba kontrolery IDE są wolne, to czy ma to znaczenie na którym kontrolerze pracuje nagrywarka? Do tej pory zawsze ustawiałem na drugim jako Master i do tego HDD dodatkowy jako Slave, ale w tym przypadku gdy oba są wolne to ma to jakieś znaczenie?

I byłbym zapomniał, ponieważ model mój posiada bios w wersji A102 a widziałem że pojawiła się wersja A104 to czy warto zrobić upgrade? Trochę się naczytałem o problemach z tym związanych jeżeli chodzi o plik zawierający bios na stronie LG i mam mieszane odczucia...

Hmm....teraz to już zgłupiałem, bo w opcjach w Nero mamy jeszcze oprócz nadpalania możliwość wyboru skrócenia zapisu Lead-Out, to jak ma sie jedno do drugiego?...to wybrac nadpalanie czy skrócony Lead-Out?....

Pozdrawiam
G.

p.s
Jeśli o tym gdzieś było to przepraszam za pytanie, ale mnogość informacji zawarta na tym forum jest tak ogromna że człowiek może się zgubić.

janulek 23.05.2005 18:21

ja mam litka 832 i zawsze jak był nowy bios to wgrywałem go. Jest to bardzo ważne , jak zapewne wiesz nowszy usuwa zauważone błędy, dodaje nowe nośniki i nowe strategie zapisu. W litku robi się to banalnie prosto nie wiem jak w lg. Ale jeżeli jest to proste to nie wahabym się. Pamiętaj tylko że nie można przerywać opercji. W tym miejscu zawsze się pisze, że wskazany jest UPS. Osobiście go nie mam. Jezeli idzie o nadpalanie to oczywiście że włącz nadpalanie i skrócenie zapisu Lead-out w ustawieniach. Pamiętaj tylko że nadpalanie jest mierzalne. Czyli zanim zaczniesz nadpalać zmierz je dla danego nośnika. Robi się to w Nero CD-DVD speed-DODATKI - test przepalania. Z płytami DVD nie sprawdzałem, bo ile razy chciałem sprawdzić to SPEED nie działał. Ale swietnie działał na CD. Wkładasz płytę CD robisz jak wyżej. W zakładce testowa pojemność piszesz 099:57:00 i POCZĄTEK i program testuje plytkę. Następnie masz napisane ( w minutach i MB ile masz więcej) że masz np więcej o 2 MB, 5 MB, czy 20 MB wiecej. Jasne że jeżli masz wiecej o 2MB to nie nadpalisz np 2,5 MB. Testowałem wiele płyt i kazda ma inna dł. Od 0,5 MB więcej do nawet 25 MB ponad 700 MB. Natomiast aby sprawdzić swoje ustawienia odpal NERO INFO TOOL. Nastepnie otwórz zakł. konfiguracja i tam zobaczysz swoje ustawienia. Powinno być MASTER i DMA ON - pisząc w skrócie. Pozdrawiam

slawekj 23.05.2005 19:32

Philips +Rx8

QScan prędkość 4x

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=21106&stc=1

QScan prędkość 8x

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=21107&stc=1

Philips +Rx8 palony 4x LG 4163B bios A104

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=21108&stc=1

:)

melag 24.05.2005 08:14

Cytat:

Napisany przez kataryniarz
@melag
Jedyna rada to chyba serwis :(
Czytalem, ze pomaga reinstal systemu, ale jak dla mnie to raczej nie to...

Wystarczyło wyczyszczenie i optymalizacja rejestru (niestety rejestr to bomba z opóźnionym zapłonem :blee: ). Test przebiegł bez żadnych kłopotów 10 kopii na dvd+rw (dla oszczędności) ponad 2 godz. ciągłego nagrywania. 8 )

VANTWG 24.05.2005 09:07

Jakie problemy z plikiem biosu???? Gdzie to czytałeś???? Ściągasz, wypakowujesz z zip'a execa i odpalasz dajesz upgrade i tyle.......
Po co pod nagrywarke dajesz kieszeń skoro drugi kanał masz wolny??
Nagrywarka na Primary Master a kieszeń na secondary master...
Co do przepalania to odpal sobie test przepalania w nero cd/dvd speed i bedziesz wiedział w CD to chyba 93min, DVD sie nie da.

Goldbergs 24.05.2005 17:39

Cytat:

Napisany przez VANTWG
Jakie problemy z plikiem biosu???? Gdzie to czytałeś???? Ściągasz, wypakowujesz z zip'a execa i odpalasz dajesz upgrade i tyle.......
Po co pod nagrywarke dajesz kieszeń skoro drugi kanał masz wolny??
Nagrywarka na Primary Master a kieszeń na secondary master...
Co do przepalania to odpal sobie test przepalania w nero cd/dvd speed i bedziesz wiedział w CD to chyba 93min, DVD sie nie da.

Już po sprawie, wszystko zrobione, a problemy z biosem bywają bo sam kiedyś takowy miałem, chodziło o napęd LG CDRW, i też ze strony producenta był sciągany, wszystko robione było zgodnie z instrukcją i skończyło się ratowaniem napędy, dzięki bogu z powodzeniem. Co do ustawień podłączenia Master/Slave, pytałem się dlatego że w instrukcji wgrywania nowego biosu nie ma nic wspomnianego na temat komputerów ktore bazują na kontrolerach SATA, i chodziło mi tylko o to, czy w takim przypadku koniecznie musi być to SECENDARY MASTER, a czy nie wystarcza PRIMARY MASTER, bo zasadniczo ja nie dostrzegam żadnych róznic w takim przypadku konfiguracji jak moja. I to jest poniekąd odpowiedź na twoje pytanie czemu nie podłączam na osobnych kontrolerach nagrywarki i HDD, nie widzę takowej potrzeby, a po drugie na co mi dodatkowa taśma/kabel w obudowie.

Cytat:

Napisany przez janulek
Jezeli idzie o nadpalanie to oczywiście że włącz nadpalanie i skrócenie zapisu Lead-out w ustawieniach. Pamiętaj tylko że nadpalanie jest mierzalne. Czyli zanim zaczniesz nadpalać zmierz je dla danego nośnika. Robi się to w Nero CD-DVD speed-DODATKI - test przepalania. Z płytami DVD nie sprawdzałem, bo ile razy chciałem sprawdzić to SPEED nie działał. Ale swietnie działał na CD. Wkładasz płytę CD robisz jak wyżej. W zakładce testowa pojemność piszesz 099:57:00 i POCZĄTEK i program testuje plytkę.

Dzięki, jedno tylko pytanie, skąd taka wartość "99:57:00" skoro Nero sam z siebie wpisuje w zakładce zaawansowanych ustawien 82:00:00 ? czytałem na stronie CDRinfo o możliwości wpisania nawet 120, ale nie ważne, nie o to się rozchodzi, domniemywam iż podana wartość ma jakiś wpływ na zapis płytki CD 800MB której przyznaje się nigdy mi się nie udało wypalić, i do dziś nie wiem jak to zrobić :\

Pozdrawiam
G.

VANTWG 25.05.2005 08:42

99.59.74.....to maksymalna wartość nadpalania dla CD.

Goldbergs 25.05.2005 12:00

Cytat:

Napisany przez VANTWG
99.59.74.....to maksymalna wartość nadpalania dla CD.

...którą wpisujemy gdzie? w teście nadpalania w Nero, czy w ustawieniach zaawansowanych Nero, zastępująć defaultowy wpis 82:00:00.

Pozdrawiam
G.

VANTWG 25.05.2005 12:12

@Gold....
w teście to sobie możesz wpisać ale żeby nagrać tak długą płtykę to trzeba to wpisać w ustawieniach nero.
btw. LG 4163b nagrywa bodajże do 93'ciej minuty

Goldbergs 25.05.2005 14:57

Cytat:

Napisany przez VANTWG
@Gold....
w teście to sobie możesz wpisać ale żeby nagrać tak długą płtykę to trzeba to wpisać w ustawieniach nero.
btw. LG 4163b nagrywa bodajże do 93'ciej minuty

Tak się już zakręciłem że nie wiem, czyli tak:

w tescie możliwości nadpalania płytki w Nero wpisuję wartość 99.59.74, tak?,

a w opcjach zaawansowanych w Nero zastępuję orginalny wpis czyki 82.00.00 na jaką wartość?

Pozdrawiam
G.

VANTWG 25.05.2005 15:18

w nero wpisujesz tyle ile może nagrać nagrywarka .....4163 coś koło 93min a dokładnie to wyjdzie ci jak przetestujesz taką płytke

Marlo 01.06.2005 15:43

dvd lg 4163 b odczytuje płyty DVD-R oraz DVD+R z prędkością 10x a płyty dwuwarstwowe z prędkością 8x. Tylko płyty tłoczone odczytuje z prędkością 16x. A szybkośc nagrywania raporotwana przez nero info jest zależna od płyty, jaką masz aktualnie w nagrywarce.

kataryniarz 01.06.2005 16:25

@doublet
:bicz: - za pierwszy post ;) najpierw kombinuj sam, pozniej pisz :taktak:

:piwo: - za wybor 4163B :)

kataryniarz 02.06.2005 12:08

DVD-R Sony 8x (SONY08D1)

http://apswww.com/slawo/DVD-R 8x SONY08D1.PNG

http://apswww.com/slawo/DVD-R 8x SONY08D1 cdspeed.png

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:52.