![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 30.06.2009
![]() |
LG GSA-4082B, wolny odczyt+problemy z nagraniem plyt DVD
Witam!
Mam kilka problemow z ta wypalarka ,nie wiem od czego zaczac.Sprobuje to jakos wszystko w miare opisac. Naped juz dosc starawy ,uzywany byl tylko do odczytu plyt dvd i to bardzo rzadko. Jakis czas temu musialem przegrac plytke z wesela.Wlozylem plyte verbatima dvd+r 16x ,wlaczam nero i do wyboru predkosci zapisu mam tylko 4x.Mysle trudno ,moze trafila mi sie jakas gorsza seria plyt. No wiec zabralem sie do nagrywania trwalo to jakies ~25min.Przy 100%zapisu(podczas zamykania plyty)Wyskoczylo "Nie mozna ukonczyc zapisu w trybie DAO".Plyty nie da sie odczytac ,przy "namolnej"probie odczytu naped przestaje reagowac na przycisk ,dioda mruga i nic sie nie dzieje.Zrobilem twardy reset i nagrywarka na jakis czas "umarla". Bios przestal ja widziec ,brak reakcji na przycisk ,dioda nie swieci.Po recznym otwarciu tacki i wyjeciu plyty+ponowne uruchomienie komputera ,nagrywarka nagle ozyla.Mysle pewnie te plyty jakies lewe ,skoczylem kupilem kilka plyt roznych firm i problem dokladnie ten sam.Pomyslalem ,ze skoro przy zamykaniu plyty wywala blad ,to sproboje nagrac plytke z otwarta sesja.No i wynik pozytywny ,plytki ladnie sie nagraly ,ale tez jedynie z predkoscia 4x. Uznalem ,ze nie ma co sobie glowy zawracac i na przyszlosc nagrywac plyty z otwarta sesja.Wczoraj musialem cos nagrac i pojawil sie kolejny problem.Tym razem nie da sie nagrac plyty z otwarta sesja.Predkosc nagrywania mimo wybrania 4x jest 2.3x ,programy wywalaja sie przy jakis ~70%.Probowalem rozne programy i w kazdym to samo.Wlaczylem symulacje zapisu i "nagrywa"z predkoscia 4x bez zadnych problemow.Wlaczylem nero cd-dvd speed pobawilem sie nim troche i nie wiem co mam myslec. W tescie predkosci odczytu na koncu plyty max jaki uzyskalem to 6,5-7x.Zrobilem tez test transferu kontrolera i wyszlo 9mb/s ,chyba troszke malo?Nagrywarka wedlug roznych programow pracuje w trybie udma-2.Standardowo naped jest podlaczony jedna tasma z nagrywarka cd-rw Lite-on.Odlaczylem tego litka ,zostawiajac samego lg i dalej to samo ,przelaczalem zworke i tez nic.Zainstalowalem ASPI ,zmienialem sterowniki ide poczawszy od standardowych windowsa konczac na najnowszych via.Plyty CD-RW nagrywa bez najmniejszego problemu, odczyt plyt dvd tez bez bledow. Nie wiem juz co ,moze byc powodem takiego zachowania tej nagrywarki.Njbardziej zastanawia mnie ta powolnosc napedu ,moze to sprawca tych problemow z nagraniem plyty dvd?Kazda rada na wage zlota;] Sempron 2500+ 1GB Ram Asrock k7vt4a pro+najnowsze viahyperion 5.13A Dysk jakis WD podlaczony sam na oddzielnej tasme Win xp home sp3 Firmware nagrywarki A209 ,na wczesniejszych wersjach to samo. |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 30.06.2009
![]() |
Kombinowalem juz i z DMA.W menedzerze jest aktywne UDMA-2 ,w innych programach tez tak pisze.Odinstalowywalem juz kanaly,zmienialem stery i tez nic nie pomoglo.
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
problem z DVD LG GSA H58N | zapalos | Napędy optyczne DVD | 9 | 11.07.2008 16:48 |
LG GSA H55L-Wolny odczyt!! | Gregory_m | Napędy optyczne DVD | 6 | 07.01.2008 17:05 |
DVD LG GSA 4081B - rozwalone potencjometry . | Lukashh | Napędy optyczne DVD | 16 | 20.11.2006 21:14 |
problemy z DVD LG 4162B | paffik | Napędy optyczne DVD | 6 | 17.11.2004 12:36 |
Pioneer DVD-106D - Wolny odczyt DVD | blink_182 | Napędy optyczne DVD | 8 | 24.12.2003 14:37 |