![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 19.11.2003
![]() |
LG - niedostepne opcje w Nero
Posiadam nagrywarke LG hl-dt-st dvdram gsa-4163b
System to Win XP 64bit. Po zainstalowaniu nero 7 Nie mam dostepnej opcji zamykania sesji i wyboru trybu nagrywania (dla DVD) oraz trybu nagrywania (dla CD) Czym to moze byc spowodowane ? Nie wydaje mi sie aby to byla wina systemu poniewaz niedawno mialem identyczna sytuacje z nagrywarka samsunga na Win Xp 32bit. Czy nagrywarka wymaga dodatkowych sterownikow ? Czy moze cos z Nero jest nie tak ? |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
*Dziadziuś*
Data rejestracji: 27.10.2005
![]() |
i następny zwolennik Nero 7
a w Nero 6 wszystko było w porządku ![]() to powrót do 6
#3 |
Nowy na forum
![]() |
Moze byc to bawet nero 666. Tylko starsze wersje nie chca mi dzialac na XP 64bit. Juz przy samej instalacji pojawiaja sie komunikaty. Udalo mi sie zainstalowac w koncu jakas 6-tke ale objawy byly dokladnie takie same jak w nero 7. Nie probowalem nagrac plytki wlasnie przez dziwne komunikaty.
|
![]() |
![]() |
#4 |
laser nieskalibrowany
Data rejestracji: 31.08.2004
![]() |
A ASPI dogrywasz?
|
![]() |
![]() |
#5 |
Nowy na forum
![]() |
Jeszcze nie dogralem, przeczytalem artykul dotyczacy ASPI, sciagnalem aspi_471a2.exe ale nie chce sie uruchomic na x64. Coz poczac ?
|
![]() |
![]() |
#6 |
Wymiatacz
Data rejestracji: 01.08.2005
![]() |
a kod do Nero? oryginalny
![]()
#7 |
Nowy na forum
![]() |
Mysle ze z nero wszystko jest ok dlatego ze na tej samej werji nagrywarka LiteOn'a pod Win XP x32 dziala poprawnie i mam wszystkie opcje dostepne. Zastanawiam sie tylko czy jest to zalezne od tego czy nagrywarka jest na master czy na slave. Problem w tym ze na Master nie moge jej ustawic bo kiedy zmieniam zworke to system jej nie widzi
|
![]() |
![]() |
#8 |
Guru
Data rejestracji: 14.05.2005
![]() |
A jaką masz konfigurację systemu? Jakie napędy masz w kompie??
#9 | |
Team Member
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 15.07.2002
![]() |
Cytat:
Nero 7 wiele rzeczy robi za Ciebie. Brak wyboru może wynikać na przykład z tego, że wybrałeś tworzenie płyty wielosesyjnej a co za tym idzie blokada możliwości zmiany trybu zapisu jest zasadna tak samo jak zamknięcie sesji (przynajmniej pierwszej). Dlatego sądzę, że z Twoim komputerem jest wszystko OK. Również z Nero 7 jest wszystko OK. Autorzy z wersji na wersje starają się uprościć wiele rzeczy. Zwróć uwagę na to jak skomplikowane były pierwsze narzędzie do zapisu płyt i o ilu rzeczach musiałeś pamiętać (z ciekawości zerknij do CdrWina). Nowe Nero robi wiele rzeczy za Ciebie co pozwala na minimalizację możliwości pomyłki i utraty nośnika. PS Dodam jeszcze, że w Nero 6 ustawienia nie były dobierane automatycznie i mogłeś je kontrolować. Nie wiem czy w ustawieniach Nero 7 nie ma możliwości wyłączenia tej automatyzacji - zerknij do Plik/Opcje/Inne.
![]() |
#10 |
Nowy na forum
![]() |
Jesli chodzi o konfiguracje kompa to Athlon(tm) 64 3200+ na tym win XP x64. Naped jest tylko jeden czyli nagrywarka DVD LG, po zainstalowaniu Deamon Tools jest jeszcze naped wirtualny ale przed instalacja Deamon'a objawy byly takie same.
Jesli chodzi o wersje nero: przelozylem nagrywarke do innego kompa na ktorym jest Win Xp x32. Zainstalowalem tam kilka wersji nero 6.x , pozniej nero 7 i objawy byly takie same. Obie opcje dla DVD sa niedostepne, podczas gdy w dowolnym nero zmienie z DVD na CD jest juz roznie. Raz mam naprzyklad mozliwosc zamkniecia sesji a nie mam mozliwosci wyboru trybu nagrywania a innym razem obie opcje sa niedostepne czyli tak jak przy probie nagrania DVD. Zaczynam sie juz gubic w tym wszystkim.. Czasem chce cos dograc do plyty DVD R (nie tworzac dysku multisesyjnego) i pozniej zamknac sesje a teraz jest to niemozliwe Probowalem sciagnac ASPI pod wersje x64 ale nie udalo sie. Znalazlem cos takiego jak Nlite w ktorym jest podobno wsparcie dla x64 ale przy probie instalacji zada .NET Framework 2.0 Bez sensu instalowac tyle roznych rzeczy tylko dla samego ASPI. Czy wyszly juz te sterowniki same w sobie ? Moze to cos pomoze... Zastanawiam sie czy sama nagrywarka moze byc az tak stara aby nie miala mozliwosci nie zamykania sesji.. Naprawde nie mam juz pomyslow. |
![]() |
![]() |
#11 | ||||||
Team Member
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 15.07.2002
![]() |
Cytat:
Cytat:
- zamykania sesji - zapis powinien byc w trybie TAO Opcje beda zablokowane przez Nero 7. To jedna ze zmian wprowadzonych w Nero 7. Program sam dobiera wlasciwe ustawienia i ogranicza ingerencje uzytkownika. Zamiarem autorow bylo uproszczenie i minimalizacja mozliwosci pomylki. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
PS jezeli przeszkadza Ci automatyzm Nero 7 to przesiadz sie na innym program bo Nero 6 przestali rozwijac i jedyne czego mozesz sie spodziewac to jeszcze kilka drobnych poprawek bledow i nic wiecej.
![]() |
#12 |
Nowy na forum
![]() |
Sterowniki wlasnie sciagnalem, zainstaluje rano i zobaczymy.
Rozumiem ze brak edycji opcji w Nero 7 to automatyzacja. Zastanawia mnie tylko dlaczego takie same objawy sa w nero 6.x. Niestety do starszych wersji ciezko bedzie wrocic bo na x64 nie zawsze chca sie zainstalowac Dziekuje za pomoc i wyrozumialosc ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
Dodam jeszcze ze przy nagrywniu CD zadnej automatyzacji nie ma. |
|
![]() |
![]() |
#14 |
Guru
Data rejestracji: 05.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
bo na - nie zrobisz multisesji on ci daje jedyne mozliwe rozwiazania, wszystko jest ok. najnowsze nero to 6.6.1.4 i moze ono dziala na x64
|
![]() |
![]() |
#15 |
Nowy na forum
![]() |
Hm.. sprawdzalem na wszystkie mozliwe sposoby, najstarsze nero jakie zainstalowalem to 6009 (instalacja na Win XP x32) a wiec wszystko powinno dzialac. W tej wersji chyba nie ma automatyzacji.
Wyglada na to ze moja nagrywarka nie bedzie nagrywac w trybie TAO. Co lepsze, bez wzgledu na wersje nero i rodzaj systemu operacyjnego, jesli chce nagrac plyte CD to wszystkie opcje moge sam ustawiac, natomiast jesli chce nagrac plyte DVD nero ustawia opcje za mnie. Widocznie tak juz musi byc. Z instalacja ASPI tez sa problemy. Sciagnalem ze strony adapteca. Instaluje weglug opisu czyli: install.bat XP64 z wiersza polecen. Oto komunikaty: "Step 1 of 3: REGISTRY MODIFIED FOR ASPI32" 1 file(s) copied. "Step 2 of 3: COPYING ASPI32.SYS" 1 file(s) copied. "Step 3 of 3: COPPYING WNASPI32.DLL" Robie restart, odpalam aspichk.exe a ten twierdzi ze nic nie jest zainstalowane. Kiedy wyszukam na dysku odpowiednie pliki to niby sa w odpowiednich miejscach... Z tego co wyczytalem w README, dla Win XP x64 powinny zostac przekopiowane pliki ASPI64.SYS i WNASPI64.DLL Mam nadzieje ze pomimo tego uda sie nagrac troche plyt. Jesli nie to trzeba bedzie pomyslec o zmianie nagrywarki. Jeszcze raz dziekuje wszystkim za posty ![]() |
![]() |
![]() |
|
|