Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 12.02.2006, 06:05   #1
ViP3R
Nowy na forum

Data rejestracji: 19.11.2003
ViP3R w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
LG - niedostepne opcje w Nero

Posiadam nagrywarke LG hl-dt-st dvdram gsa-4163b
System to Win XP 64bit. Po zainstalowaniu nero 7 Nie mam dostepnej opcji zamykania sesji i wyboru trybu nagrywania (dla DVD) oraz trybu nagrywania (dla CD)
Czym to moze byc spowodowane ? Nie wydaje mi sie aby to byla wina systemu poniewaz niedawno mialem identyczna sytuacje z nagrywarka samsunga na Win Xp 32bit.

Czy nagrywarka wymaga dodatkowych sterownikow ? Czy moze cos z Nero jest nie tak ?
ViP3R jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 12.02.2006, 07:55   #2
**mondeo**
*Dziadziuś*

Data rejestracji: 27.10.2005
**mondeo** zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
i następny zwolennik Nero 7
a w Nero 6 wszystko było w porządku
to powrót do 6
Stary 12.02.2006, 12:20   #3
ViP3R
Nowy na forum

Moze byc to bawet nero 666. Tylko starsze wersje nie chca mi dzialac na XP 64bit. Juz przy samej instalacji pojawiaja sie komunikaty. Udalo mi sie zainstalowac w koncu jakas 6-tke ale objawy byly dokladnie takie same jak w nero 7. Nie probowalem nagrac plytki wlasnie przez dziwne komunikaty.
ViP3R jest offline  
Stary 12.02.2006, 13:09   #4
Don Laser
laser nieskalibrowany

Data rejestracji: 31.08.2004
Don Laser zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
A ASPI dogrywasz?
Don Laser jest offline  
Stary 12.02.2006, 17:35   #5
ViP3R
Nowy na forum

Jeszcze nie dogralem, przeczytalem artykul dotyczacy ASPI, sciagnalem aspi_471a2.exe ale nie chce sie uruchomic na x64. Coz poczac ?
ViP3R jest offline  
Stary 12.02.2006, 17:46   #6
oddwor
Wymiatacz

Data rejestracji: 01.08.2005
oddwor zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
a kod do Nero? oryginalny
Stary 12.02.2006, 17:58   #7
ViP3R
Nowy na forum

Mysle ze z nero wszystko jest ok dlatego ze na tej samej werji nagrywarka LiteOn'a pod Win XP x32 dziala poprawnie i mam wszystkie opcje dostepne. Zastanawiam sie tylko czy jest to zalezne od tego czy nagrywarka jest na master czy na slave. Problem w tym ze na Master nie moge jej ustawic bo kiedy zmieniam zworke to system jej nie widzi
ViP3R jest offline  
Stary 12.02.2006, 21:07   #8
punisher
Guru

Data rejestracji: 14.05.2005
punisher zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
A jaką masz konfigurację systemu? Jakie napędy masz w kompie??
Stary 12.02.2006, 21:36   #9
BD
Team Member
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 15.07.2002
BD zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez ViP3R
Po zainstalowaniu nero 7 Nie mam dostepnej opcji zamykania sesji i wyboru trybu nagrywania (dla DVD) oraz trybu nagrywania (dla CD)
Czym to moze byc spowodowane ? Nie wydaje mi sie aby to byla wina systemu poniewaz niedawno mialem identyczna sytuacje z nagrywarka samsunga na Win Xp 32bit.

Czy nagrywarka wymaga dodatkowych sterownikow ? Czy moze cos z Nero jest nie tak ?

Nero 7 wiele rzeczy robi za Ciebie. Brak wyboru może wynikać na przykład z tego, że wybrałeś tworzenie płyty wielosesyjnej a co za tym idzie blokada możliwości zmiany trybu zapisu jest zasadna tak samo jak zamknięcie sesji (przynajmniej pierwszej).

Dlatego sądzę, że z Twoim komputerem jest wszystko OK. Również z Nero 7 jest wszystko OK. Autorzy z wersji na wersje starają się uprościć wiele rzeczy. Zwróć uwagę na to jak skomplikowane były pierwsze narzędzie do zapisu płyt i o ilu rzeczach musiałeś pamiętać (z ciekawości zerknij do CdrWina). Nowe Nero robi wiele rzeczy za Ciebie co pozwala na minimalizację możliwości pomyłki i utraty nośnika.

PS
Dodam jeszcze, że w Nero 6 ustawienia nie były dobierane automatycznie i mogłeś je kontrolować. Nie wiem czy w ustawieniach Nero 7 nie ma możliwości wyłączenia tej automatyzacji - zerknij do Plik/Opcje/Inne.
BD jest offline  
Stary 13.02.2006, 01:42   #10
ViP3R
Nowy na forum

Jesli chodzi o konfiguracje kompa to Athlon(tm) 64 3200+ na tym win XP x64. Naped jest tylko jeden czyli nagrywarka DVD LG, po zainstalowaniu Deamon Tools jest jeszcze naped wirtualny ale przed instalacja Deamon'a objawy byly takie same.

Jesli chodzi o wersje nero: przelozylem nagrywarke do innego kompa na ktorym jest Win Xp x32. Zainstalowalem tam kilka wersji nero 6.x , pozniej nero 7 i objawy byly takie same. Obie opcje dla DVD sa niedostepne, podczas gdy w dowolnym nero zmienie z DVD na CD jest juz roznie. Raz mam naprzyklad mozliwosc zamkniecia sesji a nie mam mozliwosci wyboru trybu nagrywania a innym razem obie opcje sa niedostepne czyli tak jak przy probie nagrania DVD.
Zaczynam sie juz gubic w tym wszystkim..
Czasem chce cos dograc do plyty DVD R (nie tworzac dysku multisesyjnego) i pozniej zamknac sesje a teraz jest to niemozliwe
Probowalem sciagnac ASPI pod wersje x64 ale nie udalo sie. Znalazlem cos takiego jak Nlite w ktorym jest podobno wsparcie dla x64 ale przy probie instalacji zada .NET Framework 2.0
Bez sensu instalowac tyle roznych rzeczy tylko dla samego ASPI. Czy wyszly juz te sterowniki same w sobie ? Moze to cos pomoze...
Zastanawiam sie czy sama nagrywarka moze byc az tak stara aby nie miala mozliwosci nie zamykania sesji.. Naprawde nie mam juz pomyslow.
ViP3R jest offline  
Stary 13.02.2006, 01:59   #11
BD
Team Member
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 15.07.2002
BD zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez ViP3R
Zaczynam sie juz gubic w tym wszystkim..
Przeczytaj uwaznie co napisalem powyzej.

Cytat:
Napisany przez ViP3R
Czasem chce cos dograc do plyty DVD R (nie tworzac dysku multisesyjnego) i pozniej zamknac sesje a teraz jest to niemozliwe
A testowales? Wybierasz tworzenie plyty DVD z danymi, ustawisz zapis multisesyjny a w zakladce Zapis powinna byc wylaczona mozliwosc:

- zamykania sesji
- zapis powinien byc w trybie TAO

Opcje beda zablokowane przez Nero 7. To jedna ze zmian wprowadzonych w Nero 7. Program sam dobiera wlasciwe ustawienia i ogranicza ingerencje uzytkownika. Zamiarem autorow bylo uproszczenie i minimalizacja mozliwosci pomylki.

Cytat:
Napisany przez ViP3R
Probowalem sciagnac ASPI pod wersje x64 ale nie udalo sie. Znalazlem cos takiego jak Nlite w ktorym jest podobno wsparcie dla x64 ale przy probie instalacji zada .NET Framework 2.0
nLite to cos calkiem innego. Program w duzym uproszczeniu sluzy do modyfikacji instalatora systemu. Mozesz przerobic zawartosc plyty i przygotowac wstepnie skonfigurowany system do instalacji na dysku.

Cytat:
Napisany przez ViP3R
Bez sensu instalowac tyle roznych rzeczy tylko dla samego ASPI. Czy wyszly juz te sterowniki same w sobie ? Moze to cos pomoze...
Zobacz na stronie adapteca.

Cytat:
Napisany przez ViP3R
Zastanawiam sie czy sama nagrywarka moze byc az tak stara aby nie miala mozliwosci nie zamykania sesji.
Bzdura...

Cytat:
Napisany przez ViP3R
Naprawde nie mam juz pomyslow.
Podsunalem Ci rozwiazanie duzo wczesniej. Widac nie widziales albo nie zrozumiales. Dlatego proponuje abys przeczytal raz jeszcze uwaznie.

PS
jezeli przeszkadza Ci automatyzm Nero 7 to przesiadz sie na innym program bo Nero 6 przestali rozwijac i jedyne czego mozesz sie spodziewac to jeszcze kilka drobnych poprawek bledow i nic wiecej.
BD jest offline  
Stary 13.02.2006, 02:29   #12
ViP3R
Nowy na forum

Sterowniki wlasnie sciagnalem, zainstaluje rano i zobaczymy.
Rozumiem ze brak edycji opcji w Nero 7 to automatyzacja. Zastanawia mnie tylko dlaczego takie same objawy sa w nero 6.x. Niestety do starszych wersji ciezko bedzie wrocic bo na x64 nie zawsze chca sie zainstalowac

Dziekuje za pomoc i wyrozumialosc
ViP3R jest offline  
Stary 13.02.2006, 02:53   #13
ViP3R
Nowy na forum

Cytat:
Napisany przez BD
Wybierasz tworzenie plyty DVD z danymi, ustawisz zapis multisesyjny a w zakladce Zapis powinna byc wylaczona mozliwosc:

- zamykania sesji
- zapis powinien byc w trybie TAO
Opcja zamykania sesji jest wylaczona natomiast zapis jest ustawiony DAO.

Dodam jeszcze ze przy nagrywniu CD zadnej automatyzacji nie ma.
ViP3R jest offline  
Stary 13.02.2006, 11:26   #14
loki7777
Guru

Data rejestracji: 05.11.2004
loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
bo na - nie zrobisz multisesji on ci daje jedyne mozliwe rozwiazania, wszystko jest ok. najnowsze nero to 6.6.1.4 i moze ono dziala na x64
loki7777 jest offline  
Stary 13.02.2006, 17:05   #15
ViP3R
Nowy na forum

Hm.. sprawdzalem na wszystkie mozliwe sposoby, najstarsze nero jakie zainstalowalem to 6009 (instalacja na Win XP x32) a wiec wszystko powinno dzialac. W tej wersji chyba nie ma automatyzacji.
Wyglada na to ze moja nagrywarka nie bedzie nagrywac w trybie TAO.
Co lepsze, bez wzgledu na wersje nero i rodzaj systemu operacyjnego, jesli chce nagrac plyte CD to wszystkie opcje moge sam ustawiac, natomiast jesli chce nagrac plyte DVD nero ustawia opcje za mnie.
Widocznie tak juz musi byc.

Z instalacja ASPI tez sa problemy. Sciagnalem ze strony adapteca. Instaluje weglug opisu czyli: install.bat XP64 z wiersza polecen. Oto komunikaty:

"Step 1 of 3: REGISTRY MODIFIED FOR ASPI32"
1 file(s) copied.
"Step 2 of 3: COPYING ASPI32.SYS"
1 file(s) copied.
"Step 3 of 3: COPPYING WNASPI32.DLL"

Robie restart, odpalam aspichk.exe a ten twierdzi ze nic nie jest zainstalowane. Kiedy wyszukam na dysku odpowiednie pliki to niby sa w odpowiednich miejscach...
Z tego co wyczytalem w README, dla Win XP x64 powinny zostac przekopiowane pliki ASPI64.SYS i WNASPI64.DLL

Mam nadzieje ze pomimo tego uda sie nagrac troche plyt. Jesli nie to trzeba bedzie pomyslec o zmianie nagrywarki.
Jeszcze raz dziekuje wszystkim za posty
ViP3R jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: