Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 06.01.2008, 21:10   #1
fibeer
Bywalec

Data rejestracji: 25.10.2007
fibeer w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Nagrywarka pioneer 212 SATA i tryb PIO

Witam
Mój problem polega na tym, iż nagrywarka nie wiedzieć czemu sama przełącza się z trybu UDMA-4 (czyli takiego jakiego powinna mieć) na tryb PIO. To jest najlepsze, że w dowolnym momencie, np. gdy już coś nagrywam (nagrywa na początku tak jak powinna by po chwili przejść w tryb PIO gdzie już bufor szaleje i spada prędkość), gdy normalnie pracuje w windowsie...dosłownie kiedy jej przyjdzie do głowy. Czasami uda nagrać mi się parę płytek w UDMA-4 i wszystko ładnie chodzi, nagrywa tak jak powinna. Próbowałem już wszystkiego, kasowałem kontrolery(po restarcie znów był tryb UDMA-4 ale po pewnym czasie z powrotem powróciło do PIO), zmieniałem różne ustawienia w rejestrze, upgardowałem bios nagrywarki jak i płyty głównej, nawet oddałem ją do serwisu gdzie okazało się, że wszystko z nagrywarką jest ok i tylko dołączyli mi "instrukcję" jak zmienić na stałe w rejestrze by system korzystał z UDMA (już to wcześniej z nią robiłem i lipa), bawiłem się w biosie pewnymi opcjami ale to też nic nie dało. Naprawdę już nie mam zielonego pojęcia co to może być...
Może są jakieś inne sterowniki niż windowsowskie do kontrolerów IDE??
Może ta nagrywarka nie współpracuje z moją płytą??

Moja konfiguracja to:
Płyta: Abit AN-52 nForce520
Nagrywara: Pioneer dvr-212 SATA
Dyski: 2xPATA (na jednym kontrolerze kanale IDE)

Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam!

PS. Oczywiście instalowałem najnowsze sterowniki do nForca
fibeer jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 06.01.2008, 22:59   #2
Bródka
Technik Informatyk

Data rejestracji: 22.01.2005
Bródka niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Przeciesz tryb PIO nie dotyczy SATA a jedynie dyskow i napedow optycznych na ATA i to wlasnie dyski sie przelaczaja na PIO, odlacz jeden z dyskow i podlacz go pod druga tasme, jezeli masz tylko jeden kontroler IDE to wejdz do biosu i ustaw recznie w IDE Devices tryb pracy, proponuje takze zaaktualizowac sterowniki plyty glownej

Mój Mondek - PolskaJazda.pl
Bródka jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.01.2008, 23:15   #3
fibeer
Bywalec

Cytat:
Napisany przez Bródka Podgląd Wiadomości
Przeciesz tryb PIO nie dotyczy SATA a jedynie dyskow i napedow optycznych na ATA i to wlasnie dyski sie przelaczaja na PIO, odlacz jeden z dyskow i podlacz go pod druga tasme, jezeli masz tylko jeden kontroler IDE to wejdz do biosu i ustaw recznie w IDE Devices tryb pracy, proponuje takze zaaktualizowac sterowniki plyty glownej
Dyski działają na jednym kontrolerze (bo mam tylko jeden na płycie IDE) i cały czas pracują w trybie UDMA-5, więc nie sądzę by to od nich zależało. Nagrywarkę mam na SATA ale widoczna jest ona w KONTROLERY IDE ATA/ATAPI >> PODSTAWOWY KANAŁ IDE i w ustawieniach zaawansowanych jest możliwy tryb do wyboru...gdy zainstaluje od nowa stery to jest UDMA-4 ale po jakimś czasie przełącza się na PIO.
Nie wiem czy tak powinno być, ale w menadżerze urządzeń nie mam żadnej opcji co do kontrolera SATA i jego ustawień, z tego co przeglądałem dostępne urządzenia to w żadnym nie ma nic na temat SATA. Tak więc jedyną opcją jaką mam dostępną dla tej nagrywarki jest właśnie to: PODSTAWOWY KANAŁ IDE.
Stary 06.01.2008, 23:19   #4
Bródka
Technik Informatyk

Ty chyba nie odr***243;***380;niasz SATA od ATA, SATA dziala w dwoch tryba SATA I lub SATA II i predksoc ta zmieniasz tylko na dyskach twardych po przez zworke i tylko jesli wkladasz szybszy DYSK SATAII do kontrolera SATA I, to co podajesz to w kanale podstawowym to sa wlasnie dyski twarde, wejdz do biosu i zamiast ustawienia Auto ustaw recznie maksymalna dostepna predkosc dla danego dysku

Stary 06.01.2008, 23:54   #5
fibeer
Bywalec

No ale dyski mam na ATA (PATA). Moja konfiguracja w biosie w STANDARD CMOS FEATURES to:
> IDE CHANNEL 1 MASTER
> IDE CHANNEL 1 SLAVE
> SATA CHANNEL 1
> SATA CHANNEL 2
> SATA CHANNEL 3
> SATA CHANNEL 4
Nagrywarka jest wykrywana pod pierwszym kanale SATA a dyski s***261; na kana***322;ach IDE (MASTER i SLAVE). Je***380;eli chodzi o dyski to jedyne opcje jakie mam dost***281;pne w IDE CHANNEL 1 MASTER b***261;d***378; IDE CHANNEL 1 SLAVE to IDE CHANNEL 1 MASTER (AUTO); ACCESS MODE (AUTO),a dalej to Cylinder, Head itp.. Co mam tu zmieni***263;??
Nie wydaje mi si***281; by to by***322;a wina dysk***243;w, bo jak m***243;wi***322;em tutaj transfer mam ok tj. UDMA-5 i nie ma z nimi ***380;adnych problem***243;w.
Chyba si***281; mylisz,je***380;eli chodzi o detekcj***281; trybu nagrywarki SATA w menad***380;erze urz***261;dze***324; bo nie ma znaczenia (przynajmniej tak mi si***281; wydaje) czy nagrywarka jest na SATA czy PATA bo transfer to inna rzecz i powinien by***263; przynajmniej UDMA-4.
Stary 07.01.2008, 00:01   #6
Bródka
Technik Informatyk

Kazdy bios ma to troche inaczej zobacz w tych opcja tzn ide channel i access mode czy nie ma gdzies tam UDMA 1-6
Widze ze jednak nie rozumiesz, SATA nie ma trybow transferu tak jak PATA (ATA) bo SATA jest wykrywana jako urzadzenie SCSI czyli dziala z pelna przepustowo***347;ci***261; ktore obsluguje dane urzadzenie w tym przypadku pioneer dziala jak UDMA4 i tego nic nie zmieni, a to co podajesz w biosie i managerze urzadzen to sa dyski PATA wiec one maja tryby transferow, odinstaluj i kontroler podstawowy i pomocniczy i po restarcie niech system wykryje je od nowa

Stary 07.01.2008, 00:08   #7
fibeer
Bywalec

A oto screeny z menad***380;era urz***261;dze***324;:
http://img517.imageshack.us/my.php?image=s1aw5.jpg
Screen przedstawia kana***322;y i kontrolery jakie mam dost***281;pne w systemie. Nie ma ***380;adnych SATA, nigdzie indziej nie mam nic na temat SATA

drugi screen:
http://img517.imageshack.us/my.php?image=s2ch7.jpg
Na nim wida***263;,***380;e podstawowy kana***322; IDE odpowiada za nagrywark***281; i jest ustawiony na UDMA-4 czyli tak jak powinno by***263;, ale co jaki***347; czas tryb ten z niewiadomych przyczyn zmienia si***281; na PIO, nawet w trakcie nagrywania potrafi zmieni***263; si***281; z UDMA-4 na PIO. Dyski w tym momencie pracuj***261; normalnie na UDMA-5

Oto screen z kana***322;u gdzie mam pod***322;***261;czone dyski:
http://img517.imageshack.us/my.php?image=s3da8.jpg
Jak wida***263; pracuj***261; na UDMA-5

Ostatnio zmieniany przez fibeer : 07.01.2008 o godz. 00:16
Stary 07.01.2008, 00:10   #8
fibeer
Bywalec

Kurcze ze screen***243;w nici
No nic. Pr***243;bowa***322;em te***380; tak, to znaczy kasowa***322;em wszystkie kontrolery i system je wgrywa***322; od nowa i niby by***322;o ok poniewa***380; nagrywarka mia***322;a UDMA-4 ale po jakim***347; czasie sama si***281; prze***322;***261;cza na PIO.
Stary 07.01.2008, 00:14   #9
joujoujou
Ͼ Ͽ
Zlotowicz

Data rejestracji: 15.05.2004
joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Pokasuj tagi z poprzedniego posta, zostaw same linki.

dzia***322;a 2 godziny od napisania posta.

Edit: oops.
Problemy i porady wyłącznie na forum.
Prywatne wiadomości lub przez komunikatory będą ignorowane.
joujoujou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.01.2008, 00:14   #10
punisher
Guru

Data rejestracji: 14.05.2005
punisher zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez fibeer Podgląd Wiadomości
Może są jakieś inne sterowniki niż windowsowskie do kontrolerów IDE??
Coś mi tu nie pasuje... Masz nagrywarkę Sata, a piszesz o IDE Sprawdź jaki jest transfer nagrywarki. W czym kolego masz problem? Bo ja żadnego problemu z twojego opisu nie widzę. Odpowiedz na pytania: czy nagrywarka nagrywa płyty? Czy płyty dają się odczytać? Czy nagrywają się z ustawioną przez ciebie prędkością? Skoro na te wszystkie te pytania odpowiesz pozytywnie to nie ma żadnego problemu.
Stary 07.01.2008, 00:14   #11
fibeer
Bywalec

Niestety BIOS mam PHOENIX wi***281;c du***380;o opcji w nim nie ma. Nie mam ustawie***324; tryb***243;w pracy tzn. UDMA-1..6
W menad***380;erze urz***261;dze***324; w sekcji Kontrolery SCSI/RAID mam tylko dwa i chyba tylko zwi***261;zane z wirtualnymi nap***281;dami kt***243;re mam zainstalowane tj. mam dwie opcji w tej sekcji:
> SCSI/RAID Host Controller
> SCSI/RAID Host Controller
Wydaj***281; mi si***281;, ***380;e to odnosi si***281; w***322;a***347;nie do Deamona i PowerISO, bo mam dodatkowe 2 dyski wirtualne.
Stary 07.01.2008, 00:16   #12
Bródka
Technik Informatyk

Tu masz moje screeny

Teraz juz rozumiesz ?

Ostatnio zmieniany przez Bródka : 07.01.2008 o godz. 00:18
Stary 07.01.2008, 00:21   #13
fibeer
Bywalec

Je***380;eli chodzi o pozosta***322;e opcj***281; dotycz***261;ce SATA w biosie to mam takie:
> OnChip SATA Controller - mam na Enabled
> RAID Configuration
> OnChip SATA Mode - mam na IDE
> SATA 1 RAID - mam na Disabled
> SATA 2 RAID - mam na Disabled
> SATA 3 RAID - mam na Disabled
> SATA 4 RAID - mam na Disabled

Wi***281;cej opcji co do SATA w moim biosie nie znalaz***322;em.
Stary 07.01.2008, 00:26   #14
Bródka
Technik Informatyk

Ale ty sam nie wiesz czego chcesz, pokazujesz mi opcje SATA RAID ktore dotycza dyskow twardych na SATA, chcesz aby nie pojawialo sie PIO i twierdzisz ze to wina nagrywarki, a to nie wina nagrywarki bo jej transferu nie zmienisz, tylko transfery na dyskach czy tez napedach dvd na kontrolerze ATA potrafia sie zmieniac i to co ci sie przelacza to wlasnie jest dysk twardy i jak widze masz dwa kontrolery i jeden dysk jest na jednym kontrolerze a drugi na drugim, przelacz dyski na odwrot i zobacz czy to cos pomoze

Stary 07.01.2008, 00:33   #15
fibeer
Bywalec

Ale ja mam jeden kontroler IDE (jedna szelka) jeden dysk jest na MASTER (systemowy) a drugi na SLAVE i tak powinno by***263;. Popatrz na ostatni screen co wstawi***322;em w poprzednim po***347;cie, wida***263; na nim,***380;e s***261; tam dwa dyski (nadzrz***281;dny->master i podrz***281;dny->slave) i pracuj***261; tak jak powinny czyli w UDMA-5

Popatrz na tego screena:
http://img517.imageshack.us/my.php?image=s4nm7.jpg
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: