![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Bywalec
Data rejestracji: 14.01.2004
![]() |
lite-on 1633s i platinum 8x
dzis kupilem ta nagrywarke i jedyne plyty poki co mam to platinum 8x, ale problem jest ze plyte taka nagrywa miw okolo 16 minut a kumplowi w 8 na tej samej nagrywarce i tym samym biosie,
czy to wina tego ze ta nagrywarka nie lubi tych plyt czy moze jest walnieta? bios mam najnowszy, aspi dziala, UDMA wlaczone |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Bywalec
![]() |
hmm... czy problemem moze byc to, ze nagrywarka jest podpieta z dyskiem (nie jest to dysk systemowy) na tasmie 40 pinowej, a przydalaby sie minimum 80 pinowa?
|
![]() |
![]() |
#3 |
Coauctor delicti
Data rejestracji: 23.12.2002
![]() |
A bufor Ci skacze?
Jaki masz proc? A próbowałeś inny BIOS? Wrzuć mu np. Memorexa F-16 BWSE, albo LITEON 1653 ze strony Codeguys.
Ignorantia legis excusant neminem! ![]() ![]() ![]() Ostatnio zmieniany przez Morris : 06.11.2004 o godz. 08:31 |
![]() |
![]() |
#4 |
Wymiatacz
Data rejestracji: 01.11.2004
![]() |
zaś ten liteon.
a z tym czasem nagrywania to normalne u liteonów |
![]() |
![]() |
#5 |
Hitokiri Battousai
Data rejestracji: 14.09.2004
![]() |
A więc
-najlepiej mieć nagrywarkę na osobnym IDE Master 80pinowa tasiemka -DMA włączone i ASPI Zainstalowane (same od NERO niewystarczą) -Ja mam fabrycznego BIOSA BSOC i nagrywa wszystko normalnie w ok 9 minut, A używam prawie wyłącznie PLATINIUM +R x8 Slim box. (Sprzęt jak w profilu) |
![]() |
![]() |
#6 |
Bywalec
![]() |
proc: p4 2,53
bufor skacze w nocy sie skaplem ze to moze dlatego ze jest podlaczona na 40 zylowej tasme z dyskiem, dysknie jest systemowy no ale zawsze |
![]() |
![]() |
#7 |
Hitokiri Battousai
Data rejestracji: 14.09.2004
![]() |
Może właśnie tend dysk rozłącza ci DMA i kabel powinien być 80 żyłowy
|
![]() |
![]() |
#8 |
Coauctor delicti
![]() |
Co do ilości żyłek w kabelku, nie jestem do końca przekonany, że to ich wina, ale mogę się mylić.
Zrób tak: z menadżera sprzętu wywal nagrywarkę, wyłącz kompa, podłącz ją na secondary master (nie zapomnij o zworce ![]() Jak to nie pomoże, to znów ją wywal, zainstaluj sterowniki z tej strony: http://www.adaptec.com/worldwide/sup...a2.exe&sess=no i restart. Jeśli nie pomoże, to wtedy bym się doszukiwał winy w kabelq.
#9 |
Bywalec
![]() |
poki co mam nowy kabel i zadnych zmian, zainstalowalem ASPI 1.7 i tez nic, zaraz poproboje twoje rady Morris a jak to nie pomoze to w poniedzialek ide reklamacje zlozyc albo wymienie na NEC ND-3500A 16x
|
![]() |
![]() |
#10 |
Bywalec
Data rejestracji: 20.10.2004
![]() |
Ten Litek pracuje na UDMA 4, więc niezbędny jest kabel 80 żyłowy. Tak jak tengu pisał: podpięty jako master na drugim kanale. Jeśli coś nagrywasz z dysku, to z dysku na innym kanale. Jeśli dane pochodzą z dysku podpiętego do tego samego kontrolera co nagrywarka - to rzeczywiście potencjalnie mogą pojawić się przestoje. Ten litek jest jednym z szybszych w swojej klasie, więc jeśli nadal będzie tak się zachowywał, to rzeczywiście do serwisu.
Weź też pod uwagę jakość płytek... PS. Zwróciłem uwagę teraz na temat - płytki platinum x8. Jeśli mówimy o plusach, RicohJPN02 - to na tym litku litku palą się przepięknie. Ostatnio zmieniany przez mekong : 07.11.2004 o godz. 00:41 |
![]() |
![]() |
#11 |
Bywalec
![]() |
no i zainstalowalem to aspi i zadnych roznic...
no dane glownie nagryware sa z dysku ktory jest na tej samej tasmie, no ale przestoje rozumiem ale nie zeby zamiast 9 minut nagrywalo sie 16 i wyzej... kumpel ma ta sama nagrywarke i te platinumy mu sie pala wypasnie, wiec w poniedzialek jade do sklepu i wymieniam, a plytki to wlasnie dokladnie o tych mowie co piszesz |
![]() |
![]() |
#12 |
Coauctor delicti
![]() |
Spróbuj jeszcze podpiąć nagrywargę pod inny kanał niż dysk na master
#13 |
Bywalec
![]() |
a da sie podpiac zeby w komputerze byly dwa dyski namasterze?
|
![]() |
![]() |
#14 | |
Młody żonkoś
Data rejestracji: 02.02.2003
![]() |
Cytat:
![]()
![]() |
#15 |
Bywalec
Data rejestracji: 15.09.2004
![]() |
A moue ci sie tyle nagrywa bo masz weryfikacje danych?
![]()
|
|