![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Wymiatacz
Data rejestracji: 04.08.2003
![]() |
Jak wybrać mniejsze zło?
Witam,
Staję właśnie przed dylematem, przed którym pewnie niejeden musi stanąć w tych ciężkich czasach. I nie chodzi mi bynajmniej o to jaką nagrywarkę DVD wybrać. Aby włożyć do kompa nagrywarkę DVD muszę usunąć z niego albo DVD-ROM (niezawodny Pionner 119) albo nagrywarkę CDRW (LiteON 52x24x52, którą mam od pol roku i ktorą uważam za doskonałą). Żal mi będzie pozbyć się czy to jednego czy drugiego, ale będę musiał. Pierwotnie myślałem, że wyjmę DVD-ROM. Sporo ostatnio słyszałem o marnych zdolnościach nagrywarek DVD do czytania porysowanych tłoczonych płytek DVD (a takie zwykle są w wypożyczalniach), nie wspominając o fatalnie kiepsko wytłoczonych filamch DVD dołączanych do kolorowej prasy (bez suszarki ani rusz). Nie brzmi to pocieszająco. Bardzo niewiele wiem natomiast o ew. problemach z zapisem CDR(W) przez nagrywarki DVD. Czy z tym zadaniem radzą sobie OK? Proszę Was, użytowników różnych nagrywarek DVD o podzielenie się swoimi refleksjami, a raczej obserwacjami i doświadczeniami zwiążanymi z rippowaniem DVD (tłoczonych i nagrywanych) oraz nagrywaniem CDR(W) na nagrywarkach DVD. Zapomnijcie na chwilę o zmaganiach z "plusami" i "minusami", o nośnikach DVD i o nagrywaniu filmów. Napiszcie o tym, co też jest istotne zwłaszcza dla osób, które muszą podjąć tak bolesną decyzję... Dzięki, latet Ostatnio zmieniany przez latet : 12.03.2004 o godz. 12:02 |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Lord of the Sword
Zlotowicz
Data rejestracji: 06.04.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ja na razie mam w kompie tylko Pionka DVDR/RW oraz Teaca CDRW (do Audio). Miałem jeszcze czytnik DVD (Creative) ale zrezygnowałem z niego, bo musiałem upchac drugi HDD. Dla mnie nagrywarka wystarcza do rippowania płytek i jak na razie radzi sobie ze wszystkimi, chociaż większość rippuje x2,1.
Co do CDR/RW to Audio zapisuję Teakiem (Feurio nie widzi mi Pionka), ale zwykłe CDRy zapisuję Pionkiem. 106 zapisuje niestety CDRy z prędkością tylko x16 (RW x10), ale mnie to szczególnie nie przeszkadza. Zapis jest OK. Jabba |
![]() |
![]() |
#3 | |
Yoda
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 01.06.2003
![]() |
Cytat:
osobiście mam 3 napędy (+1hdd) i miałem podobny dylemat, również zastanawiałem się który napęd usunąć, nie żeby mi brakowało miejsca na taśmie, ale hdd ustawiłem sobie na dnie obudowy i taśma łącząca go z jednym z napędów okazała sie być za krótka (po długich zmaganiach poradziłem sobie), ale zastanawiałem się wcześniej nad kupnem dodatkowego kontrolera, można dostać na allegro już od 40zł jak trafi sie okazja - warto to przemyśleć, jesli żal pozbywać się swojego ulubionego hardware'a ![]()
![]() |
#4 |
Wymiatacz
![]() |
U jest to częsciowo tylko kwestia kontrolerów czy kabli, ale także prostu obudowy. Jest standardowa (4 sloty), ale uważam, ze nad kieszenią na dysk musi byc wolne miejsce (inaczej nawat wiatrak w kieszeni nie pomaga). Poza tym co za dużo to nie zdrowo :-) Nawet jesli czasem trafi mi sie trudna do zripowanie plytka, to od biedy mogę rozkręcic obudowę i podpiąć na chwile stary DVD-ROM, albo zrobić to w pracy i przyniesc na dysku...
latet |
![]() |
![]() |
#5 |
downloader
Data rejestracji: 03.01.2003
![]() |
cze
U mnie wyglada to tak: - WD 60GB i WD 120GB na kontrolerze HighPoint - LITEON 451S + TOSHIBA 1612 - BARRACUDA 80GB + TEAC W524E (drugi kanal na plycie) Calosc dopelania zewnetrzny WD 200GB (jokos nie lubie kieszeni na hdd ![]() pozdro mjq Ostatnio zmieniany przez mjq666 : 12.03.2004 o godz. 22:26 |
![]() |
![]() |
#6 | |
Wymiatacz
![]() |
Cytat:
A kieszenie lubię - od 10 lat mam jakąś kieszeń i nigdy nie miałem przez to najmniejszych problemów :-) latet |
|
![]() |
![]() |
#7 |
downloader
![]() |
Cze
Jezeli chodzi o szybkosc ripowania dvd to nagrywane ripuja sie szybciej na LiteOn-ie, tloczone zabezpieczone CSS z podobna predkoscia w przypadku obu napedow, jezeli nie ma zabezpieczen szybciej idzie w Toshibie 1612. Ps Dzisiaj przy zgrywaniu dvd zrobilem maly eksperyment, akurat wychodzilem z domu i pomyslalem sobie ze uzyje obu napedow dvd. Myslalem ze ripowanie bedzie trwac dluzej niz normalnie, ale jak sie pozniej okazalo oba napedy skonczyly w podobnym czasie (ok. 15min). mjq |
![]() |
![]() |
#8 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 26.11.2003
![]() |
przypomnij sobie, czy częściej palisz CD czy korzystasz z DVD-ROMu i jeśli wyjdzie ci pierwsze, to zostaw CDR, a jeśli drugie, to porównaj jak palą się CDki na CDR i na DVDR. jeśli lepiej na DVDR, to masz problem z głowy, a jeśli lepiej na CD to sytuacja remisowa w sumie. po prostu chodzi o to, by jak najmniej zadań miał palnik DVD poza paleniem.
|
![]() |
![]() |
#9 | |
Nowy na forum
Data rejestracji: 14.01.2004
![]() |
Cytat:
![]() ![]() To tak jakby miec 2 samochody - w garazu Audi i pod domem Cinkocienko - do pracy cieniaskiem a do kosciola Audi (marki aut wybrane przypadkowo ![]() Pozdrawiam wszystkich forumowiczow. ![]() |
|
![]() |
![]() |
#10 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 08.03.2004
![]() |
Mialem taki sam problem |nie z powodu kontrolerow Abit at7max,ale kieszeni
okazalo sie ,ze do 3 napedow obudowa thermaltake xaser 3 tez jest za mala /wyrzucilem jednak czytnik dvd |
![]() |
![]() |
#11 |
Guru
Data rejestracji: 07.01.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
zawsze jeszcze można dołożyć zew karte SCSI i tam sobie podpiąć 7 CD/CDRW/DVD-ROM/DVD-RW/HDD/TAPE czy czego tam dusza zapragnie.
Drogie, ale fajna zabawa z taką iloscia. U mnie za SCSI sa DDS3 DVD-ROM QUICK HDD prometeusz
#12 | |
downloader
![]() |
Mix napisal:
Cytat:
![]() mjq Ostatnio zmieniany przez mjq666 : 13.03.2004 o godz. 08:31 |
|
![]() |
![]() |
#13 |
Toshiba... :>
Data rejestracji: 27.02.2004
![]() |
trza tylko byc pewnym ze zasilaczy wytrzyma tyle urzadzen bo jak bedzie za slaby to komp moze nie wytrzymywac i bezie robil zawiski co chwila
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 22.11.2003
![]() |
Zawsze można kupć nagrywarkę zewnętrzną. Jaka mobilność !!!
maniek |
![]() |
![]() |
|
|