![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 14.02.2004
![]() |
liteon 811S - prosba o pomoc
Witam.
Mam nadzieje ze nikt tutaj nie opisywał tego problemu (wyszukiwałem, ale nie znalazłem nic podobnego). problem przedstawia sie następująco: po włożeniu plytki DVD do napędu windows zacina sie. sprecyzuje "zacięcie sie": nie reaguje na próby klikniecia na ikonki (nawet sie nie podświetlają), po najechaniu na "START" obok strzalki pojawia sie klepsydra..czyli tak jakby nie mógł odczytać płytki.. nie moge powiedzieć ze sie wiesza, bo programy odpalone (na przyklad putty) działaja bez problemów. winamp tez gra ![]() najdziwniejsze jest to, ze po zainstalowaniu windowsa XP od nowa, bez problemu odczytałem jakis film z DVD (oryginalny), a następnego dnia juz nie moglem :/ po kolejnej reinstalce znowu widzi DVD! nagrałem wiec sobie "cos" zeby sprawdzić czy to zadziała. nagrać - nagrał. proba otwarcia - "zacięcie sie" windowsa. na innych czytnikach płytka sie oczytuje bez problemow. moze wiecie w czym problem ? soft? hardware? dzisiaj updatowałem bios na najnowszy (HSOP) wiec to nie to.. moze ktos sie spotkał z tym problemem ? powiedziałbym ze napęd jest uszkodzony, ale dlaczego w takim wypadku po reinstalce windowsa raz czyta? tak jakby no nie wiem. czytanie DVD zależało od dobrego humoru procesora i pogody na zewnatrz ![]() poza tym nie mam z napędem zadnych problemow..cd-r, cd-rw nagrywa bez problemow.. milego dnia brathaneq |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Bywalec
Data rejestracji: 28.12.2003
![]() |
Zrób upgrade do najnowszego biosu.
Powinno być OK. |
![]() |
![]() |
#3 | |
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
z drugiej strony downgrade niezbyt czesto jest dobrym rozwiązaniem :/ pozdro Brathaneq |
|
![]() |
![]() |
#4 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 13.01.2004
![]() |
:chytry: Może to głupio zabrzmi ale sprawdz lepiej tasme od napedu .....
![]() Takie zwisy własnie z tąd się czesto biora....
#5 | |
Nowy na forum
Data rejestracji: 08.01.2004
![]() |
Cytat:
Miałem bardzo podobny problem, ale po wgraniu tego najnowszego biosu (HS0P). objawy?: płyta nagrała się owszem,ale nie można jej nigdzie odtworzyć(w kompie mieliło jak wściekłe i nic) co gorsze do momentu gdy nie chciałem jej od razu odtwarzać na PC (zaraz po nagraniu) inne płyty normalnie wchodziły, tak jakby ta kopia blokowała cały napęd. Ale do rzeczy. po wielu trudach i eksperymentach udało mi się w końcu wgrać bios HS0E i wszysko hula jak dawniej. Może i Tobie to pomoże,ja przez to nocy nie przespałem pozdro LEBROK |
|
![]() |
![]() |
#6 |
Nowy na forum
![]() |
jak widać na załączonym obrazku ..po odpaleniu patcha do downgrade do HSOE...
nicto, zostaje mi sprawdzić taśme, ale nie wiem czemu, na taśme mi to nie wygląda :/ tylko z DVD sie blokuje,a nie z innymi :/ ale moze po prostu nie wiem jak to wszystko działa... zobaczymy jak bedzie po zabawach z taśma..i innym kontrolerem..jak szaleć to szaleć ![]() gorzej jak rezultaty bedą podobne :/ nicto, 3-majcie kciuki ![]() pozdro Brat |
![]() |
![]() |
#7 |
Nowy na forum
![]() |
plus zauwazyłem jeszcze ciekawa rzecz:
podczas odpalania starego biosu - wykrywa "chyba" inne urządzenie ..w sensie co oznaczaja dokladnie te 2-0-3-0? to nie jest określenie jakichś magistrali IDE? bo ..nowy bios i stary bios wykrywają co innego..w sensie stary wykrywa złe urządzenie i w ogole nie chce patchowac.. moze to rzeczywiście problem z kontrolerami ? |
![]() |
![]() |
#8 | |
Guru
Data rejestracji: 11.08.2003
![]() |
Cytat:
powodzenia
![]() |
#9 |
Nowy na forum
![]() |
małe sprawozdanie
![]() po spaczowaniu biosa flashfixem downgrade nagrywarki - sukces reboot wkladam dvd (fabryczny, nawet nie dvd-/+r)..działa! wyjmuje płytke i wkładam inna (rowniez fabryczna) -> freeze reboot pierwsza płytka -> freeze reboot upgrade biosu do HSOP reboot płytka - freeze reboot downgrade do HSOE reboot płytka -> freeze ![]() zeby nie to ze za pierwszym razem ja odczytał..to..ale o co chodzi ? to też nie jest taśma, skoro potrafi ta sama płytke czytać a po reboocie juz nie ![]() czyli problem dalej nie rozwiązany :/ moze jeszcze jakies pomysły? czy juz .. moze przepiąć do innego komputera? w sumie czas mam .. pozdro Brat |
![]() |
![]() |
#10 |
Guru
Data rejestracji: 11.08.2003
![]() |
sprawdz DMA
zainstaluj ASPI podłacz nagrywarke jako Master może to pomoże
#11 |
Nowy na forum
![]() |
nu to tak :
- zaniosłem napęd do siostrzyczki (heh, ma lepszego kompa ode mnie ![]() - wróciłem do mojego kompa z jej taśma -> na moim komie bez zmian - przepiełem z ultraDMA na inny kontroler i działa. wiec moze wspołpraca z kontrolerem ? ASPI ? hm..nu nie mam, zaraz z tym powalcze.. narazie zaplikuje sobie restart zeby skręcić kompa i powiem jak wyszło ;] pozdro Brat |
![]() |
![]() |
#12 |
Nowy na forum
![]() |
po restarcie działa
![]() dzieki za pomoc wszystkim ;] pozdro Brat |
![]() |
![]() |
#13 | |
Nowy na forum