![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Świeżak
Data rejestracji: 09.06.2005
![]() |
Sony DDU-1621 - problem z odczytem DVD-R/+R
Na wstępie witam wszystkich.
Problem dotyczy odczytu przez ww. napęd płyt DVD+/-R. Prędkości uzyskiwane przez to g**** są tragiczne. Można je obejrzeć tu (problem nie dotyczy cd'ków jak widać). Płyty nagrywane na Liteonach 812s i bodajże 1213 (? - w każdym razie jakimś x12). Płyty markowe - TDK, Verbatim. Prędkość wypalania płyt (x2.4, x4, x8) nie ma tu znaczenia. Prędkości odczytu są ZAWSZE takie jak na screenshotach. Co najlepsze - wypaliłem na pożyczonym od kolegi 812s Verbatima +R x4 zmieniając BookType na DVD-ROM i prędkości odczytu są idealne (x15.74 przy końcu płyty). Zmiana Firmware'u nic nie daje. Poza tym nie rozpoznaje niektórych płyt, które kiedyś bez żadnego problemu byłe czytane (czasami pomaga klasyczne wysunięcie/wsunięcie tacki ale baaardzo rzadko). Oczywiście nie widzi tylko tych 'gorszych' płyt (np. Hawki, Esperanzy itp.) Ale z drugiej strony płyty są czytane bez problemu na wszyskich innych napędach jakie wpadły mi w ręce (Liteon 166s, ww. nagrywarki, Nec-3520, nawet Manta Emperor2 i stacjonarny Panasonic - niestety tu nie znam modelu). Nagranego na 812s DVD+RW w ogóle nie 'zobaczył' mimo że wg specyfikacji obsługuje je. Przeszukałem forum i nie znalazłem wiele na temat tego modelu (może mało ludzi ma), w każdym razie nic na temat prędkości. Już raz był na gwarancji (opisałem jak wyżej co się dzieje) - wrócił z adnotacją "SPRAWNY, TEST OK" ![]() Wolę się upewnić przed ponowną reklamacją tego badziewia, bo w tym wypadku serwis może obciązyć mnie kosztami serwisowania ![]() Byłbym wdzięczny (jeżeli ktoś się przekopie przez to co napisałem) za opinię kogoś znającego się bardziej ode mnie - czy to jest normalne i podlega pod gwarancję? Pozdrawiam. |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 07.02.2005
![]() |
Jaka nagrywarka - Takie wyniki działania
|
![]() |
![]() |
#3 |
Kodex 3 - Wyrok Zapadł
Data rejestracji: 02.01.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Sprawa jest trochę skomplikowana
Z tego co znalazłem ten Sony 1621 to OEM BTC 316B BTC - tego chyba nie trzeba tłumaczyć ![]() Dodatkowo - choć nie przypuszczam, że aż tak bardzo Czynnikiem wpływającym może być jakość nagranych nośników Nie wiadomo czy tamte Liteony są dobrze dopieszczone przez ich użytkowników ![]() Możesz po prostu jeszcze spróbować uaktualnić bios Ewentualnie sprawdzić płytki nagrane na innej nagrywarce niż Liteon ![]()
#4 |
Świeżak
Data rejestracji: 09.06.2005
![]() |
Dzięki za odpowiedzi - wiem że nagrywarki nieciekawe, ale do innych dostępu po prostu nie mam. Z tego co sprawdziłem sytuacja powtarza się czasami z DVD tłoczonymi (rozmiar wskazuje na jednowarstwowe), a to już normalne chyba nie jest.
Biosy przerobiłem już wszystkie od 3.x po 4.2. BTC? Pięknie, pięknie - a czytnik kupiłem czytając opinie na tym forum, polecano Toshibę o tym samym numerze albo ten :\ Toshiby nie mogłem już dostać, więc kupiłem Sony. Cóż - wysyłam, liczę na 'zmęczenie materiału'. Dzięki raz jeszcze za opinie. |
![]() |
![]() |
|
|