![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 17.02.2005
![]() |
problem z napedem combo
mam problem z napedem combo w laptopie Compaq Presario 700
napęd to : Toshiba dvd-rom sd-r2102 z firmwarem 1A16 problem jest taki - naped nie czyta płyt cd - w ogole nie rejestruje ich obecnosci w napędzie, rowniez nie mozna zabootowac komputera z plyty - pewnie dlatego ze nie widzi jej wyjatek: czyta plyte z winem xp po formacie twardziela na fat32 z dyskietki startowej win98 i to tez tylko na chwile - po zainstalowaniu wina xp nie czyta juz np plyty ze sterownikami! identyczny jest problem z dystrubucja windowsa xp (orginalnie dolaczona do laptopa) na 3 plytach - przeczyta pierwsza plyte a drugiej juz nie widzi! zeby bylo smieszniej dvd odtwarza bezproblemu! oczywiscie w boot sekwencji cd-rom jest na pierwszym miejscu! usterka ta powstala niedawno - mozliwe ze jest to wina wirusa, chociaz mozliwe tez ze nagrzebania przez uzytkownika! na stronie compaq'a nie ma zadnych oficjalnych update'ow do firmwaru tego napedu! a *****e z help center kazali mi przetrzec naped szmatką albo odinstalowac go w winie i zresetowac ![]() czy ktos spotkal sie juz z czyms takim ? albo ma jakis pomysl co z tym zrobic? |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Moze sprezone powietrze i dmuchnąć w środku ?
jest coś takiego jak aspi dla laptopa ? ![]()
![]() |
#3 |
Nowy na forum
![]() |
no wlasnie to nie jest problem hardware'owy (tak mi sie wydaje) - po kazdorazowym formacie cd-rom zaczyna dzialac - na czas wlozenia pierwszej plyty oczywiscie!
nie wydaje mi sie rowniez zeby to byl problem z ASPI poniewaz on caly czas normalnie dzialal (bez lub z zaistalowanym oprogramowaniem do ASPI) az pewnego dnia przestal! podobno przed ta awaria burn4free dało jakis dziwny komunikat i uzytkownik kliknal OK! ale ... nie wiem czy ma to cos wspolnego !!! |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Skoro robisz formata i instalujesz system z napędu to raczej działa.
Combo ma chyba 2/3 soczewki, moze jakaś jest padnięta i dlatego mu odbija ? Zainstaluj na chwile inny sys i zobacz jak napęd sie zachowuje...
![]() |
#5 |
Nowy na forum
![]() |
no to dół
![]() zainstalowalem win98 - pojawiaja sie identyczne problemy jak z xp - wina wgra, sterownikow juz nie! pod dosem - przechodzi na cdroma przy zmienie dysku, ale po komendzie dir pojawia sie komunikat : cdr101 not ready a gdy hhd jest pusty to jeszcze : bład przerwania 24 zainstalowałem tez Linuxa - SuSE 9 po wyjeciu plyty ze system - cd-rom nie dziala - komunikat nie mozna zamontowac urzadzenia! a w dodatku .. z plyta cd-romie nie chce sie za bardzo uruchomic system - wywala sie na czyms! tak wiec ... sprobowalbym pokombinowac cos w firmwarem .... ale nie bardzo wiem jaki mam wgrac! |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 07.02.2005
![]() |
Mam ten naped i po flashowaniu FW 1916 ze stronki cdrinfo - naped leży:-( przy starcie pojawia sie ide 1 Error i winda go nie widzi.
Zaraz podczas startu przez chwile sie ozywia i moge go otworzyc - pozniej juz nie reaguje. Co pomozecie w tym temacie drodzy Koledzy?? Wogole jak moge go wydostac z Toshiby S1410-301. Wielkie dzieki z gory. Sa szanse na ozywienie go?? |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|