![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 20.06.2005
![]() |
Podłączenie DVD,błąd przy starcie systemu.
Podpiąłem nagrywarke DVD w ten sposób tak,że jest jako SECONDARY MASTER i na
jednej taśmie z nagrywarką CD-RW,która jest SLAVE (zworkologia popełniona należycie). Czy do tej pory postąpiłem słusznie? Podłączyłem wszystko tak jak wyżej kablem 80-cio pinowym,a mimo to przy włączaniu kompa wyświetla się błąd,że przy SECONDARY IDE nie ma 80-cio pinowego kabekla.Czemu tak? Jest 80-cio pinowy na 100%. ps.W oknie MOJ KOMPUTER wyswietla mi nagrywarke DVD jako DVD-RM,co to znaczy? |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
masz jakis wolny kanal ide?
odlacz chwilowo nagrywarke cd i zobacz jak sie zachowa komp jaki masz system operacyjny i jakie to sa modele sprzetu czy w biosie masz aktywny tryb dma czy wymuszone pio? i to samo w windowsie |
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
![]() |
Moj system to WIN XP.
W biosie dma/pio ustawione na AUTO. Wczesniej zamiast nagrywarki DVD mialem CD-ROM i wszystko bylo OK. Nagrywarke mam Lite-On SOHW-1693S. |
![]() |
![]() |
#4 |
Dobre muchy nie są złe...
Data rejestracji: 12.12.2004
![]() |
Sprawdź czy w Windowsie masz aktywny tryb DMA - przy 80 żyłach ten napęd powinien pracować trybie w Ultra-DMA 4, dla Liteona wykrycie przez system jako DVD-RM jest prawidłowe i znaczy to tyle samo co DVD-RW.
To mało prawdopodobne ale sprawdź też czy taśma jest dobrze podłączona i nie uszkodzona ![]()
Benq DW-1640 (BSRB), Liteon LH-18A1H (HL09), Liteon SOHR-5238S (S09), Liteon - i po co przepłacać ... Ostatnio zmieniany przez karel48 : 21.06.2005 o godz. 15:07 |
![]() |
![]() |
#5 | |
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#6 |
Nowy na forum
![]() |
Gdy podpinam samą nagrywarke CD-RW obojętnie do którego końca taśmy i obojętnie czy jako master czy slave wszystko jest OK.
Natomiast nagrywarka DVD - nawet gdy jest podpięta sama na każdej możliwej konfiguracji powoduje błąd przy odpalaniu kampa (zaraz po wykryciu napędu): "Secondary IDE channel no 80 conductor cable installed" |
![]() |
![]() |
#7 | |
Dobre muchy nie są złe...
Data rejestracji: 12.12.2004
![]() |
Cytat:
W swoim poprzednim poście sugerowałem Ci dokładnie to samo co bart_3d- no może z wyjątkiem tego podpięcia do wody ![]()
![]() |
#8 | |
Guru
Data rejestracji: 12.07.2004
![]() ![]() |
Cytat:
![]() http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...&postcount=180 ![]() Ostatnio zmieniany przez slawekj : 29.06.2011 o godz. 21:02 |
|
![]() |
![]() |
#9 |
Bywalec
Data rejestracji: 16.06.2005
![]() |
Stawiam na to że masz nieźle namieszane coś w biosie
|
![]() |
![]() |
#10 |
Kodex 3 - Wyrok Zapadł
Data rejestracji: 02.01.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Albo zworka w nagrywarce jest ustawiona na Cable Select
![]()
#11 |
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
zobacz u jakiegos kumpla na innym kompie
zawsze jest mozliwe kraprysne niewspoldzialanie tej nagrywarki z ta plyta glowna (nawet jesli wsyztskie czesci jako takie sa sprawne) a wyraznie piszesz ze to konkretnie nagrywara powoduje problem niezaleznie od pozostalych zeczy - wiec ja najpierw sprawdz |
![]() |
![]() |
#12 |
Kodex 3 - Wyrok Zapadł
Można też wystartować w trybie awaryjnym
I usunąć z ciekawości kanały IDE ![]() Restart kompa i zobaczymy co się stanie ![]()
#13 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 19.09.2004
![]() |
Spróbuj na innym kabelku.
Kabelek w trybie DMA66 i więcej musi być 80-cio żyłowy i podłączony odpowiednim końcem do płyty (na ogół ten koniec jest niebieski) Najprawdopodobniej twój kabel nie jest 80-cio żyłowy albo jest uszkodzony. Podłącz na próbę na kablu od dysku twardego. Jeżeli podłączysz samą nagrywarkę CD-RW nie wywala ci komunikatu o kabelku, ponieważ nagrywarki CD pracowały w trybie max. DMA33 i nie wymagały kabla 80-cio złowego (wystarczyła 40-tka). Dopiszę jeszcze, że kabele 80-cio i 40-to żyłowe mają tyle samo dziurek na wejściu. W 80-cio żyłowym te dodatkowe 40 żył to wkranowanie. Są ne zwarte do masy. Poza tym pablą 80-cio żyłowego na ogół nie da się podłączyć odwrotnie do płyty. Tak więc stawiam na kabel. |
![]() |
![]() |
#14 | |
Kodex 3 - Wyrok Zapadł
Cytat:
To znaczy niby, że co? Podłączone do kranu? Czy płyną w przystawce w kształcie kranu? ![]() ![]()
![]() |
#15 | |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 19.09.2004
![]() |
Cytat:
Widać łapy mi latają. Swoją drogą można je podpiąć pod kran. To przecież idealne uziemieni ![]() A tak serio to na pewno kabelek powoduje problem. Nie ma innej opcji, skoro bios wykrywa zły kabel. Sprawdzanie kabelka odbywa się automatycznie i nie podlega konfiguracji. Ostatnio zmieniany przez bart_3d : 21.06.2005 o godz. 22:16 |
|
![]() |
![]() |
|
|