Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 04.02.2004, 10:20   #13
dj_anion
Bywalec

Data rejestracji: 03.12.2002
dj_anion w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cóż, ale zauważ że chodzi tu że dla płyt CD barierą jest 52x (tu już nie ważne czy odczyt, czy zapis, czy CD-ROM, CD-R czy RW). Chodzi o to żeby po prostu płytka się nie "rozsypała", a nie o możliwość poprawnego zapisu na nośniku (tu: CD-RW 32x, a przewidywana kiedyś max. 24x). Co prawda pojawiło się kilka modeli CD-romów i nagrywarek z prędkościami 54x czy CD-romów 56x (np. AOpen), ale dosyć kiepsko wypadły, więc wycofano je z większości ofert.
Wyjątkiem był kiedyś napęd CD-rom firmy Kenwood. On dysponował max. prędkością odczytu aż 72x. Ale tam była inna technologia - użyto chyba kilku soczewek, które jednocześnie odczytywały kilka ścieżek z płyty.

Tak samo jak dla płyt CD wyznaczono max. bezpieczną prędkość na 52x, tak dla płyt DVD wynosi ona 16x. Sam nie spotkałem się z żadnym napędem DVD-rom oferującym wg specyfikacji technicznej wyższą max. prędkość odczytu. Fakt, że moja Toshiba pod koniec niektórych tłoczonych płyt DVD-rom jednowartwowych osiąga 17.2x, ale nie pracuje ze standardowym BIOS-em. Sam nie wiem czy to jest bezpieczne dla nośnika.

Ale jak sam piszesz: pożyjemy i zobaczymy. Może wyjdą jakieś krążki Hi-Duty (wysokiej wytrzymałości) i do nich później szybsze napędy. Może będzie na odwrót - zobaczymy.

Hmmm .... chyba troszkę zeszliśmy off-topic w tym wątku...
Mam nadzieję, że autor wybaczy!

Pozdro!

Twoje uprawnienia: