![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 15.03.2005
![]() |
LiteOn 1635s i same problemy
Mam tą nagrywarkę od kilku dni. Od samego początku są jednak z nią problemy. Więc tak. W PC mam 2 nagrywarki (LiteOn 1635s i LiteOn 812s), podpięte na osobnych taśmach (+ dysk SATA więc jego pomijam
![]() ![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Godzina 5-ta minut 30-ści
Data rejestracji: 06.10.2002
![]() |
A wcześniej przed zamontowaniem nowego Litka były problemy z 812?
W trayu nie chodzi Ci jakiś program, który spowalnia system (antywir)? Spróbuj odłączyć starego Litka i wtedy nagrać na nowym. Ja też kilka dni temu nabyłem Litka 1635. Mam go podpiętego na jednym kanale z DVD-ROM Toshiba SD-M1712. Litek jest na master, a Toshiba na slave. Wszystko chodzi oki.
Pozdrawiam. Lepiej powiedzieć: "To interesujące, co mówisz" zamiast "Co Ty pie...lisz" Lepiej powiedzieć: "Chyba powinieneś to przemyśleć" zamiast "No i weź tłumacz *****owi" Lepiej powiedzieć: "Raczej nie zrobisz tego w ten sposób" zamiast "I tak do zaje...ania, całe życie z kretynami" |
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 30.12.2005
![]() |
Ja też mam LITEONA 1635S podłączonego (Master) na jednym kanale z DVD lG (Slave) i nie ma problemów.
|
![]() |
![]() |
#4 | |
Nowy na forum
Data rejestracji: 07.02.2006
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#5 |
![]() |
Jakich płyt używasz?
Pozdrawiam. Lepiej powiedzieć: "To interesujące, co mówisz" zamiast "Co Ty pie...lisz" Lepiej powiedzieć: "Chyba powinieneś to przemyśleć" zamiast "No i weź tłumacz *****owi" Lepiej powiedzieć: "Raczej nie zrobisz tego w ten sposób" zamiast "I tak do zaje...ania, całe życie z kretynami" |
![]() |
![]() |
#6 |
Nowy na forum
![]() |
Generalnie mój problem istnieje na większości nośników.Verbatim;TDK;MediaStore;Omega;Hawk....... ...w ilości zepsutych płyt zbliżam się do wartości nowej nagrywarki......kilka razy na Forum zauważyłem pytanie o chipset nForce2.....Ja używam takiej płyty....jest to GIGABYTE 7N400S
Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
#7 |
Nowy na forum
![]() |
.....W czasie odtworzenia płytki w napędzie DVD pojawia się komunikat "System Windows nie może czytać z tego typu dysku.Dysk może być uszkodzony lub używa formatu niezgodnego z systemem Windows"............tak dla przypomnienia.....W nagrywarce odtwarza te płytki bez żadnego problemu
|
![]() |
![]() |
#8 |
![]() |
Ta Toshiba nie czyta płyt w formacie plus. Może stąd ten problem.
Tak w ogóle, jednak to do Litków należy używać płyt w formacie plus i markowych - Verbatim i Sony. Zdecydowanie nie używać Msonic, Hawk, czy Mediastore itp. Co do sterowników od NForce to broją sterowniki IDE SW. Aby wrócić do domyślnych od Windy usuń kontrolery IDE w Menedżerze urządzeń i zrestartuj komputer. System wykryje kontrolery ponownie i podmieni stery na domyślne. O ile to nie pomoże sprawdź jeszcze DMA i ASPI, ewentualnie nagrywarke na innym kompie, a potem to już tylko serwis.
![]() |
![]() |
#9 |
![]() |
Ta Toshiba nie czyta płyt w formacie plus. Może stąd ten problem.
Tak w ogóle, jednak to do Litków należy używać płyt w formacie plus i markowych - Verbatim i Sony. Zdecydowanie nie używać Msonic, Hawk, czy Mediastore itp. Co do sterowników od NForce to broją sterowniki IDE SW. Aby wrócić do domyślnych od Windy usuń kontrolery IDE w Menedżerze urządzeń i zrestartuj komputer. System wykryje kontrolery ponownie i podmieni stery na domyślne. O ile to nie pomoże sprawdź jeszcze DMA i ASPI, ewentualnie nagrywarkę na innym kompie, a potem to już tylko serwis.
![]() |
![]() |
#10 |
Nowy na forum
![]() |
A właśnie że Toshiba czyta mi płytki ActiveJet w formacie"+".Kilka takich płytek udało mi się wypalić........Ale nie o tym chciałem pisać...
Sterowniki ASPI mam w wersji 4.71 lecz ten sam problem był na sterownikach NeroASPI. Na innym kompie także tylko ona widzi co wypali,choć nagrywałem na płytkach TDK-R x8. Cóż więcej dodać?:-/ Wykonałem już fona do serwisu i tam będę szukał rozwiązania problemu ale z uwagą będę czytał ewentualne porady i nie omieszkam poinformować o rozwoju sytuacji Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
#11 |
Nowy na forum
![]() |
.....Na komputerze znajomego nagrane przeze mnie płytki widać jak najlepiej......Już sam nie wiem co robić.....firmware mam w wersji YSOW ,a może jest jakiś sposób aby wrócić do starszego oprogramowania??
|
![]() |
![]() |
#12 |
![]() |
Wypróbuj jeszcze inny soft do nagrywania np. DVD Decrypter. Sparwdź nagrane płyty w innych napędach niż Twoja Toshiba.
Z Toshibą to różnie bywa. Nero Info Tool podaje, że czyta tylko minusy, ale mi też czytała niektóre plusy, zwłaszcza nagrane na nagrywarce Toshiba SD-R5372B. Właśnie sprawdziłem TDK DVD-R x 8 nagraną na Litku SHW 1635S z biosem YSOR. Odczyt na NEC ND 4551A. Wszystko odczytywane bez problemu.
![]() |
![]() |
#13 |
Nowy na forum
![]() |
Próbowałem już chyba kilunastu softów....także DVD Decrypter DVD shrink,jak wspomniałem był nawet Norton ghost 10 bez udziału Windows......czy nie znasz sposobu na ponowne wgranie biosu w wersji dajmy na to YSOR??
|
![]() |
![]() |
#14 |
Nowy na forum
![]() |
Jesli już ku**a na Verbatimach DVD-R AZO+ x16 pali z tym samym efektem to już do jasnej cholery nie wiem co z tym złomem jest.......nigdy więcej LITEON`a
|
![]() |
![]() |
#15 | |
![]() |
Cytat:
http://codeguys.rpc1.org/firmwares.html A tak w ogóle zrób test w KProbe i wrzuć screena na forum.
Pozdrawiam. Lepiej powiedzieć: "To interesujące, co mówisz" zamiast "Co Ty pie...lisz" Lepiej powiedzieć: "Chyba powinieneś to przemyśleć" zamiast "No i weź tłumacz *****owi" Lepiej powiedzieć: "Raczej nie zrobisz tego w ten sposób" zamiast "I tak do zaje...ania, całe życie z kretynami" Ostatnio zmieniany przez madmax2 : 10.02.2006 o godz. 21:53 |
|
![]() |
![]() |
|
|