![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Bywalec
Data rejestracji: 23.07.2003
![]() |
liteon 1653 potrzebna regulacja
czesc,
szukam kogos kto umie, ma mozliwosci i doswiadczenie w regulacjach glowicy z laserem. wydaje mi sie ze w mojej nagrywarce liteonie 1653 jest potrzebna "korekta". naped bardzo czesto nie lapie czystych plyt za pierwszym razem. trzeba je kilka razy wysuwac i wsuwac. od jakiegos czasu nie potrafi rozpoznac czystych tdk ale nagrane juz widzi bez problemu. plyty sie rozkrecaja i w pewnym momencie slychac takie cichutke terkotanie i tak pare razy az w koncu naped staje. najprawdopodobniej sam sobie zalatwilem ten problem bo przez nie uwage i pospiech wlozylem plyte razem z ta taka "gąbką" zabezpieczajaca plyty. nie wiem ile czasu tam byla ale jak wkoncu rozkrecilem nagrywarke to byly odcisniete na tej gąbce slady po mechanizmach wiec zakladam ze musialo cos sie odksztacic, wygiac. czy znajdzie sie ktos z opolszczyzny, ewentualnie okolic wroclawia czy katowic ktory moglby zagladnac i podregulowac to i owo. |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 22.07.2004
![]() |
Niedobrze, że rozkręcałeś napęd, bo gwarancja przepadła... Nie wiem czy ktoś robi tego typu rzeczy, ale niekoniecznie musisz mieć rację co do przyczyny problemu
![]() Gdzieś na forum pojawiły się podobne problemy, a konkretnie dotyczyły płyt DVD-R, a przyczyną był zbyt słaby zasilacz ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Bywalec
![]() |
no rozkrecilem bo gwarancje i tak szlag trafil. a zasilacz jest markowy cos na litere T.. z aktywnym pfc i 300 W. uciagal radki 9500 pro. kurde ja jestem przekonany ze to kwestia regulacji bo jak gapillem sie co laser wyrabia z plytami to wyraznie widzialem jak skupia te wiazke a po chwili lata po calej szerokosci by za chwile znow zaczac probowac ustawic. na zwyklych esperanzach 4x ustawia sie blyskawicznie a na tdk za cholere. kupile ostatnio dla testu biale hawki x 4 plusy i tez nie lapie od razu ale za trzecim, czwartymrazem juz tak tyle ze pozniej nagranie jest o kant d. te hawki to jakies vsad.. 01
czy nikt naprawde nie wie jak krecic tymi srubkami zeby dostroic laser ? |
![]() |
![]() |
#4 |
OGame Master
Data rejestracji: 19.04.2003
![]() |
No to mamy na forum nowego specjaliste od regulacji laserow
![]() A moge sie dowiedziec dlaczego niby gwarancje szlaq trafil? ![]() Bo jesli z powodu tej gabki to gratuluje inteligencji :\ Serwis standardowo lyknalby ten naped i wymienil na nowy a tak to mozesz sobie teraz regulowac... Zycze powodzenia ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 22.07.2004
![]() |
jak patrzyłeś jak laser działa?
![]() ![]() No chyba, że bawiłeś się w ciemni ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Wymiatacz
Data rejestracji: 24.01.2004
![]() |
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
#7 |
Bywalec
![]() |
Boger,
szlag trafil gwarancje bo sklep ktory mi sprzedal nagrywarke juz nie istnieje a gwarancja nie podbita ale o tym pisalem w innym watku i nie bede sie powtarzal. Sonon, tak przy zdjetej. swiatlo zastane raczej nie robilo problemu bo niektore plyty lapal. problemem bylo to ze nie bylo tego plastikowego zamkniecia od gory i plyty wpadaly w wibracje ale jak pisalem nie wszystkie. zreszta wystarczylo lekko je dociskac palcami. Popielaty, a tu bys sie zdziwil. mam znajomego ktory regulowal glowice laserowa w cd i cdrw. widzialem na wlasne oczy jak przywracal do zycia czytniki nie widzace zadnej plyty. niestety nie chcial sie wziac za dvdrw :-( a na koniec to temat i tak juz nieaktualny bo po zniszczeniu kolejnej juz plyty rzucilem ze zlosci tym gownem w sciane. tak wiec teraz mam do kupienia nowa nagrywarkem, troche gipsu i farby na sciane. w kazdym badz razie dzieki za zainteresowanie. |
![]() |
![]() |
#8 | |
Wymiatacz
Data rejestracji: 24.01.2004
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#9 |
Bywalec
![]() |
nie chcial bo nigdy nie robil dvd i nie mial na czym pocwiczyc. . zreszta jaka jest roznica miedzy dvd a cd
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Guru
Data rejestracji: 14.06.2002
![]() |
Ja to widzę tak, zamiast się bawić w regulacje, która i tak nic nie da, bo pewnie jest to uszkodzenie mechaniczne, lepiej poszukać jakiś walnięty napęd z uszkodzoną elektroniką i sprawnym laserem na allegro, Zadziała od 1213s, 1613s, 1633s no i od 1653s. Zrobić "przeszczep" i już.
|
![]() |
![]() |
#11 |
Bywalec
![]() |
no to dobry pomysl. zaraz poszukam :-) dzieks
|
![]() |
![]() |
|