![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 23.03.2004
![]() |
LiteOn 1673 - problemik
Kupilem nie dawno 1673 z biosem JS01, problem ktwi w tym ze bardzo dlugo otwiera i zamyka sesje, otwiera jakies 70 sek, zamyka troszke krucej :/. Czy ktos mial podobny problem i czy udalo mu sie go usunac, zastamawiam sie tez nad wgraniem JS02, myslicie ze moglo by pomoc.
Pozdr |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Caliente
Data rejestracji: 30.09.2002
![]() ![]() ![]() |
nowe firmware---warto sprobowac , nic nie tracisz
http://codeguys.rpc1.org/firmwares/s...JS02.stock.rar
#3 |
Nowy na forum
![]() |
thx, chyba to zrobie
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Nowy na forum
Data rejestracji: 12.03.2005
![]() |
Cytat:
U mnie identycznie otwiera sesję około 70 sek ale to najmniejszy problem ważne że nagrywa dobrze gorsze nośniki palę z 2x a lepsze z 4x po to aby szły na stacjonarce zainstaluj nowe nero oraz sterowniki force ASPI przydadzą się masz w załaczniku najnowsze chyba ![]() |
|
![]() |
![]() |
#5 |
Nowy na forum
![]() |
mam nero 6.6.0.8, wgralem nowy bios i to samo sie dzieje i jeszcze przyznam ze odczyt mam troche kiepski, tez tak masz ?
|
![]() |
![]() |
#6 | |
Nowy na forum
Data rejestracji: 12.03.2005
![]() |
Cytat:
![]() pozdr |
|
![]() |
![]() |
#7 |
Nowy na forum
![]() |
no chyba nie pozostaje nam nic innego
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 23.03.2005
![]() |
Witam!
Mam od pięciu dni właśnie Liteona SOHW 1673S i mam podobny problem. Nie dość, że długo otwiera i zamyka sesję, to w dodatku czyta kiepsko. Robiłem test szybkości odczytu w Nero CD-DVD Speed dla płyty CD i okazało się, że czyta ją ze stałą prędkością x18 (a przecież może z x48), tak, jakby miał jakiś limit włączony. Szukałem w ustawieniach, ale wszędzie jest ustawione na max. Mam z nią jeszcze jeden problem: Mam CD-RW x4-x12 a on nagrywa mi ją z x10 i nie da się włączyć x12, czemu? Jak coś znajdziecie to dzięx! Pozdrawy!!! |
![]() |
![]() |
#9 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 23.03.2005
![]() |
Już mam!
Jednak warto czytać fora ![]() Miałem wyłączone DMA dla kanału, na którym jest mój DVD-k. Nie podejrzewałem tego, bo zanim kupiłem miałem podłączoną do tego kanału nagrywarkę CD, która miała włączony DMA... Teraz wszystko chodzi ok z tym, że nie mogę nagrywać CD-RW szybciej niż x10 (choć jest max na niej x12). Czy może być to spowodowane tym, że zawsze nagrywałem na niej prędkością x10 bo mój TEAC tylko tyle potrafił? Pozdrawiam! |
![]() |
![]() |
#10 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 09.05.2004
![]() |
To wy macie więcej szczęścia. 4 dni ta sama nagrywarka jaką wy macie i... Zwaliła mi się. 1 dnia - było OK. 2 dnia - nie chciała nagrywać. 3 dnia - nie chce nagrywać i odczytywać DVD+RW. 4 dzień - siadła całkowiście
![]() Brak mi słów. |
![]() |
![]() |
#11 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 26.03.2005
![]() |
Ja mam jeszcze gorszy problem. Kupiłem tą nagrywarke jakieś 2 tygodnie temu. Nagrałem nią 7 płyt (na każdej po kilkaset plików, po kilka MB), po czym każdą sprawdziłem czy czyta. Ponieważ płyty odczytywał poprawnie, skasowałem to co na płytach z twardziela, a płyty odłożyłem na bok. Po paru dniach próbuje coś z nich odczytać i ZONK. Z 7 płyt tylko 2 pierwsze się odczytują, a pozostałe 5 mieli w napędzie i nic. Części z nich w ogóle nie wykrywa, pozostałe po prostu czyta, czyta, czyta... Płyty były nagrane w Nero 6.3.0.2 jako DVD-ROM(ISO) dysk z wieloma sesjami (niezamknięty). Płyty to ESPERANZA DVD+R 4X. DMA jest włączone, płyty leżały w kopertach, nie są porysowane ani brudne. Czy ktoś z was ma jakiś pomysł co z tym zrobić, jaka może być tego wina (napęd, płyty, soft, a może mój błąd)
![]() PS. Przy okazji, czy ktoś mógłby mi napisać (lub podać jakiś link) co na jakich płytach nagrywać. Chodzi mi np. czy DVD-R są lepsze do ... a DVD+R są lepsze do ... |
![]() |
![]() |
#12 |
Bywalec
Data rejestracji: 26.02.2004
![]() |
Niestety, prawdopodobnie wina nośników. Tylko raz usiłowałem coś nagrać na Esperanzy. Nagrywam wyłącznie na TDK, Verbatim, Platinum oraz na nośnikach z Moser Boer India i zawsze jest wszystko OK. Na dziadoskich płytach dane mogą się ulotnić i po zabawie. Szkoda na nie pieniędzy a przede wszystkim straconych danych.
|
![]() |
![]() |
#13 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 09.05.2004
![]() |
jeszcze zapomiałeś o Sony, EMTEC
![]() |
![]() |
![]() |
|