![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 31.10.2003
![]() |
![]()
Czy ktoś miał taki przypadek? Kupiłem płytę DVD-RW Esperanza i na przerobionym Litone 401@411 coś na niej nagrałem. Nie sprawdzałem zawartości płyty (chyba to jest normalne). Były to dane. Po nagraniu i teście zapisu próbowałem ją odczytać i pokazywało mi, że jest to płyta DVD-R - czyli tylko do odczytu. Nie moge jej skasować bo różne programy traktują ją jako DVD-R. Co jeszcze śmieszniejsze zawiera ona plik CDA i zawiera 1,99 gb danych których na pewno nie wgrywałem. Jakaś paranoja. Czy to raczej walnięta płyta?
|
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 07.12.2003
![]() |
Hmmm. Ciekawe - u mnie też na każdej płycie DVD pojawia sięprzed nagraniem plik .cda. I co to może być?
pozdrawiam |
![]() |
![]() |
#3 |
Wymiatacz
Data rejestracji: 28.12.2003
![]() |
Nie męczcie się z płytami DVD-RW, są słabej jakości, polecam za to Esperanze 4x DVD+RW, ma ona nośnik NANYA i jest całkiem dobrej jakości. Poza tym polecam formatowanie RW w trybie pakietowym, znacznie wygodniej się takiej płytki używa.
|
![]() |
![]() |
#4 |
Nowy na forum
![]() |
Masz rację DVD+RW nagrywa bez kłopotów. Ale przecież po to przerabiałem 401@411 żeby móc zapisywać płyty DVD-R/W. Co prawda nie sprawdzałe jeszcze tych DVD-R. A co to jest "tryb pakietowy"?
Ostatnio zmieniany przez zbynek : 04.02.2004 o godz. 13:44 |
![]() |
![]() |
#5 |
Wymiatacz
![]() |
Nawet po przeróbce, to nie ma znaczenia - tanie -RW sprawiają po prostu dużo kłopotów, więcej niż tanie -R. A tryb pakietowy pozwala korzystać z RW jak z dyskietki (lub dysku twardego): kopiujesz pliki np. Eksploratorem kiedy chcesz, kasujesz pojedyncze pliki, itp. Do tego potrzebny jest program InCD (dla użytkowników Nero) lub Drag-to-Disc firmy Roxio. Uwaga: InCD ma kupę błędów i nie radzi sobie zbyt dobrze z DVD-+RW na Liteonie! Osobiście używam pakietu Roxio Easy CD & DVD Creator 6 (tylko części Drag-to-Disc), a całe płyty nagrywam i tak w Nero.
W odróżnieniu od CD-RW, w przypadku DVD-+RW po sformatowaniu w trybie pakietowym nie występuje zjawisko zmniejszenia pojemności nośnika. |
![]() |
![]() |
#6 |
Nowy na forum
![]() |
Już wiem o co chodzi. Wydaje mi się że dostarczone oprogramowanie Sonic umożliwia taki zapis. Chyba dam sobie spokój d DVD-R/RW. Jak będą łatwiej dostępne płytki x8 to zamontuje sobie 401@811. Dzięki z info
Ostatnio zmieniany przez zbynek : 04.02.2004 o godz. 19:10 |
![]() |
![]() |
#7 | |
Wymiatacz
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#8 | |
Bywalec
Data rejestracji: 31.01.2004
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#9 | |
Wymiatacz
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#10 |
Nowy na forum
![]() |
Znalazłem też DVD+R Plextor 4.7GB x8
typ nośnika DVD+R rodzaj zapisu jednokrotny pojemność 4 700 MB maks. prędkość nagrywania 8 x (certyfikowana przez producenta, na pudełku podano prędkość 4x). Myślisz że będzie ok? Bo DVD+RW chyba nie ma jeszcze narynku? |
![]() |
![]() |
#11 | |
Nowy na forum
Data rejestracji: 10.01.2004
![]() |
![]() Cytat:
Od tamtej pory kupilem jeszcze tylko dwie esperanzy dvd-r (obie wylecialy przy LeadOut), ale na szczescie filmy nagrane chodza plynnie. Qleczka ;D |
|
![]() |
![]() |
#12 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 18.02.2003
![]() |
Witam!
Mam LiteOn 451S i ten sam problem, z tym ze nie mam drugiej esperanzy i zadnej innej plyty DVD -RW. Mam Dysana DVD +RW i jest OK. Niemniej w kwestii esperanzy to wedlug mnie zalezy na jaka sztuke sie trafi. Jedne dzialaja, inne wylatuja na LeadOut, a inne z kolei trzeba nagrywac 2x, a nie 4x. tak wiec z moich doswiadczen z esperanzami wynika, zeby nagrywac je 2x (dla DVD -R), natomiast NIE KUPOWAC plyt DVD -RW tejze marki. Pozdr - Marek.
#13 | |
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
#14 | |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 16.06.2003
![]() |
Cytat:
na porządnej nagrywarce pewnie nie byłoby problemów ![]() ale te kombinowane(flash'owane) to same problemy
![]() |
#15 | |
Nowy na forum
Data rejestracji: 16.01.2004
![]() |
G...no prawda
Cytat:
mam Pionka DVR 106 i śmiga aż miło,wszystkie formaty,jak leci,pod warunkiem,że DVD-RW nagrywam x1 inaczej dupa.Najperw po nagraniu wszystko jest Ok ale przy próbie skasowania płytka przestaje być widoczna i możesz sobie z niej zrobić np.zegarek i to jakie płytki 4 TDK - RW i 1 Esperanza j/w |
|
![]() |
![]() |
|
|