Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 17.02.2004, 12:26   #1
Faruk
Bywalec

Data rejestracji: 14.02.2004
Faruk w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
LiteON 451S - błędy odczytu nagranych płyt

Witam,

Właśnie kupiłem napęd LiteON 451S i mam z nim same problemy. Napęd nagrywa płytki niby poprawnie (tak się kończy całość nagrywania w Nero i dołączonym do napędu Sonic MyDVD), ale wszystko co nagrałem jest z błędami. Dokładnie tak samo z dużymi plikami (po 1GB i większe) i z małymi (jakiś dokument z edytora, plik PDF itp.). Próbowałem już aktualizacji firmware (przyszedł z GSB6, znalazłem na stronach nieoficjalnych GSB7), wgrania firmware z 851S (wersji GS0A i GS0C) i nic nie pomaga. Nagrywam na TDK +RW x4 i Memorex -R x4, więc chyba powinny być OK.

Czy coś można z tym zrobić poza reklamacją napędu u sprzedawcy?

Z góry dzięki

Faruk
Faruk jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 17.02.2004, 13:51   #2
Sandra5s
Nowy na forum

Data rejestracji: 28.01.2004
Sandra5s w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cześć.

Reklamować u sprzedawcy. Ja miałem to samo, okazało się , że była uszkodzona optyka. Dostałem nowy napęd i jest OK.

Pozdrawiam

Sandra5s
Sandra5s jest offline  
Stary 17.02.2004, 16:27   #3
mick
Nowy na forum

Data rejestracji: 17.02.2004
mick w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Przed reklmacją wróć do oryginalnego biosu bo nie uznają reklamacji. Spróbuj jeszcze na Verbatimach +R, ale TDK też powinno być OK
mick jest offline  
Stary 17.02.2004, 18:36   #4
namor
Guru

Data rejestracji: 11.08.2003
namor zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez mick
Przed reklmacją wróć do oryginalnego biosu bo nie uznają reklamacji......
poczytaj tu ;
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=31412
Stary 17.02.2004, 21:27   #5
Popielaty
Wymiatacz

Data rejestracji: 24.01.2004
Popielaty zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Exclamation

Witam !!!
Niestety wygląda na to że faktycznie nagrywara jest walnięta. Ja miałem to samo niby płytka jest wypalana OK ale jak ją przeskanowałem w Nero CD Speed Scam diskiem to było dyżo nieczytelnych sektorów. Zanieś ją do reklamacji, ja dostałem nową i jak narazie jest OK. A co do firmwaru to nie trzeba wracać do wersji jaką się miało przy zakupie (pod warunkiem że ma się wgrany firmware do modelu jaki się posiada ) Jak oddawałem nagrywarkę do reklamacjio to wręcz pytali mnie czy próbowałem wgrać najnowszy firmware powiedziałem że tak i że to też nic nie pomogło a oni na to że ok. Tak to już z tymi wypalrkami DVD jest.
Pozdrowienia !

Nadmienię jeszcze że mi nagrywarkęsprawdzali 5 minut poczym zdjęli z półki nową i od ręki wymienili. Są jednak jeszcze porządne sklepy.

Pozdrowienia dla NET Service z Gdyni !!!

www.netservice.pl
Popielaty jest offline  
Stary 19.02.2004, 22:15   #6
Faruk
Bywalec

No więc żesz w mordę jeża!

Właśnie wróciłem ze sklepu. Nagrywarkę wymieniłem na nową od ręki. Podłączyłem i co widzę? Ta też nagrywa lewo. Dokładnie tak samo jak tamta - nagrywa niby OK, ale jak się włączy weryfikację po nagraniu to wywala mnóstwo błędów.

Już sobie uknułem teorię, że to może ta płytka TDK +RW x4 jest jakaś lewa (płytek jednorazowych nie próbuję bo zwaliłem już dwie). Ale teraz kupiłem jakieś takie podobno super TDK -RW x1 ScratchProof. No i też to samo - każda płytka przy weryfikacji ma total błędów.

Oj coś czuję, że jutro od gościa w sklepie usłyszę o jakiejś teorii spiskowej i już nie będzie tak łatwo z wymianą. Żesz by to ....
Faruk jest offline  
Stary 20.02.2004, 20:05   #7
Sikor_27
Nowy na forum

Sikor_27 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez namor
Jesli chodzi o firme Liteon to posiada jeden z lepszych serwisow nagrywarek w Polsce. Oddajesz rozwalana dostajesz nowa sztuke z reguly. Nawet jesli cos namieszasz w eepromie czy biosie. Nie mozna tylko sie przyznac przy oddawaniu ze samemu cos sie robilo. Liteon nic nie sprawdza oprocz tego czy plomby sa nienaruszone.
Sikor_27 jest offline  
Stary 21.02.2004, 14:07   #8
Bezimienny
Nowy na forum

Bezimienny w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Też mam lie-on 451s i miałem podobny problem. Akurat do testowania napędu kupiłem dwie płytki rw i były problemy z weryfikacją, surface scan pokazywał błędne sektory. Nagrałem na innej płytce, akurat na tej dołączanej do nagrywarki, było ok. Teraz testuję dysany. Zobaczymy.
Bezimienny jest offline  
Stary 21.02.2004, 21:05   #9
pawels29
Bywalec

Data rejestracji: 21.09.2003
pawels29 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Zanim oddasz palnik do naprawy sprawdź czy aby na pewno nie jest to wina sterowników ide. U mnie (VIA KT400) są błędy po zainstalowaniu 4in1 do IDE,bez tego - jest ok.Błędy są widoczne przy nagrywaniu długich plików - np. filmów a więc mniej więcej tak jak piszesz. Pamiętajmy,że co innego błędy C1/C2 które powodowane są w samym palniku a co innego uszkodzenia plików powstałe przy kopiowaniu danych przez kanał ide.Przeskanuj taką uszkodzoną płytę kProbe'm, jeśli błędów będzie dużo - dziabnięty palnik, jeśli mało - poszukaj problemów w okolicach sterowników ide.
pawels29 jest offline  
Stary 22.02.2004, 01:52   #10
Faruk
Bywalec

Rozwiązanie (u mnie)

Oto ostatnia część moich kłopotów (długa, ale z morałem na końcu):

W piątek udałem się na wymianę nagrywarki na trzecią, ale nie mieli akurat żadnego napędu w sklepie. W sobotę rano zadzwoniłem i już mieli więc prosiłem, żeby może sprawdzili nowy napęd na płytkach CR-RW (DRV+/-RW nie mieli swoich a na CD też były błędy przy nagrywaniu) i wtedy ja przyjadę z DVD+RW, zrobimy testy i jak będzie OK to biorę.

Jak się zjawiłem to powiedzieli, że napęd był OK, ale właśnie 10 minut temu był klient co chciał taki napęd kupić, mieli tylko ten i sprzedali. Zapachniało mi dziwnym ściemnianiem (zwłaszcza, że to autoryzowany sprzedawca LiteON, więc nie wierzę, żeby mieli jedne napęd) no to zażądałem zwrotu pieniędzy. I o dziwo zgodzili się od razu.

Po odzyskaniu pieniędzy poszedłem do innego sklepu i wiedząc już, że nie warto kupować badziewia zdecydowałem się na TDK 880N (ich najnowszy model z nagrywaniem DVD+/-R x8 a DVD+/-RW x4, do tego pełna wersja Nero i nawet książka o Nero). Droższy oczywiście, ale miałem nadzieję, że będzie warto.

Wracam do domu, montuję, próbuję nagrywać i dokładnie to samo!!! Każda weryfikacja w Nero z połową plików złych!!!!! Załamka!!!!!!!

Kombinowałem ze sterownikami do płyty (najnowsze VIA 4in1), z nowym kablem IDE, jeszcze innymi rzeczami i nic. Poczytałem na forach różnych i głupi byłem.

Aż w końcu przez przypadek trafiłem na uwagę jednego człowieka, że on tak miał i okazało się, że ma problem z pamięcią w kompie. Wcześniej nie miał żadnych objawów a po podłączeniu nagrywarki DVD zaczęło się. Dopiero wymiana na nowe kości pomogła.

No a u mnie jest 384MB RAM. Jedna kość "z oryginalnego składu PC" 128MB DDR266, a druga 256 MB dokupiona jakiś czas potem. No i z głupia wyjąłem te 128MB. I jak ręką odjął - wszystko się ładnie nagrywa i weryfikuje bez najmniejszych problemów!!!!!

Także wszystkim polecam dokładne przejrzenie własnego PC przed zgłaszaniem tego typu reklamacji ;-)

Szczęśliwy posiadacz TDK 880N
Faruk jest offline  
Stary 22.02.2004, 11:01   #11
latet
Wymiatacz

Data rejestracji: 04.08.2003
latet zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Faruk
No a u mnie jest 384MB RAM. Jedna kość "z oryginalnego składu PC" 128MB DDR266, a druga 256 MB dokupiona jakiś czas potem. [b]No i z głupia wyjąłem te 128MB. I jak ręką odjął - wszystko się ładnie nagrywa i weryfikuje bez najmniejszych problemów!!!!!
Szok, normalnie szok!

Bardzo mnie ciekawi, czy jakiś program do testowania pamięci RAM, wykryłby coś u Ciebie, gdy miałeś włożone te 2 kości...

Jesli Ci się chce to jeszcze sprawdzać, to polecam programik memtest86-3.0.iso.zip. Jest malutki (63 KB), darmowy, jest to plik ISO, ktory wypalasz na CD i bootujesz kompa z tego CD.
Dostępny jest tu:
http://ftp.de.sinuspl.net/pub/iso/memtest86/

Pozdrawiam,

latet
latet jest offline  
Stary 22.02.2004, 13:37   #12
Faruk
Bywalec

Właśnie zakończyłem testy pamięci tym programikiem i totalnie nic nie wykrył!

Oczywiście od razu po testach (nie wyjmując "złej" pamięci) zrobiłem restart i próbowałem coś nagrać (może wcześniej pamięć byla źle włożona czy co?) no i oczywiście przewidywalny efekt - weryfikacja niepoprawna. Po wyjęciu tych 128MB wszystko OK. Po prostu rewelacja

Acha - dla ciekawych dodam, że mam płytę Soltek SL-75DRV (płyta z obsługą DDR 266) z Athlonem 1333 MHz. Pamięci to 128Mb DDR 266MHz (kupiona razem z całym PC 2 lata temu) oraz 256MB DDR 333 MHz (dokupiona rok temu). Dotąd (do czasu włożenia nagrywarki DVD) działały razem bez najmniejszych problemów. A nagrywarka DVD zastąpiła używaną przez 2 lata bez najmniejszych problemów nagrywarkę CD - TEAC 540 (czy jakoś tak).

W każdym razie cieszę się, że znalazłem rozwiązanie.
Faruk jest offline  
Stary 22.02.2004, 17:41   #13
tytusdezoo
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 18.11.2003
tytusdezoo zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Nic dziwnego , stary komp i nowe pamięci, nowa nagrywara i pewinie jeszcze stary BIOS!!! Może teraz przeprosisz firmę LITEON za te bzdury które wypisywałeś i odstraszałeś potencjalnych klijętów, jak wiekszość z tych ludzi którzy biadolą jaki to Liteon do dupy.

PS. Jezeli masz ramy 333 i 266 to możliwe je synchronizują sie na 333 zamiast na 266 jeżeli masz stary BIOS i ustawienia na AUTO lub Auto SPD , musisz zmieniś ustawienia w biosie ręcznie!!!!
tytusdezoo jest offline  
Stary 22.02.2004, 18:17   #14
Szulik
Nowy na forum

Data rejestracji: 10.06.2002
Szulik w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Wydaje mi się, że jest duże prawdopodobieństwo, że to nie wina samej kości pamięci. Być może zasilacz nie wyrabiał i wyjęcie kości pamięci pomogło.
Do grona podejrzanych zaliczyłbym też płytę główną.

Najważniejsze jednak, że wszystko ci nagrywa OK. Szkoda tylko ubytku RAMu
Szulik jest offline  
Stary 22.02.2004, 20:28   #15
Faruk
Bywalec

Cytat:
Napisany przez tytusdezoo
Nic dziwnego , stary komp i nowe pamięci, nowa nagrywara i pewinie jeszcze stary BIOS!!!
Tyle, że te nowe pamięci działają a stare nie chcą. A BIOS jest najnowszy (do tej płyty).

Cytat:
Może teraz przeprosisz firmę LITEON za te bzdury które wypisywałeś i odstraszałeś potencjalnych klijętów, jak wiekszość z tych ludzi którzy biadolą jaki to Liteon do dupy.
ZA nic nie będę przepraszał bo nie pisałem, że LiteON jest do dupy. I nikogo nie zniechęcałem tylko opisałem co mi się stało. A jakie kto wnioski z teog wyciągnie to już jego sprawa.

Cytat:
PS. Jezeli masz ramy 333 i 266 to możliwe je synchronizują sie na 333 zamiast na 266 jeżeli masz stary BIOS i ustawienia na AUTO lub Auto SPD , musisz zmieniś ustawienia w biosie ręcznie!!!!
Mam ustawione na ręczną synchronizację. A na 333 nie mogą się synchronizować bo płyta obsługuje maksymalnie 266. Także bez przesady. Nie rób może ze mnie niumiejącego a z LiteON cudu. Żeby móc cokolwiek o nim powiedzieć to musiałbym z nim przetestować tą konfugurację PC. A nie zrobiłem tego, więc nie będę pisał, że LiteON jest cudowny. Tyle.

PS. Nie wiem czy to wina zasilacza - mam 300W więc chyba powinno wystarczyć. Miałem poprzednio nagrywarkę CD x40 i nie było żadnych problemów. Ale wykluczyć na 100% tego nie mogę.
Faruk jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: