![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Bywalec
Data rejestracji: 14.02.2004
![]() |
LiteON 451S - błędy odczytu nagranych płyt
Witam,
Właśnie kupiłem napęd LiteON 451S i mam z nim same problemy. Napęd nagrywa płytki niby poprawnie (tak się kończy całość nagrywania w Nero i dołączonym do napędu Sonic MyDVD), ale wszystko co nagrałem jest z błędami. Dokładnie tak samo z dużymi plikami (po 1GB i większe) i z małymi (jakiś dokument z edytora, plik PDF itp.). Próbowałem już aktualizacji firmware (przyszedł z GSB6, znalazłem na stronach nieoficjalnych GSB7), wgrania firmware z 851S (wersji GS0A i GS0C) i nic nie pomaga. Nagrywam na TDK +RW x4 i Memorex -R x4, więc chyba powinny być OK. Czy coś można z tym zrobić poza reklamacją napędu u sprzedawcy? Z góry dzięki Faruk |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 28.01.2004
![]() |
Cześć.
Reklamować u sprzedawcy. Ja miałem to samo, okazało się , że była uszkodzona optyka. Dostałem nowy napęd i jest OK. ![]() Pozdrawiam Sandra5s |
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 17.02.2004
![]() |
Przed reklmacją wróć do oryginalnego biosu bo nie uznają reklamacji. Spróbuj jeszcze na Verbatimach +R, ale TDK też powinno być OK
|
![]() |
![]() |
#4 | |
Guru
Data rejestracji: 11.08.2003
![]() |
Cytat:
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=31412
![]() |
#5 |
Wymiatacz
Data rejestracji: 24.01.2004
![]() |
![]()
Witam !!!
Niestety wygląda na to że faktycznie nagrywara jest walnięta. Ja miałem to samo niby płytka jest wypalana OK ale jak ją przeskanowałem w Nero CD Speed Scam diskiem to było dyżo nieczytelnych sektorów. Zanieś ją do reklamacji, ja dostałem nową i jak narazie jest OK. A co do firmwaru to nie trzeba wracać do wersji jaką się miało przy zakupie (pod warunkiem że ma się wgrany firmware do modelu jaki się posiada ![]() Pozdrowienia ! Nadmienię jeszcze że mi nagrywarkęsprawdzali 5 minut poczym zdjęli z półki nową i od ręki wymienili. Są jednak jeszcze porządne sklepy. Pozdrowienia dla NET Service z Gdyni !!! www.netservice.pl |
![]() |
![]() |
#6 |
Bywalec
![]() |
No więc żesz w mordę jeża!
Właśnie wróciłem ze sklepu. Nagrywarkę wymieniłem na nową od ręki. Podłączyłem i co widzę? Ta też nagrywa lewo. Dokładnie tak samo jak tamta - nagrywa niby OK, ale jak się włączy weryfikację po nagraniu to wywala mnóstwo błędów. Już sobie uknułem teorię, że to może ta płytka TDK +RW x4 jest jakaś lewa (płytek jednorazowych nie próbuję bo zwaliłem już dwie). Ale teraz kupiłem jakieś takie podobno super TDK -RW x1 ScratchProof. No i też to samo - każda płytka przy weryfikacji ma total błędów. Oj coś czuję, że jutro od gościa w sklepie usłyszę o jakiejś teorii spiskowej i już nie będzie tak łatwo z wymianą. Żesz by to .... |
![]() |
![]() |
#7 | |
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#8 |
Nowy na forum
![]() |
Też mam lie-on 451s i miałem podobny problem. Akurat do testowania napędu kupiłem dwie płytki rw i były problemy z weryfikacją, surface scan pokazywał błędne sektory. Nagrałem na innej płytce, akurat na tej dołączanej do nagrywarki, było ok. Teraz testuję dysany. Zobaczymy.
|
![]() |
![]() |
#9 |
Bywalec
Data rejestracji: 21.09.2003
![]() |
Zanim oddasz palnik do naprawy sprawdź czy aby na pewno nie jest to wina sterowników ide. U mnie (VIA KT400) są błędy po zainstalowaniu 4in1 do IDE,bez tego - jest ok.Błędy są widoczne przy nagrywaniu długich plików - np. filmów a więc mniej więcej tak jak piszesz. Pamiętajmy,że co innego błędy C1/C2 które powodowane są w samym palniku a co innego uszkodzenia plików powstałe przy kopiowaniu danych przez kanał ide.Przeskanuj taką uszkodzoną płytę kProbe'm, jeśli błędów będzie dużo - dziabnięty palnik, jeśli mało - poszukaj problemów w okolicach sterowników ide.
|
![]() |
![]() |
#10 |
Bywalec
![]() |
Rozwiązanie (u mnie)
Oto ostatnia część moich kłopotów (długa, ale z morałem na końcu):
W piątek udałem się na wymianę nagrywarki na trzecią, ale nie mieli akurat żadnego napędu w sklepie. W sobotę rano zadzwoniłem i już mieli więc prosiłem, żeby może sprawdzili nowy napęd na płytkach CR-RW (DRV+/-RW nie mieli swoich a na CD też były błędy przy nagrywaniu) i wtedy ja przyjadę z DVD+RW, zrobimy testy i jak będzie OK to biorę. Jak się zjawiłem to powiedzieli, że napęd był OK, ale właśnie 10 minut temu był klient co chciał taki napęd kupić, mieli tylko ten i sprzedali. Zapachniało mi dziwnym ściemnianiem (zwłaszcza, że to autoryzowany sprzedawca LiteON, więc nie wierzę, żeby mieli jedne napęd) no to zażądałem zwrotu pieniędzy. I o dziwo zgodzili się od razu. Po odzyskaniu pieniędzy poszedłem do innego sklepu i wiedząc już, że nie warto kupować badziewia zdecydowałem się na TDK 880N (ich najnowszy model z nagrywaniem DVD+/-R x8 a DVD+/-RW x4, do tego pełna wersja Nero i nawet książka o Nero). Droższy oczywiście, ale miałem nadzieję, że będzie warto. Wracam do domu, montuję, próbuję nagrywać i dokładnie to samo!!! Każda weryfikacja w Nero z połową plików złych!!!!! Załamka!!!!!!! Kombinowałem ze sterownikami do płyty (najnowsze VIA 4in1), z nowym kablem IDE, jeszcze innymi rzeczami i nic. Poczytałem na forach różnych i głupi byłem. Aż w końcu przez przypadek trafiłem na uwagę jednego człowieka, że on tak miał i okazało się, że ma problem z pamięcią w kompie. Wcześniej nie miał żadnych objawów a po podłączeniu nagrywarki DVD zaczęło się. Dopiero wymiana na nowe kości pomogła. No a u mnie jest 384MB RAM. Jedna kość "z oryginalnego składu PC" 128MB DDR266, a druga 256 MB dokupiona jakiś czas potem. No i z głupia wyjąłem te 128MB. I jak ręką odjął - wszystko się ładnie nagrywa i weryfikuje bez najmniejszych problemów!!!!! Także wszystkim polecam dokładne przejrzenie własnego PC przed zgłaszaniem tego typu reklamacji ;-) Szczęśliwy posiadacz TDK 880N ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Wymiatacz
Data rejestracji: 04.08.2003
![]() |
Cytat:
Bardzo mnie ciekawi, czy jakiś program do testowania pamięci RAM, wykryłby coś u Ciebie, gdy miałeś włożone te 2 kości... Jesli Ci się chce to jeszcze sprawdzać, to polecam programik memtest86-3.0.iso.zip. Jest malutki (63 KB), darmowy, jest to plik ISO, ktory wypalasz na CD i bootujesz kompa z tego CD. Dostępny jest tu: http://ftp.de.sinuspl.net/pub/iso/memtest86/ Pozdrawiam, latet |
|
![]() |
![]() |
#12 |
Bywalec
![]() |
Właśnie zakończyłem testy pamięci tym programikiem i totalnie nic nie wykrył!
Oczywiście od razu po testach (nie wyjmując "złej" pamięci) zrobiłem restart i próbowałem coś nagrać (może wcześniej pamięć byla źle włożona czy co?) no i oczywiście przewidywalny efekt - weryfikacja niepoprawna. Po wyjęciu tych 128MB wszystko OK. Po prostu rewelacja ![]() Acha - dla ciekawych dodam, że mam płytę Soltek SL-75DRV (płyta z obsługą DDR 266) z Athlonem 1333 MHz. Pamięci to 128Mb DDR 266MHz (kupiona razem z całym PC 2 lata temu) oraz 256MB DDR 333 MHz (dokupiona rok temu). Dotąd (do czasu włożenia nagrywarki DVD) działały razem bez najmniejszych problemów. A nagrywarka DVD zastąpiła używaną przez 2 lata bez najmniejszych problemów nagrywarkę CD - TEAC 540 (czy jakoś tak). W każdym razie cieszę się, że znalazłem rozwiązanie. ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 18.11.2003
![]() |
Nic dziwnego , stary komp i nowe pamięci, nowa nagrywara i pewinie jeszcze stary BIOS!!! Może teraz przeprosisz firmę LITEON za te bzdury które wypisywałeś i odstraszałeś potencjalnych klijętów, jak wiekszość z tych ludzi którzy biadolą jaki to Liteon do dupy.
PS. Jezeli masz ramy 333 i 266 to możliwe je synchronizują sie na 333 zamiast na 266 jeżeli masz stary BIOS i ustawienia na AUTO lub Auto SPD , musisz zmieniś ustawienia w biosie ręcznie!!!! |
![]() |
![]() |
#14 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 10.06.2002
![]() |
Wydaje mi się, że jest duże prawdopodobieństwo, że to nie wina samej kości pamięci. Być może zasilacz nie wyrabiał i wyjęcie kości pamięci pomogło.
Do grona podejrzanych zaliczyłbym też płytę główną. Najważniejsze jednak, że wszystko ci nagrywa OK. Szkoda tylko ubytku RAMu |
![]() |
![]() |
#15 | |||
Bywalec
![]() |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
PS. Nie wiem czy to wina zasilacza - mam 300W więc chyba powinno wystarczyć. Miałem poprzednio nagrywarkę CD x40 i nie było żadnych problemów. Ale wykluczyć na 100% tego nie mogę. |
|||
![]() |
![]() |
|
|